[filmul zilei] One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Celor care le plac filmele de calitate astazi va propun o drama "Zbor deasupra unui cuib de cuci", romanul care a lasat urme de nesters in literatura contemporana, este povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu, condus cu o mina de fier de Sora sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum socurile electrice si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice. Prin ochii altui pacient, Seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice. Plin de simboluri, replica moderna a capodoperei melvilliene Moby Dick, Zbor deasupra unui cuib de cuci devine un strigat de lupta al individului strivit de legile absurde ale societatii.

In centrul celebrului roman al lui Ken Kesey se afla confruntarea intre doua forte opuse, un psihopat inchipuit, internat intr-un ospiciu, si asistenta sefa a sectiei in care se afla acesta si care isi conduce domeniul ca un ofiter nazist. Cartea, publicata pentru prima data in 1962, are o semnificatie aparte, deoarece anunta, intr-un mod subtil, evenimentele ce vor zgudui Statele Unite din temelii: o lume impotriva celeilalte, establishment contra revolutie hippie, reguli sterpe anti haos fertil.Irlandezul roscovan Randle Patrick McMurphy navaleste in linistita sectie psihiatrica a sorei Ratched si tulbura mersul absurd de mecanic al lucrurilor. Barbatul, satul de munca silnica, planuieste sa isi cladeasca un cuibusor caldut in spitalul de boli mintale. Bineinteles, acestor frumoase planuri li se opune asistenta sefa care incearca sa transforme totul intr-o masinarie perfecta, ignorand umanul din oameni, sub masca protectiei si a generozitatii.
Scandalagiul ii strica sorei Ratched mica lume perfecta, cu rasul sau sanatos ce ii trezeste la viata pe ceilalti locatari ai sectiei. McMurphy devine idolul lor, pentru a fi apoi renegat si manjit tot de ei, irlandezul incadrandu-se cu succes in tipologia anti-eroului capabil de autodistrugere.Cu toate ca actiunea romanului se centreaza pe confruntarea dintre cele doua personaje, “ochii” si “urechile” autorului apartin unui alt pacient, un indian urias, ce sufera drama dezradacinarii dupa ce guvernul american a distrus locurile aflate de demult in mainile tribului sau.Personajele sunt creionate cu maiestrie, senzatiile suferite in urma socurilor electrice si a aplicarii unor alte metode sub-umane de “disciplinare” sunt magistral redate. Orizontul, cetos la inceput, se largeste, ochii indianului, si, implicit, ai nostri, vad totul mai limpede, iar realitatea este dureros perceputa.

Confruntarea dintre asistenta si McMurphy este, de fapt, confruntarea dintre sistem si revolutie. Mai departe trebuie doar sa downloadati sau sa cumparati un DVD si sa priviti aceasta capodopera, care a luat toate premiile pe care le putea lua in acea perioada.


Sursa
2009-01-28 12:33:32Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:43:22Depositphotos: Royalty-Free Stock Photos, Vector Images and Videos —» plop andrei
14:24:49Atac armat în Germania: Şase persoane au fost ucise —» Elena Robu
12:32:35Кубок Белой Крысы — общие впечатления —» Блог бандерлога
12:32:07Кубок Белой Крысы — тур 3 —» Блог бандерлога
11:43:28Câteva motive să vizitaţi Cipru pe timp de iarnă. Idei de călătorie —» Blog de călătorii
10:20:02L Shaped Bunk Beds Twin Over Full —» Andrei Fornea
09:12:12Sofia Nădejde, carte, feminism, discuții la Muzeul Literaturii —» Curaj.TV | Media alternativă
07:57:46Glam Living Room Ideas —» Andrei Fornea
07:23:23Avertizare de călătorie în Franţa —» Elena Robu
05:59:23LVLC by Lavielace, colecția pe care am crezut-o străină —» iulianam.com
05:18:08Enjoy your travel experience with the new FlyUIA application. —» Informaţii pentru studenţi !
00:17:34Enjoy your travel experience with the new FlyUIA application. —» plop andrei
23:12:04Ready to make anything |! Autodesk is a leader in 3D design, engineering and entertainment software. —» Informaţii pentru studenţi !
23:12:02The highest quality medical massagers and personal health —» Informaţii pentru studenţi !
23:08:14Ready to make anything |! Autodesk is a leader in 3D design, engineering and entertainment software. —» plop andrei
22:14:16Marea Britanie a finalizat procedura de ratificare a Acordului Brexit. Tratatul, semnat de Regina Elizabeta a II-a —» Elena Robu
21:45:13M-am născut și am crescut la țară. —» Curaj.TV | Media alternativă
21:06:19Cine a inventat epidemiile și vaccinurile #palavre —» .:EU:.
20:44:58Cine a inventat epidemiile și vaccinurile #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:57:03Alimentatia sanatoasa —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
18:13:44La răspântia dintre trecut și prezent —» Frinturi din suflet de femeie
18:00:00Kotlin Intro —» Un nene Project
14:41:16MAE al României solicită Ucrainei clarificări după afirmațiile președintelui Zelenski referitoare la ocuparea de către români a nordului Bucovinei —» Elena Robu
14:14:31Despre Gala Cineaștilor și boala națiunii —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
14:09:2750 de români au tranzitat zona ameninţată de Coronavirus. Care este starea lor —» Elena Robu