povara neputintei noastre. invitat special Alexandru Donos

Isteria numită Grigore Vieru a făcut multe ravagii: politicieni inculţi proaspăt convertiţi la poezie, lacrimi politice vărsate cu găleata şi articole în presă de o stupiditate exemplară. Un fel de concurs la tema: cine scrie cel mai idiot articol despre poet?

A câştigat detaşat Jurnal de Chişinău, cu ajutorul peniţei neasemuite a lui Alexandru Donos (template-ul wordpress ce-l utilizez nu vrea să coloreze linkurile, de aia pun legătura separat): http://www.jurnal.md/article/11048/

O fi din cauza trendului de tabloidizare a Jurnalului, o fi din cauza că moartea lui Grigore Vieru e un motiv de a te afla în treabă când nu ai chef/inspiraţie să scrii despre altceva... Nu ştiu.

Articolul în cauză poate fi studiat (de jurnalişti dar şi de cititorii lor, uneori mult mai inteligenţi) din 2 perspective: cum să construieşti o argumentare proastă a unei ipoteze bune, şi cum să spui ceva ce iniţial doreai să zici împotriva a ceea ce ai spus.

Pe îndelete:

În baza informaţiilor din presă, am analizat câteva variante posibile pentru a stabili cine se face vinovat de moartea prematură a poetului Grigore Vieru, care în noaptea de  15 spre 16 ianuarie, când se întorcea de la Cahul, unde participase la un spectacol dedicat omagierii lui Mihai Eminescu, a suferit un tragic accident rutier. "- autorul îşi dezvăluie scopul scriiturii sale: caută un vinovat.

Ca orice detectiv ce (nu) se respectă, d-l Donos avansează tocmai 3 versiuni...

 

Prima: „În momentul accidentării, automobilul în care se afla poetul (pe bancheta din faţă, alături de şofer) s-a izbit atât de puternic de blocul de beton armat al unui panou publicitar, încât, în urma impactului, Grigore Vieru a suferit un politraumatism foarte grav. Medicii au luptat 48 de ore fără întrerupere pentru a-l reanima din comă, dar a fost imposibil. De aici am putea trage concluzia că viteza cu care mergea maşina era mare şi, prin urmare, de vină ar putea fi şoferul. Însă această variantă poate fi exclusă, deoarece, după miezul nopţii, când circulaţia auto este de obicei minimă, s-ar putea admite şi o viteză sporită, dovadă fiind şi faptul că traseul de până la accident, în mărime de 95%, a fost parcurs fără nicio problemă."

Prima frază, propoziţia imediat următoare şi fraza de după ea (a 3-a unitate sintactică) stau sigur în picioare. Problemele apar în următoarele fraze:

  • a) A.D. bagă o teză: viteza automobilului era mare, deci de vină ar putea fi şoferul.
  • b) Aduce un aşa-zis „contraargument" cu ajutorul căruia, minune!, îşi dă cu stângu-n dreptu, adică exclude chiar excluderea sa: admite că se putea viteza să fi fost mare, întrucât noaptea circulaţia auto e minimă.
  • c) Şi pentru că nu-i nimeni alături să-i stingă calculatorul şi să-i spună că se contrazice, A.D. aduce şi o ditamai dovadă: traseul de până la accident (ca să sune mai frumos, calculează ceva procente - 95) a fost parcurs fără probleme, deci şoferul a fost ok...
  • Logică „imbatabilă" cu aplicaţii diverse: X nu e vinovat pentru adulter, pentru că în restul 99,99 % ale vieţii sale a fost un bărbat model. Y n-a săvârşit un viol, pentru că în restul vieţii sale a fost un om merituos, şoferul Z nu i se poate imputa vreo vină în legătură cu faptul că ar fi călcat o bătrână pe zebră, pentru că până atunci, de-a lungul întregii sale vieţi (plus a câtorva zeci de generaţii de strămoşi) a şofat impecabil...

     

    A doua: „Să presupunem, deşi ar fi aberant, că vina o poartă cei care l-au invitat pe poet la manifestarea de la Cahul. Această versiune nu poate nicidecum fi luată în seamă, din simplul motiv că, anterior, Grigore Vieru a fost chemat, de foarte multe ori, şi în alte localităţi, unde a participat la diferite acţiuni culturale, însă nu i s-a întâmplat nimic. "

    Pentru că era nevoie de tocmai 3 versiuni, iar la nevoie racul e tot o mâncare de peşte, A.D. plasează o versiune fantomă, să fie la număr. Pentru mai multă siguranţă retorică, autorul recurge la o argumentare apofatică - îi înşiră pe cei care NU sunt, în mod clar, vinovaţi de moartea lui Grigore Vieru. Cahulenii nu poartă nicio vină, chiar dacă l-au invitat, la fel şi cei de la Leova, Cantemir, pe unde poetul a trecut, chiar dacă nu l-au invitat, dar şi cei de la Tiraspol, Comrat, Bairiki, Yaoundé, pigmeii, ciukcia, indienii navajos, pe unde poetul nu a trecut, iar ei nu l-au invitat, pinguinii din Antarctida şi cangurii din Australia.

    Un argument retoric sunător, dar fără mare utilitate practică. 2 fraze de umplutură...

     

    A treia versiune este cea pe care autorul intenţiona s-o propună drept plauzibilă, fără a lua în seamă că a reuşit s-o distrugă prin intermediul celorlalte două... Din păcate Alexandru Donos mai utilizează încă o dată invenţia sa retorică cu iz de statistică: cifrele... Cum ar veni, dacă au fost parcurşi 164 km, restul 9 nu erau o problemă... Un fel de a spune: dacă am trăit 120 ani, încă 100 nu sunt prea mulţi.

    Acest tip de raţionament conţine o confuzie: aceea că prescrie unor şiruri imprevizibile (zice Bulgakov: nu e dureros că oamenii sunt muritori, ci că aceştia sunt inopinant muritori) proprietăţile unor şiruri previzibile... Ceea ce e valabil pentru numerele naturale (succesiunea lui 3 după 2), nu e valid pentru evenimente precum întâmplarea, accidentul...

    Până la urma ideea autorului este justă: panoul publicitar stă ilegal, aiurea şi nemarcat acolo, în stradă... Dar o argumentare proastă perverteşte întotdeauna o idee bună.

     

     

    Share/Save/Bookmark


    Sursa
    2009-01-28 00:59:32

    

    Comenteaza





    Ultimele 25 posturi adăugate

    04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
    14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
    08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
    08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
    08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
    07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
    06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
    05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
    08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
    11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
    09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
    05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
    01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
    16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
    14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
    12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
    08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
    07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
    07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
    04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
    14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
    08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
    05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
    03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
    10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog