Despre ce a tacut Presedintele Voronin
Domnul Ion DRAGUTANU, profesor din Straseni, presedintele Organizatiei raionale Straseni a PNL, a privit recenta aparitie televizata a Presedintelui comunist Voronin la NIT si ne-a remis un articol, pe care il reproducem aici. Speram ca aceasta persoana sa nu devina tinta agentilor guvernamentali, care se ocupa de persecutarea oponentilor politici, cu atit mai mult cu cit autorul ne-a mai dat niste sugestii si pareri, pe care le vom plasa pe blogul meu si pe site-ul PNL.
Vineri, 23 ianuarie, Presedintele Voronin a analizat la NIT rezultatele celor opt ani de de cind ocirmuieste tara. Nu zic, „a avut cu ce se lauda”, insa presedintele a uitat principiul de baza al democratiei comuniste - principiul criticii si autocriticii. Iata ce a trecut cu vederea tovarasul Voronin. Iata ce „a uitat” Presedintele:
1.Despre demiterea primului-ministru Vasile Tarlev si a unui intreg sir de ministri, vinovati de delapidari de proportii, trafic de influenta, coruptie si incompetenta.
2. Ca baza cresterii economice a fost nu numai “guvernarea excelenta”, ci si folosirea resurselor, acumulate din desproprietarirea comunitatilor rurale, trecerea averii acestora in proprietate de stat si, apoi, vinzarea ei. In procesul implementarii Programului national Pamint a fost distribuita cota valorica, cea care, fiind imposibil de legalizat din cauza imperfectiunii legislatiei, este trecuta, prin citeva hotariri de guvern, la primarii si vinduta. Bineinteles, mijloacele respective au trecut automat in folosul statului.
3. O parte din terenurile agricole, nelegalizate pentru moment, sint trecute in posesiunea primariilor si apoi vindute, cistigul revenindu-i, din nou, statului, desi aceste terenuri pot avea si mostenitori.
4.Agentia Mold-Silva, care a luat in arenda de la comunitatile rurale terenuri agricole spre impadurire, insa a uitat sa le restituie, continuind sa le exploateze, iar veniturile din vinzarea lemnului - sa treaca tot in folosul statului.
5. Incalcarea dreptului la proprietateale comunitatilor rurale, ale caror terenuri sint intersectate de numeroase linii de transport de la Moldelectrica, Moldova–gaz, Union Fenosa - care nu achita nici un banut proprietarilor respectivi.
6. Transportul de pasageri, controlat si impozitat de structurile mafiote si corupte, mai ales transportul din sat pina in centrele raionale. Ministrul transporturilor Ursu, abia investit in functie, declara la o intilnire cu populatia: „Noi controlam transportul de pasageri din Chisinau pina in centrele raionale, iar cei cu epoleti si ceafa groasa nu ne permit sa facem ordine. Iata realitatea - insa ea a fost tacuta. De ce?
7. Unde-s tichetele de calatorie, unde-s normele de transport, inclusiv controlul tehnic, unde-s graficele de circulatie. Unde se duc veniturile de la acest trafic?
8 De rata reala a somajului de la sate, unde persoana din familia ce detine cota de teren agricol nu intra in categoria somerilor si, deci este nevoita sa plece peste hotare – pentru a-si cistiga bucata de piine.
8. De creditarea agriculturii, mai bine spus de inmormintarea ei, ce continua a fi distrusa prin ordonanta de guvern referitor la perceptarea impozitului TVA la importul tehnicii agricole si al ingrasamintelor, cu restituirea ulterioara. Se restituie celor cu un venit mai mare de 25 mii lei. Taranul de la sate nu poate avea asa venit si deci el pur si simplu este jupuiat de stat.
9. Nici de taxele de export la produsele agricole, in special la struguri. Anul acesta au falimentat toti producatorii agricoli.
10.Lipsa totala a investitiilor in sectorul rural si ca gazificarea localitatilor rurale nu da rezultate, pentru ca lipseste infrastructura, ce trebuia sa rascumpere investitiile din gazificare.
IN CONCLUZIE
Cresterea economica in Moldova a fost asigurata mai mult pe baza desproprietaririi si exploatarii nemiloase a taranilor.
In preajma alegerilor parlamentare taranul trebuie sa-si ceara drepturile si sa i se compenseze despagubirile.
Sursa
2009-01-27 00:25:53