Cafeneaua așteptării noastre

asteptare.jpgV-ați gândit vreodată de ce în unele cupluri, familii sau comunități lucrurile pur și șimplu nu merg? Nu merg și pace. Orice s-ar face, carul stă neclintit din loc - și gata!

Ei bine, mie mi s-a părut că am găsit o parte din explicație în spectacolul Cafeneaua de Sam Bobrik și Ron Clark, la care am fost de curând. Piesa este jucată de trei actori români consacrați: Dana Dogaru, Emilia Popescu și același inegalabil Horațiu Mălăele. Interpretarea lor expresivă a dat piesei sensuri complexe - m-a dus cu gândul unde m-a dus, inclusiv la condiţia R. Moldova, și m-a facut să scriu acest articol așa cum îl vedeți.

Dar, să le luăm pe toate pe rând.

Sunt un consumator activ de teatru. Așa cum spuneam, am fost la Cafeneaua, în regia lui Horațiu Mălăele. O piesă care, deși, în aparență, e o comedie, te face să reflectezi mult și, în final, chiar să te întristezi. Poate că aceasta este și explicația de ce piesa este cel mai longeviv spectacol din repertoriul curent al Teatrului Bulandra din București. Se joacă de 12 ani, iar sala, și astăzi, este neîncăpătoare!

Cafeneaua este piesa care pune personajele în situația de a încerca să depășească condiția materială sau conflictuală în care se află, să încerce să realizeze ceva, să găsească mijloacele necesare și timpul potrivit pentru a-și schimba viața sau condiția existențială. Totuși, aproape de fiecare dată când se ivește vreo ocazie, personajele ezită. De aici și neputința, care este în prim planul acțiunii. Și, deși cele trei personaje dau vina pe potrivnicia destinului, totuși, greșelile le aparțin exclusiv. Într-un cuvânt, ele nu știu când să facă pasul decisiv și când să schimbe macazul. Cum spune și dramturgul francez Jean Paul Sartre – aici recomand şi piesa “Cu uşile închise” de la Teatrul Naţional din Bucureşti – suntem condamnaţi la libertate.

Nu am putut să nu mă gândesc la cetățenii R. Moldova. Deși oportunitățile sunt, nu există suficientă decizie și voință pentru a schimba ceva. Ezitarea caracterizează moldovenii, la fel că și personajele lui Sam Bobrik și Ron Clark, atunci când se ivește oportunitatea schimbării de macaz de care pomeneam mai sus. Este vorba despre acel cotidian pe care refuzăm să îl analizăm și să îl înfruntăm. Este vorba, până la urma, despre propria noastră existență. Iar teama ne domină… Şi indecizia. Ideea că vom avea insuccese, chiar dacă mai rău decât atât nu se poate, ne face să apăsăm puternic pe frână și să repetăm la infinit același “mai rău să nu fie”. De aici și lipsa de acțiune, ca și în Cafeneaua, care ni se datorează și trebuie să ne-o asumăm pe deplin.

O maximă latină spunea Quisque este faber suae fortunae, adica Fiecare este făuritorul sorții sale. Ca și în piesa lui Sam Bobrik și Ron Clark, NOI suntem acești făuritori ai propriului destin și nimeni altcineva. Dumnezeu dă, dar nu pune și în traistă - vorba vine. Iată de ce, dincolo de comic, stă gravitatea deplină a situației. Și iată de ce am abordat situația R. Moldova în acest context. Dincolo de tragi-comicul situației politice de la noi, aici stă, de fapt, gravitatea condiţiei noastre. Pare că nu înţelegem acest fapt şi continuăm comicăria mai departe, fără să înțelegem seriozitatea condiției în care ne aflăm şi responsabilităţiile noastre.

Poate ar fi o idee, ca cineva dintre regizorii de la Chişinău să monteze piesa lui Sam Bobrik și Ron Clark într-o formă adaptată zilelor noastre și să o denumească, așa cum spuneam, Cafeneau așteptării noastre. Un spectacol despre așteptarea noastră continuă, spre o schimbare în mai bine, care, din pacate, nu mai vine…

Dar poate că în primăvara asta vine?!

Mai jos vă ofer o galerie foto din timpul spectacolului.

[Arata ca slideshow] img_6201popa.jpg img_6202popa.jpg horatiu-malaiele-foto-stela-popa-1.jpg img_6219popa.jpg img_6221popa.jpg img_6224popa.jpg img_6204.jpg horatiu-malaele-foto-stela-popa.jpg img_6209-popa.jpg img_6213popa_0.jpg img_6216popa.jpg img_6222popa.jpg horatiu-malaele.jpg horatiu-malaele-si-dana-dogaru.jpg dana-dogaru.jpg

Sursa
2009-01-26 10:26:15



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:05:09🌳De vorbă despre păduri. Moinești Mai Verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:21:28Реставрация памятника Христо Ботеву в Кишиневе в 2023 году —» Biblioteca Hristo Botev
13:01:50Reflecții despre lectura literaturii scrise de autoarea Lilia Bicec-Zanardelli —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:56:15REFLECȚII DESPRE LECTURA LITERATURII SCRISE DE AUTOAREA LILIA BICEC-ZANARDELLI —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:22:30State of the Word 2023: Watch Live on December 11 —» Ileana Pîrgaru
14:46:55Vernisaj la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău —» BiblioCity
14:17:26Образ Кишинева в поэзии и искусстве —» BiblioCity
09:44:03Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă —» BiblioCity
09:25:09Galileo ediția a XI-a, 16-17.12.2023 —» Fizica pentru Moldova
17:57:49DOUĂ NUVELETE —» Leo Butnaru
16:13:20Despre persoane cu dizabilități – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:39Enhanced WordPressing With the Updated Jetpack Mobile App —» Ileana Pîrgaru
13:30:13 —» blog cultural
13:18:07”Не читал, но осуждаю!” —» blog cultural
13:16:35 —» blog cultural
21:08:43Flashmob astăzi în centrul Ploieștiului cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități —» Curaj.TV | Media alternativă
16:09:19Ilinca, 5 ani și 1 lună: sora mai mare ce merge în grupa mare —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:31:35POEME PRIN ANI. ANTOLOGIE DE ETAPĂ NR. 21. 30 DE TEXTE. —» Leo Butnaru
14:48:14A TREIA CALE! Rușii rămân, europenii se împart în două, în unii care pleacă și alții care vin —» Nicolae Federiuc
13:00:51La mulți ani, România, țară de glorii și dor! —» Nicolae Federiuc
12:55:28Poliția de la Cahul tolerează violența de gen filmată repetat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:37:23„Ultimul hipopotam din Moldova” sau „Cea mai bună școală de limba română e ograda buneilor” —» Oameni... de care am nevoie.
09:13:15Scandal la consiliul raional Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25Napoleon (2023). —» blog cultural
07:09:0017 noiembrie - Ziua Internaţională a Studenţilor —» Biblioteca Publică or.Rîşcani