181886 cazuri COVID-19 în Moldova
13694 – cazuri active
164321 – cazuri vindecate
3871 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 26 februarie 2021 ora 08:22


KGB sugrumă Unirea


Mai multe personalităţi ale vieţii culturale basarabene au murit suspect. Serviciile secrete ruseşti şi moldoveneşti au lichidat sau au încercat să-i elimine de pe scena publică pe unioniştii basarabeni. După aproape 48 de ore de comă, poetul basarabean Grigore Vieru a murit din cauza leziunilor căpătate după un accident de circulaţie la doar câţiva kilometri de Chişinău. O altă moarte suspectă pusă în cârca serviciilor secrete, ruseşti sau moldoveneşti. Puse cap la cap, toate dispariţiile „accidentale“ ale mai multor unionişti din Republica Moldova, care prin lucrările lor au „ţipat“ apropierea de România, ba chiar unirea cu fraţii de dincolo de Prut, au devenit subiecte de anchetă pentru unii, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, instituţie de arătat cu degetul. 

Lista neagră a KGB-ului 

Cazul care a declanşat suspiciunile legate de morţile succesive ale oamenilor de cultură este cel al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici. Percepută ca o tragedie naţională, moartea celor doi a ridicat multe semne de întrebare după 29 octombrie 1992, ziua în care maşina cu care mergeau dinspre Bucureşti către Chişinău s-a oprit brusc, într-un copac. Cuplul care l-a readus pe Eminescu în Basarabia şi care după 1989 a purtat unirea în toate cântecele a lăsat loc de dubiu şi de ură. Mâna rusească s-a făcut simţită şi urma să intervină, din nou, în vieţile altora care au visat la trecerea Prutului spre „acasă“. 

„Podul de flori“, crime şi borcanul cu vitriol 

Printre basarabenii care şi-au luat gândul de la unirea cu România, decedaţi sau ameninţaţi „accidental“ sunt: 

 • GHEORGHE GHIMPU - fratele preşedintelui Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu. A făcut şapte ani de Gulag şi a fost fondatorul mişcării naţionale de eliberare a basarabenilor. Deputat în primul parlament al Republicii Moldova, deţinut politic şi preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist, a murit în 2000 într-un accident de circulaţie, ma-şina în care se afla fiind lovită de un camion. 

 • NICOLAE COSTIN a fost primar al municipiului Chişinău şi coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, din 1991. Atitudinea proromânească pe care a introdus-o în administraţie a fost motivul care i-a făcut pe ruşi să-l ucidă, în 1995, prin intoxicarea cu cesiu radioactiv infiltrat în scaunul maşinii de serviciu. Bănuiala este întărită şi de moartea şoferului său, din cauza aceleiaşi boli, leucemia. 

 • EPISCOPUL DORIMEDONT a murit în anul 2006, în urma unui accident de maşină. Spitalizat imediat la Institutul de Neurologie, condus de medicul Rusu, cuscru al preşedintelui Vladimir Voronin, episcopul a fost tratat necorespunzător de către doctorii din spital. Aşa cum spun dovezile, moartea i s-a tras de la apropierea de Biserica Ortodoxă Română. 

 • MIHAIL GARAZ, poet basarabean, a fost găsit în pragul casei sale împuşcat. Studierea istoriei românilor şi recunoaş terea limbii româneşti pe pământul aproape rusificat l-a făcut să dispară, fără ca asasinarea să fie anchetată. Criminalul a rămas pedepsit doar în conştiinţa celor care construiesc poveştile post-mortem. 

 • ION GHEORGHIŢĂ a fost şi el lăsat pradă pistolului, chiar în faţa blocului în care locuia. Poetul, cunoscut ca unionist vehement, a lăsat în urmă o anchetă greu de descifrat. Ca şi în alte cazuri, asasinul trebuie dat uitării. 

 • DUMITRU MATCOVSCHI, poet al Basarabiei, a fost strivit de un autocar pe trotuar, supravieţuind după patru luni în comă. „Accidentul a fost înscenat“, au spus cei din Republica Moldova, convinşi că Matcovschi îi incomoda mult pe ruşi şi ar fi trebuit să tacă. 

 • NICOLAE RUSU, directorul Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a căzut, la rândul lui, victimă a serviciilor secrete ruseşti. Gândul rău pus de KGB, din cauza relaţiilor sale cu România, s-a materializat într-un borcan cu vitriol, aruncat în faţă. Făptaşul şi „accidentul“ s-au trecut cu vederea. 

 • ALECU RENIŢĂ, preşedintele Mişcării Ecologiste din Basarabia, a fost ţinta numeroaselor ameninţări telefonice. Într-o seară, domiciliul i-a fost devastat de un grup înarmat cu răngi de metal. 

 • NICOLAE DABIJA, preşedintele Forumului Democrat al Românilor din Moldova, a fost bătut de patru ori. Chiar dacă a vrut unirea, dosarele penale care i s-au întocmit au adus acuze ilare: „acţiuni împotriva statalităţii româneşti“. 

 • ION IOVCEV, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, a fost arestat de poliţiştii transnistreni, care au luat cu asalt instituţia. O vizită a lui Ioncev în Statele Unite, în 2005, i-a făcut pe ruşi să se simtă ameninţaţi. L-au maltratat şi, din când în când, îl ameninţă cu moartea.
 •       

  Sursa
  2009-01-25 21:17:30

  

  Comenteaza

  Ultimele 25 posturi adăugate

  14:58:00Cerasu, vizită activistă cu bucluc —» Curaj.TV | Media alternativă
  11:28:00Fostul şef de poliţie nu admite că a discriminat —» Curaj.TV | Media alternativă
  09:45:00Judecătoria Ciocana arată într-un hal fără de hal —» Curaj.TV | Media alternativă
  08:40:18Geană, în inspecţie civică la Blejoi —» Curaj.TV | Media alternativă
  07:10:27Ștefan Melnic în dialog cu cititorii săi —» BiblioCity
  06:15:15Un om care citește este un om informat —» BiblioCity
  21:26:00Zice că i-au deschis 7 dosare ca să-l intercepteze —» Curaj.TV | Media alternativă
  21:23:00Medicii o ignoră pentru că are dizabilităţi (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
  18:36:00A chemat ambulanţa la instanţă pentru că s-a enervat —» Curaj.TV | Media alternativă
  17:44:00A cerut instanţei să fie anulat exilul la Soroca —» Curaj.TV | Media alternativă
  17:33:00Peisaj dezolant cu iz sovietic la Botanica Chişinăului —» Curaj.TV | Media alternativă
  07:11:55Protest la Curtea Constituţională, vor #anticipate —» Curaj.TV | Media alternativă
  18:36:48PHOTO OF THE DAY —» ajna-blogging-press
  15:00:04Pentru armonie între copii —» BiblioCity
  08:44:52LECTURI FORMATOARE PENTRU UN SCRIITOR, CERCETĂTOR, DIPLOMAT —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
  08:26:12„Dăruiește din suflet – pentru suflet”, o campanie lansată de bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
  05:03:33Poema de Mabel Antonini* —» Andrei LANGA. Blogul personal
  21:56:18I'm caught in a space between my head and my face again —» turn up the silence
  19:54:26Ziare sovietice… și contemporane —» blog cultural
  16:53:08Turn Your WordPress.com Blog into a Podcast with Anchor —» Veaceslav Bunduche
  15:51:40Ion Druță: Vâlcica ispitei —» Gheorghe Erizanu
  15:40:13Asociația „DEMOS” a publicat raportul pe activitate —» Asociaţia Obştească "Demos"
  14:47:31La bunici părinții pot fi din nou copii când își redescoperă vechile jucării —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
  12:37:39SACRIFICIUL LUI MICHALKO. Mitul statului de drept, făcut praf, de dragul Maiei —» Nicolae Federiuc
  06:34:48Colivie* —» Andrei LANGA. Blogul personal