Basescu: Conflictul din Transnistria este printre cele mai periculoase
Conflictul din Transnistria este printre cele mai periculoase conflicte îngheţate din regiunea Mării Negre din cauza riscurilor asimetrice ce au ca sursă Transnistria, a declarat, astăzi, preşedintele Traian Băsescu, la lansarea Black Sea Trust for Regional Cooperation.Prezent la lansarea Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund, şeful statului a făcut o inventariere a conflictelor îngheţate din regiune ponto-caspică. În opinia sa, conflictul din Nagorno-Karabakh este cel mai complex şi dificil de rezolvat, având în vedere că este unul interstatal, iar ţările implicate adoptă poziţii ireconciliabile.
Conflictul din Transnistria, pe de altă parte, este printre cele mai periculoase, a accentuat preşedintele, nu din cauza vreunei iminente ameninţări militare, care nu există, ci din cauza riscurilor asimetrice ce au ca sursă Transnistria.
În acest context, şeful statului a apreciat că nu se poate realiza o analiză pertinentă a situaţiei de securitate din zona ponto-caspică fără a se lua în considerare situaţia din Iran. "Iranul se află în atenţia comunităţii internaţionale datorită regimului extrem de agresiv aflat la putere şi, ca o consecinţă, prin programul său nuclear", a adăugat Traian Băsescu.
El a mai punctat că singura cale pentru reazolvarea conflictelor din Abhazia şi Osetia de Sud este dialogul şi creşterea încrederii reciproce. Vorbind despre ameninţările asimetrice din zona Mării Negre, şeful statului a subliniat că principala cale de rezolvare a problemelor o constituie internaţionalizarea procesului de securitate a regiunii, alături de stimularea cooperării regionale.
Preşedintele a arătat că în regiunea Mării Negre coexistă 148 de comunităţi etnice, dar şi religii diferite.
Preşedintele a arătat că în regiunea Mării Negre coexistă 148 de comunităţi etnice, dar şi religii diferite.
În acest context, şeful statului a salutat implicare German Marshall Fund nu numai în Balcani, ci începând cu această săptămână, şi în regiunea Mării Negre. El şi-a exprimat speranţa că proiectele dezvoltate vor contribui la consolidarea unei arii de stabilitate şi a subliniat că România susţine "pe deplin" politica europeană de vecinătate. Şeful statului a mai adăugat că dimensiunile politice, economice şi de securitate din aria ponto-caspică nu pot fi separate.
Sursa: NewsIn
Sursa: NewsIn
Sursa
2007-10-24 13:30:52