Chisinaul alege: Vieru sau Pushkin?

Blogosfera de la Chisinau, viata politica, scriitorii, cetatenii au facut ce au facut si s-au pus in fata unei dileme: Vieru sau Pushkin. Trebuie sa aleaga intre cei doi scriitori. Care din ei va purta numele unei strazi din centrul Chisinaului? Strada are nume, desigur. Se numeste Pushkin. Asa s-a numit in perioada sovietica, asa i-a ramas numele si acum.
Dupa moartea poetului Vieru cineva, cica marele compozitor Eugen Doga a propus ca marele poet sa fie invesnicit prin numele strazii Pushkin, adica prin schimbarea acestei strazi in Grigore Vieru. Apar cateva intrebari. De ce s-a ales strada Pushkin? De ce propunerea a venit din partea lui Eugen Doga - asta daca anume el a avut ideea - cand in familia lui Eugen Doga se vorbeste in mare parte rusa si nu romana?
Probabil s-a vrut crearea unui conflict. Daca s-a dorit, s-a obtinut. Rusii, iar ei sunt foarte puternici la Chisinau, nu vor lasa ca poetul lor national sa fie dus din centrul orasului si schimbat cu poetul basarabenilor. Niciodata. Parerea mea este ca nu vom reusi sa schimbam numele strazii in Vieru. Cel putin nu acum. Personal sunt de parere ca marele poet al rusilor merita sa aiba o strada in Chisinau, desigur una nu atat de importanta. De exemplu ca in Bucuresti. Pushkin este o strada undeva langa piata Charles de Gaulle, la un cartier distanta de Guvern, piata Victoriei. Parca-i in centru, dar de fapt este o strada laturalnica.
Primul semn ca nu se va reusi schimbarea denumirii strazii Pushkin este dat de familia lui Grigore Vieru. Fiul lui, Calin Vieru a anuntat ca ar vrea ca bulevardul Moscova sa poarte numele Grigore Vieru. Din lac in put. Daca redenumirea strazii Pushkin este o lovitura in plin dat orgoliului rusilor, redenumirea bulevardului Moscova este una si mai si... Deci scandalul continua.
Eu mi-am spus parerea. Pushkin trebuie sa ramana in Chisinau, dar undeva si nu in centru. Strada Pushkin trebuie sa se numeasca Grigore Vieru. Din cate imi amintesc, pe viitoarea strada Grigore Vieru se afla libraria "Fat-Frumos", iar la colt cu bulevardul Stefan cel Mare, tot pe strada Grigore Vieru, se afla teatrul "Mihai Eminescu". Acolo am vazut cele mai frumoase spectacole din viata mea.

Sursa
2009-01-23 17:46:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:54:01„A urca sus” și „a coborî jos” / TOP 11 greșeli de exprimare în limba română, care trebuie evitate —» Curaj.TV | Media alternativă
07:02:36Fan Light Switch Wiring —» Andrei Fornea
06:36:04How to get Facebook/ Twitter/ Instagram/ Youtube free likes/ followers using LinkCollider —» Informaţii pentru studenţi !
05:23:10Beautyrest Air Mattress —» Andrei Fornea
22:37:35Un deţinut doarme pe beton pentru că nu plăteşte —» Curaj.TV | Media alternativă
21:38:47Scrisoare Moșului ... —» MЕ Blog | Miron Eugen | Agendă personală online | Aud,Vad,Scriu
21:34:53I-a scris preşedintelui CSJ despre dosarul lui declarat politic —» Curaj.TV | Media alternativă
21:30:07Protejat: Moldovanii se fac vinovați de holocaust —» Badan Blog
21:23:29Tot sensul e în momente , doar ele definesc viața —» MЕ Blog | Miron Eugen | Agendă personală online | Aud,Vad,Scriu
19:15:40Catedrala stăpână pe domeniul public, clerul prins cu minciuna —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:12(VIDEO) Imagini tulburătoare din Wuhan. ”Blocați” în case din cauza coronavirusului, oamenii au găsit un mod inedit de a se încuraja —» Elena Robu
17:45:43©️ Fii bun… —» Licurici de suflet
14:20:02Cum vor putea intra românii în Marea Britanie după Brexit. Hărţi cu puncte vamale post-Brexit —» Elena Robu
13:31:17Mesajul Ambasadei R. Moldova în China pentru moldovenii aflați în zona afectată de virusul ucigaș —» Elena Robu
13:14:05Ce am citit în 2019 —» A little web world
12:58:07Suspiciune de coronavirus la Bacău la un tânăr de 24 de ani care studiază în China —» Elena Robu
12:11:15Blue Bathroom Rugs —» Andrei Fornea
11:23:32Săptămâna în care a plouat cu dezminţiri —» Un PUNCT din .FR
10:18:15Imperiul trebuie să moară. Karenin, Tolstoi & Pobedonosțev —» Gheorghe Erizanu
09:53:58A pus la treabă poliția locală Sebeș —» Curaj.TV | Media alternativă
09:18:40Povestea ingenioșilor din clasa a IV-a —» BiblioCity
09:11:23O poveste despre alte povești —» BiblioCity
08:39:50Storage Shed Plans —» Andrei Fornea
08:14:49Vaccinurile nu cauzează Autism —» A little web world
05:10:34Tu cum le reușești pe toate? —» Sunt MAMĂ!