Managementul impresiilor

Au început orele la universitate. Profesorii nu ne mai lasă timp să ne acomodăm și deodată ne pun în fața problematizării. Din păcate sărbătorile și-au lăsat amprenta sub forma unor lapsusuri. Doar una din cele 2 noțiuni ale psihologiei sociale eu fost reamintite: Moscovici spune că psihologia socială studiază conflictul dintre individ și societate, Allport însă propune o variantă foarte frumoasă, considerată totodată și cea mai completă noțiune a psihologiei sociale: acest domeniu încearcă să explice în ce mod gîndurile, sentimentele și comportamentele individului sunt influențate de prezența implicită sau explicită a altora. Cînd am ajuns la managementul impresiilor toți au tăcut.
Deci, managementul impresiilor se referă la controlul intenționat sau neintenționat a informațiilor pe care le prezintăm celor din jur. Și mai exact, realizăm un control cu scopul de a ne prezenta fie pe noi înșine pozitiv (presentation of self), fie prezentăm pozitiv niște date despre diverse lucruri (mărci de haine, ideologii, poziții politice). Iarăși ajungem la concluzia că natura umană are o tendință permanentă de a avea o imagine pozitivă în fața celorlalți. Cît privește transmiterea informațiilor într-o lumină favorabilă, publicitatea sau persoanele politice folosesc deseori aceste tactici cu scopul de a promova produsul și respectiv de a atrage electoratul.

Vrem sau nu vrem folosim aceste strategii în vața de zi cu zi:

1. spunem lucruri bune despre sine
2. facem fapte în concordanță cu imaginea pe care o promovăm
3. ne folosim de gloria de sine - de obicei facem apel la unele persoane faimoase, asociind numele nostru cu numele starului, de exemplu, faptul că folosim aceleași produse sau marcă de mașină ca și Jolie :)
4. intrarea în grație (lingușirea) - des oamenii folosesc această metodă și anume ei se fac plăcuți celuilalt pentru a obține anumite avantaje, de exemplu:
- susținem că suntem asemănători ce cel care ne interesează
- flatăm pe cel vizat sau rudele acestuia
- îi facem favoruri
- ne prezentăm într-un mod favorabil
5. autohandicaparea - sună cam sugestiv, dar e altă semnificația. Această strategie se referă la procesul prin care indivizii încearcă să-și mențină o imagine a sinelui pozitivă , cînd se confruntă cu situații slabe/insuccese. O notă rea la examen va fi mai degrabă explicată prin fapul că am avut emoții (anxietate, teamă) și nu prin faptul că nu avem destule cunoștințe. Scuzele sunt explicate prin trăsături de personalitate, sunt invocate anumite handicapui personale, dar care sunt tolerabile.

Aceste strategii confirmă încă o dată cît de importantă este formarea unei bune impresii de sine în fața altor oameni. Este un domeniu tot mai mult studiat în ultimul timp. Domeniu care susține că prin intermediul unui anumitu stil vestimentar, prin anumite gesturi, prin o înfățișare plăcută sau a unui limbaj potrivit putem să ne prezentăm într-o ipostază favorabilă și să obținem ceea ce ne dorim. Să întoarcem moneda și să folosim această informație pentru a evita ca în diverse situații alții să nu ne influențeze ușor prin aceste metode :) SUCCES!

Sursa
2009-01-23 11:11:48



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
04:55:03UN CELEBRU POET CIUVAȘ - GHENNADI AYGHI. ESEU PLUS POEME —» Leo Butnaru
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
13:57:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
06:47:32DIN LITERATURA VECINILOR —» Leo Butnaru
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă