Managementul impresiilor

Au început orele la universitate. Profesorii nu ne mai lasă timp să ne acomodăm și deodată ne pun în fața problematizării. Din păcate sărbătorile și-au lăsat amprenta sub forma unor lapsusuri. Doar una din cele 2 noțiuni ale psihologiei sociale eu fost reamintite: Moscovici spune că psihologia socială studiază conflictul dintre individ și societate, Allport însă propune o variantă foarte frumoasă, considerată totodată și cea mai completă noțiune a psihologiei sociale: acest domeniu încearcă să explice în ce mod gîndurile, sentimentele și comportamentele individului sunt influențate de prezența implicită sau explicită a altora. Cînd am ajuns la managementul impresiilor toți au tăcut.
Deci, managementul impresiilor se referă la controlul intenționat sau neintenționat a informațiilor pe care le prezintăm celor din jur. Și mai exact, realizăm un control cu scopul de a ne prezenta fie pe noi înșine pozitiv (presentation of self), fie prezentăm pozitiv niște date despre diverse lucruri (mărci de haine, ideologii, poziții politice). Iarăși ajungem la concluzia că natura umană are o tendință permanentă de a avea o imagine pozitivă în fața celorlalți. Cît privește transmiterea informațiilor într-o lumină favorabilă, publicitatea sau persoanele politice folosesc deseori aceste tactici cu scopul de a promova produsul și respectiv de a atrage electoratul.

Vrem sau nu vrem folosim aceste strategii în vața de zi cu zi:

1. spunem lucruri bune despre sine
2. facem fapte în concordanță cu imaginea pe care o promovăm
3. ne folosim de gloria de sine - de obicei facem apel la unele persoane faimoase, asociind numele nostru cu numele starului, de exemplu, faptul că folosim aceleași produse sau marcă de mașină ca și Jolie :)
4. intrarea în grație (lingușirea) - des oamenii folosesc această metodă și anume ei se fac plăcuți celuilalt pentru a obține anumite avantaje, de exemplu:
- susținem că suntem asemănători ce cel care ne interesează
- flatăm pe cel vizat sau rudele acestuia
- îi facem favoruri
- ne prezentăm într-un mod favorabil
5. autohandicaparea - sună cam sugestiv, dar e altă semnificația. Această strategie se referă la procesul prin care indivizii încearcă să-și mențină o imagine a sinelui pozitivă , cînd se confruntă cu situații slabe/insuccese. O notă rea la examen va fi mai degrabă explicată prin fapul că am avut emoții (anxietate, teamă) și nu prin faptul că nu avem destule cunoștințe. Scuzele sunt explicate prin trăsături de personalitate, sunt invocate anumite handicapui personale, dar care sunt tolerabile.

Aceste strategii confirmă încă o dată cît de importantă este formarea unei bune impresii de sine în fața altor oameni. Este un domeniu tot mai mult studiat în ultimul timp. Domeniu care susține că prin intermediul unui anumitu stil vestimentar, prin anumite gesturi, prin o înfățișare plăcută sau a unui limbaj potrivit putem să ne prezentăm într-o ipostază favorabilă și să obținem ceea ce ne dorim. Să întoarcem moneda și să folosim această informație pentru a evita ca în diverse situații alții să nu ne influențeze ușor prin aceste metode :) SUCCES!

Sursa
2009-01-23 11:11:48



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog