Afaceri cu dischete la inceputul anilor ‘90

verbatimIti trebuie, desigur, ceva curaj ca sa iti dai demisia de la locul de munca fara sa ai niciun plan de rezerva. Dar inginerul T.G. exact asta a facut, in 1993. Considerand ca sansele de afirmare profesionala la intreprinderea la care lucra erau prea mici, a decis pur si simplu sa plece de-acolo si sa incerce ceva pe cont propriu. Ce anume? Nu stia inca.

Pentru inceput, a devenit un fel de agent comercial – aproviziona cu marfa diverse magazine alimentare din Bucuresti. Era de fapt un intermediar, pentru ca activa independent, fiind autorizat ca persoana fizica. Activitatea aceasta a demarat-o mai mult ca sa inceapa de undeva, dar ea s-a dovedit destul de OK, astfel ca in cateva luni T.G. a acumulat un mic capital si a putut sa abordeze un domeniu mai apropiat de pregatirea sa: comercializarea de componente de calculatoare si consumabile. Tot ca intermediar. Norocul lui a fost sa gaseasca cativa fosti colegi de facultate care erau importatori directi de astfel de produse si care au fost de acord sa ii dea marfa pe credit. Problema furnizorilor era asadar rezolvata, iar pentru desfacere a gasit, de asemenea, diversi cunoscuti care activau ca reselleri pe aceasta piata. Foarte bine a mers atunci vanzarea de dischete (Maxel, Verbatim) si lucrul acesta s-a simtit in evolutia afacerii: “Am angajat cativa oameni, am cumparat o masina, ne-am mutat intr-un sediu nou. Din pacate insa, dupa cca un an, afacerea a intrat in impas: resellerii sabilisera relatii directe cu importatorii si eu, ca intermediar, nu imi mai gaseam locul. Trebuia fie sa fiu si eu reseller, dar asta insemna sa am o oferta mult mai diversa decat ceea ce aveam la ora aceea, fie sa devin eu insumi importator, dar nu aveam nici forta financiara, nici cunostintele necesare pentru asa ceva.”

Exact atunci a aparut N.C., fost angajat la un distribuitor Verbatim, care a fost de acord sa se asocieze cu T.G. si sa se ocupe impreuna de import. N.C. a adus in firma know-how, contacte cu furnizori externi, precum si un capital. “Cel mai important a fost know-how-ul”, spune T.G. “Eu nu aveam cunostinte despre cum se deruleaza importurile, cum se contacteaza potentialii parteneri externi, cum se intretin relatiile de afaceri. N.C. a reusit foarte repede sa incheie contracte foarte avantajoase pentru firma noastra.” Primul astfel de contract a fost pentru un transport de dischete in valoare de 6.000 de marci germane, o suma destul de consistenta pentru anul 1995. Desfacerea nu era o problema: “Eu aveam formata o retea si acum, fiind importator direct, aveam posibilitatea sa ofer si niste preturi mai bune pentru reselleri. Ca urmare, vanzarile au mers destul de bine, pana spre sfarsitul lui 1998.”

Mareste-ti portofoliul de clienti
La un anumit moment, cei doi asociati au simtit ca ar fi oportuna diversificarea ofertei cu produse de birotica si papetarie. Asa ca au luat legatura cu firma Medium din Germania, una dintre cele mai mari firme in domeniu. “Am plecat singur in Germania, ca sa reducem cheltuielile”, povesteste T.G. “A fost prima mea iesire in Vest, foarte dificila pentru ca presupunea sa fac ceva ce nu mai facusem pana atunci: sa negociez cu un partener strain. Din fericire, persona cu care m-am intalnit si cu care avusesem numeroase contacte telefonice inainte, mi-a usurat mult sarcina. Nu era un om de afaceri tipic, rece si distant. Dimpotriva, a venit in intampinarea stangaciei mele care, probabil, era evidenta si mi-a oferit sprijinul prin preturi bune si volume de tranzactie mai mici.” Astfel, afacerea a mers. In perioada 1997-1998, firma lui T.G. si N.C. ajunsese sa detina 60% din piata mediilor de stocare din Romania.

Sursa: ideideafaceri.ro


Sursa
2009-01-20 10:29:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:34:55Ieșirea din „Egiptul”… „Lumii Ruse” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
12:52:06Au chemat paza de stat pentru o femeie revoltată —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:05Moldoveanul Radu Budan a alergat 3100 de mile —» Curaj.TV | Media alternativă
07:35:59JURNALUL CA MEMORIE /1993 —» Leo Butnaru
23:43:29Dicționarul ipocriziei. Alte semne ipocrite —» Argentina Gribincea's Blog
18:08:26Dulcele foc al neapuselor amintiri —» Argentina Gribincea's Blog
16:41:51Органический кондиционирующий шампунь Palmer's Coconut Oil Formula с витамином Е —» Beauty Egret