Cum sa luptam cu stresul in sesiune?!

Viata de student e cea mai grea! Intotdeauna avem probleme: ba profesorii cer prea multe de la noi, ba nu avem destul timp ca sa ne intalnim cu toti prietenii, sa dormim, sa jucam ultima versiune de “The Sims™ ” sau sa citim toate barfele despre vedete si ce s-a mai intamplat la ultima decernare a premiilor Grammy. Orisicum, sa fii student e dificil.

Ca atare, pentru ca de fiecare data cursul de “Introducere in biochimie” sau cel de “Economie aplicata” tinde sa ajunga pe ultimul loc in lista noastra de prioritati, ne trezim in sesiune cu prea multe cursuri necitite, prea multe exercitii nerezolvate si cu un examen mortal care bate la usa. Dar, capul sus! Cu siguranta, stresul nu ne ajuta. Iar scopul este sa trecem si de aceasta furtuna fara mari prejudicii, deci solutia este sa fim calmi, relaxati, fara griji si sa credem cu tarie ca si aceasta sesiune, la fel ca celelalte, va trece, CU BINE!

Usor de spus, greu de facut - veti spune. Poate! Dar poate nu?!

Incercati sa urmati sfaturile de mai jos, veti vedea ca functioneaza, in ciuda faptului ca ar putea fi caracterizate drept “clisee”.

1. Evitati oamenii stresati!

Stresul este contagios, precum cascatul. Iar ultimul lucru de care aveti nevoie este ca cineva langa voi sa va povesteasca despre cat de greu este, de fapt, acest examen, cati oameni au picat anul trecut, cum rata de promovabilitate este mult sub limita admisibila sau ca profesorul a adresat o amenintare directa catre torentul vostru ca “O sa vedeti voi la examen…”.

2. Adoptati un stil de viata sanatos.

Oricat de greu ar fi sa renuntati la sticla de cola, la chips-uri, popcorn sau pizza, trebuie sa o faceti. Atunci cand corpul vostru se simte bine, va fi cu atat mai usor sa faceti fata stresului. In pauzele scurte si dese dintre capitole, faceti cateva exercitii fizice, ca sa simtiti ca muschii vostri nu sunt in pericol de atrofiere. Cerealele, fructele, ciocolata sunt recomandate pentru a mentine un nivel constant al glicemiei (pentru creier, glucoza este combustibil metabolic unic, acesta avand nevoie de 120g glucoza/zi, ceea ce reprezinta 60% din glucoza utilizata de intregul organism in stare de repaus). Dupa o perioada lunga de studiu, alimentati-va cu ceva proteine si iesiti la o plimbare - ajuta sa va “aerisiti” mintea si face bine pentru organism. Somnul, desi poate parea pierdere de timp, nu trebuie evitat sub nicio forma. Acum, nu intelegeti gresit - nu faceti abuz, caci ce e mult strica. Pastrati balanta echilibrata - destul somn, destule exercitii, mancare buna - si mai ales concentrare maxima.

3. Spuneti NU!

Cu siguranta prietenii vostri vor trece prin crize de identitate, situatii de forta majora, dezastre extraodinare exact cu catve zile de examenul vostru. Acum insa este cazul sa aveti in vedere ca nu e timp de asa ceva. Criza de personalitate va fi acolo si dupa examen si poate fi tratata atunci, cand va veti relua rolul de psiholog al caminului, insa deocamdata prioritatea este examenul! Suna egoist. Poate si este. Insa prietenii adevarati trebuie sa inteleaga - filmele, iesirile la bere nu sunt - pentru putin timp - in topul prioritatilor voastre. Subliniez, pentru putin timp.

4. Nu uitati de pauze!

Pauzele mici si dese, cheia marilor succese, stiti cum se spune. Pentru fiecare ora de concentrare intensiva, se cere o pauza de 10 minute, in care informatia se poate sedimenta, astfel creierul nu se “supraincalzeste”. In pauze, este recomandata o activitate care va face placere.

5. Ganditi pozitiv.

Daca nu credeti ca este posibil, atunci va fi imposibil. Pana la urma, nu este decat un examen. Nu e sfarsitul lumii. Nici daca veti lua o nota cu un punct mai mica decat va doriti, nici daca trebuie sa il mai dati o data. Este DOAR un examen. Veti vedea mai tarziu, in “marea schema” examenele nu au o importanta atat de mare pe care ne place noua sa le dam. Aveti incredere in fortele voastre, vizualizati rezultatul final pe care il doriti si el se va materializa. Imaginatia are felul sau de a ne modela viata, iar faptul ca va puteti vedea in timpul testului plini de incredere si apoi, mai tarziu, luand o nota de care sunteti mandri - poate fi un impuls puternic in motivatia voastra. Cu incredere, inainte!

Cu siguranta stresul si sesiunea sunt sinonime apropiate. Nu degeaba a capatat denumirea de “stresiune”. Insa nu e nevoie sa va doriti moartea inainte de examene. Toate examenele trec, va asigur. Important e ca dupa fiecare dintre ele sa ramanem cu cat mai multi neuroni intacti. Calm, cu incredere, promitand ca asa ceva nu se va mai intampla, niciodata. Pana data viitoare! ;)


Sursa
2009-01-19 10:31:07



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:41:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
16:55:00CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ DESPRE CEI PLECAȚI —» Leo Butnaru
13:09:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:54:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:31:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:01:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:59:00Viitorul și trecutul / Sunt a filei două fețe —» Leo Butnaru
21:32:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:15:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:20:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:11:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:19:00Nostradamus —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:19:00Nostradamus —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:21:33Cătălin Păduraru: „Luptați pentru piața românească!  —» Fine Wine
06:32:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
06:25:45Sărbători Pascale Fericite! —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
06:11:07Sărbători Pascale Fericite! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
01:31:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:49:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:54:45Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:38:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:14:00Улиточный Муцин в Корейской Косметике: Польза для Кожи —» Beauty Egret
13:19:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:36:34Cricova își extinde plantațiile cu soiuri locale —» Fine Wine
00:47:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки