S-a stins din viaţă marele poet al neamului Grigore Vieru
Grigore Vieru s-a născut în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de 7 clase din satul natal în anul 1950, după care urmează şcoala medie din orăşelul Lipcani pe care o termină în 1953.
Poetul Grigore Vieru, a reusit să unească România şi Basarabia prin cuvântul scris, prin sinceritate şi prin modestie, în ciuda regimurilor ostile de pe malurile Prutului.
In 1973 Grigore Vieru trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Se intoarce la Chisinau cu un sac de carti. Mai tarziu poetul face urmatoarea marturisire:„Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul”.
In 1978 Poetul devine laureat al Premiului de Stat al Moldovei pentru culegerea de versuri „Un verde ne vede”.
In 1980 incepe colaborarea cu Doina si Ion Aldea-Teodorovici. Se realizeaza filmul televizat despre Gr. Vieru „Aproape”.
In 1982 este lansat filmul muzical pentru copii „Maria Mirabela” al eminentului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii este Eugen Doga. Autorul textelor pentru cantece este Grigore Vieru.
In 1988 devine detinatorul „Diplomei de onoare „Andersen” a Consiliului International de Literatura pentru Copii si Tineret.
In 1991 i se acorda Marele Premiu „Hercules” pentru literatura. Pentru contributie deosebita la afirmarea idealurilor de unitate nationala i se acorda Premiul editurii „Romanul” pentru anul 1990.
In 1992 i se confera titlul onorific „Scriitor al poporului din Republica Moldova”. Este detinatorul Premiului revistei „Europa” pentru pozitia lui realista in privinta unitatii nationale. Academia Romana il propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. I se decerneaza Premiul international pentru poezie „Lucian Blaga”.
In 1994 i se acorda Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru „Albinuta” - cartea prescolarilor romani de pretutindeni.
In 2000 este decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei „Eminescu. 150 de ani de la nastere”. I se acorda Diploma si trofeul Fundatiei „Romania - 2000″.
In 2005 Universitatea Pedagogica „Ion Creanga” din Chisinau ii acorda titlul de Doctor Honoris Causa.
Pe 16 ianuarie 2009 poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi a plamânilor şi contuzia organelor abdominale, având şanse minime de supravieţuire.
În data de 18 Ianuarie la orele 1.20 noaptea în urma unui nou atac de cord marele poet s-a stins din viaţă.
Impactul şi rolul său sunt enorme şi vor rămâne pe veci în amintirile noastre!!!
Sursa
2009-01-18 17:50:41