SECRETELE ÎNVINGĂTORILOR (XIV)
Motto: „Toată viaţa să tinzi spre perfecţiune, dar să nu-ţi fie frică că ai s-o atingi.”
Principiul nr. 14: Lucrează cu un randament de 110%
Un jurnalist l-a întrebat pe campionul Bulgariei la atletica grea: „Dacă trebuie la antrenamente să ridici halterele de zece ori, care încercare este cea mai importantă?” Campionul a răspuns: „A unsprezecea”.
Pentru a executa ceva la o sută zece procente, e cazul să consideri că şi cel mai bun rezultat al tău nu este destul de bun.
Dacă în acest moment laşi ziarul din mâini şi începi să faci flotări, atunci care va fi rezultatul tău? Dacă ai forţat până la capăt, acesta va fi recordul tău personal. Presupunem că timp îndelungat n-ai făcut sport. În acest caz, rezultatul nu va fi prea impunător. Dar dacă în următoarele trei luni vei face flotări zilnic câte cinci minute, atunci la ce număr vei ajunge?
Dacă n-ai făcut sport niciodată, atunci progresul va fi impunător. Totdeauna poţi avea rezultate mai bune decât cele de azi. Şi acest lucru este valabil, practic, pentru orice domeniu al vieţii, deoarece există rezerve nelimitate pentru perfecţiune.
Zece procente de supraefort multiplică rezultatul
Presupunem că răstimp de trei luni, zilnic faci flotări de trei ori câte cinci minute. De fiecare dată depui un efort maxim (o sută de procente). Şi atunci când nu te mai poţi ridica de la podea, mai încearcă o dată (o sută zece procente). Nu vei reuşi de fiecare dată. Uneori vei reuşi doar pe jumătate. Dar fiecare sportiv ştie: şansa unui record se ascunde în „încercarea adăugătoare”, atunci când nu mai există forţă.
Dacă vei face flotări zilnic, atunci de câte ori vei reuşi să te desprinzi de la podea?
Există persoane care sunt gata să execute munca cu un randament de 110%. Aceştia sunt cei care vor să fie primii în orice domeniu al vieţii. Şi recompensa nu se lasă aşteptată prea mult timp. Cele zece procente de efort suplimentar fac diferenţa dintre succes şi medie, dintre bogăţie şi existenţă. Astfel, recompensa pentru cele zece procente suplimentare este mult mai mare decât pare la început. Un efort suplimentar de doar zece procente îţi poate aduce un profit de o sută de procente, de o mie sau chiar de o sută de mii.
Pentru a afla cine eşti cu adevărat, trebuie să fii gata pentru acest efort de 110%. Tendinţa permanentă de a face mai mult decât se cere de la tine, trebuie să se transforme într-un obicei.
Miliardarul John Templeton, unul dintre cei mai de succes jucători la bursă, acorda interviuri foarte rar, deoarece punea un preţ destul de mare pe timpul său. De asemenea, refuza să pozeze, dar unei reviste cu un tiraj impunător i-a dat o şansă de treizeci de minute. Şedinţa a durat şapte ore. Atunci când Templeton a fost întrebat de ce nu l-a oprit pe fotograf, el a răspuns: „Eu într-adevăr n-am dorit să pierd atât de mult timp pentru şedinţa foto, dar acest fotograf a muncit la o capacitate de 110%. El era absorbit de activitate şi îndrăgostit de munca sa atât de mult, încât n-am vrut să-l opresc”.
De ce nu toţi muncesc 110%?
De ce unii oameni dau un randament de 50-60%, iar alţii de 110%? Oricât ar fi de straniu, răspunsul este simplu. Noi facem doar ceea ce ne aduce satisfacţie. Există oameni care au o mare satisfacţie dacă lucrează la o capacitate de 110%. Dar nu toţi se nasc cu asemenea capacităţi. Noi, oamenii, mergem pe drumul celei mai mici rezistenţe. Dar dacă sunt suficiente şi 50%, de ce să ne spetim la capacitatea de 110%?
Răspunsul este următorul: pentru că în acest caz ne vom stima mult mai mult şi vom şti de ce suntem capabili în această viaţă. Doar în acest caz ne vom putea bucura plenar de viaţă. Numai un randament de 110% ne asigură perfecţiunea.
Cei care au înţeles acest lucru, au o satisfacţie deplină de la o activitate de 110%. Atunci când ajung în situaţii dificile, deviza lor este: „Chiar dacă nu pot, dar trebuie”. Aceşti oameni suportă foarte dureros ratarea scopurilor importante ale vieţii. Ei se urăsc atunci când nu se ţin de planul de activitate. Ei sunt gata să îndeplinească sarcini adăugătoare, şi aceasta chiar le aduce satisfacţie.
Arnold Schwarzneger a spus: „Durerea este ceva plăcut. Aptitudinea de a munci la limita durerii îi deosebeşte pe campioni de necampioni. Eu iubesc acea durere care mă face campion”.
Deficienţele strategiei de „o sută de procente”
Unele persoane afirmă: „Eu nu pot da mai mult de o sută de procente. Este imposibil”. Aceste persoane pot fi întrebate: „Dar de unde ştii cât este o sută de procente?” Învăţaţii, în toate timpurile, au constatat că potenţialul nostru este cu mult mai mare decât ne putem imagina. Ceea ce considerăm o sută de procente, poate fi de facto şaptezeci sau chiar mai puţin. Noi suntem capabili de mai mult.
Dacă dorim să dăm un randament „doar” de o sută de procente, atunci coborâm artificial ştacheta posibilităţilor noastre. Oamenii care muncesc după principiul strategiei de o sută de procente, găsesc o scuză plauzibilă lenei lor. Ei afirmă că nu pot mai mult. Asemenea persoane nu se dezvoltă, nu avansează, deoarece consideră greşit că au atins cota maximă.
Cei care sunt părtaşi ai strategiei de o sută de procente, consideră foarte bun un rezultat de optzeci de procente. În afară de aceasta, ei aleg un domeniu de activitate „sigur” şi nu riscă să-l părăsească în favoarea altora, pentru a evita durerea şi oboseala. Aceste persoane se mulţumesc cu minimul, iar randamentul lor foarte rar depăşeşte cota de optzeci de procente.
Învingătorii nu se mulţumesc niciodată cu ceea ce au la moment. Oamenii care muncesc la cota de o sută zece procente, nu recunosc limitele şi limitările.
Ei permanent aşteaptă mai mult de la sine. Învingătorii cred în posibilităţi şi se autoapreciază nu după rezultatul de moment, ci după cine doresc să devină. Ei ştiu că o sută de procente nu este un rezultat satisfăcător, deoarece în această situaţie omul trăieşte doar în frontierele pe care şi
le-a fixat şi nu are şanse de perfecţionare. O sută zece procente permit stabilirea unui rezultat mult mai bun, rezultat de la limita posibilităţilor.
Dacă muncesc la capacitatea maximă, atunci…
Există o scuză veche şi prostească: „Dacă muncesc la capacitatea maximă, atunci…” Cel care spune acest lucru, pur şi simplu, se autolinişteşte. El, de facto, este incapabil de a da un randament de o sută zece procente. Pentru că această strategie este mod de viaţă, este un obicei, şi nu o acţiune singulară. Este filosofia vieţii oamenilor de succes. Este o formă de existenţă, şi nu teorie neargumentată. Persoana care trăieşte după principiul de o sută zece procente, este recunoscută de la prima întâlnire. Imediat simţi că te afli în anturajul unui învingător. Toate lucrurile măreţe de pe Pământ sunt opera unor astfel de persoane.
Cel care consideră că o sută zece procente este prea mult, ratează şansa succesului. Succesul nu are alternativă. Succesul este unul dintre cele cinci domenii importante ale vieţii. El nu poate fi înlocuit cu nimic, precum nu au înlocuitori sănătatea, relaţiile, finanţele şi emoţiile. Recompensa pentru succes este mare, dar pentru aceasta este nevoie de cele zece procente în plus. Regula randamentului de o sută zece procente este valabilă pentru orice domeniu al vieţii. Aplicând-o, vei reuşi să-ţi faci viaţa capodoperă.
Bună dimineaţa!
Şi tu poţi fi un învingător!
Sursa
2009-01-17 11:29:53