"Limba moldovenască" între Moldova şi UE?

Probabil că pentru cei care înţeleg că Uniunea Europeană funcţionează în multe domenii pe baza de consens (mai ales cele ce ţin de relaţiile UE-MD) a devenit clar că "limba moldovenească" a devenit un obstacol serios în calea apropierii Moldovei de UE, asta chiar dacă oficialii europeni spun că este doar o problemă bilaterală. Problema este abia la început, pentru că România a sesizat-o abia acum.

Curând Parlamentul Moldovei va trebui să ratifice Acordul privind Facilitarea Regimului de Vize, în care se face diferenţierea clară între limba română şi limba moldovenească. Parlamentarii moldoveni vor trebui să aleagă între a face mai dificil accesul cetăţenilor moldoveni în UE sau a recunoaşte asa cum e stipulat în acordul repectiv că există două limbi diferite. O dilemă în care va fi greu să decidă. Voi urmări votul cu mare interes.

Probabil că în Parlamentul Moldovei majoritatea deputaţilor vor vota pentru, dar ce se va întâmpla în Parlamentul European (PE) pe 5 noiembrie? Acordul trebuie ratificat şi de către PE. În România încă nu s-au organizat europarlamentarele şi parlamentarii români din PE nu vor face mare vâlvă pentru că sunt mai preocupaţi de campania electorală, astfel şi în Parlamentul European probabil că acest Acord va trece. Totuşi reacţiile Comisarului român pentru Multilingvism (L.O.) au fost elocvente: România nu va accepta alte tratate-acorduri-acte încheiate de UE cu Moldova în care să figureze sintagma "limba moldovenească".

Faptul că Delegaţia Comisiei Europene de la Chişinău a înlocuit particula MD cu un steguleţ arată că infuenţa României în structurile europene nu trebuie subestimată de către politicienii de la Chişinău. Ba mai mult, dacă poziţia României în chestiunea lingvistică devine oficială şi este promovată la nivelul UE, atunci Moldova va avea probleme mari în dialogul său cu UE. În loc de vecin prietenos la hotarul UE, în UE s-ar putea să apară imaginea Moldovei promovată de România, adică cea a unui vecin antipatic şi cu reflexe sovietice.

Problema limbii moldoveneşti este una anacronică şi este una de sorginte sovietică. Ne-a fost băgată pe gât de ideologii sovietici, iar acum este promovată cu încăpăţânare, dar fără argumente serioase de o serie de persoane, care susţin ideea pentru că le este frică că statul RM va dispare, dacă vor recunoaşte că vorbesc româna. În situaţia de acum această teamă este neîntemeiată.

Cred că cel mai corect şi echitabil ar fi iniţierea unui referendum în problema limbii. Chiar dacă nu consider că toţi cetăţenii sunt filologi, numai astfel vor putea să decidă cum vor să-şi numească limba şi cum vor ca alţii să le numească limba. În caz contrar, limba va fi numită aşa, cum au numit-o colhoznicii, care au votat Constituţia. Acum nu ştiu ce partide, ONG-uri ar risca să se ocupe de organizarea refrendumului, strângerea semnăturilor etc.

Sursa
2007-10-22 15:11:08



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

16:54:00Lecție despre cenzură cu Liliana Corobca la Londohome —» Curaj.TV | Media alternativă
15:49:20Aroganță cu epoleți și pistoale —» Curaj.TV | Media alternativă
15:42:47Garda de mediu e complice la distrugerea parcului IOR —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:01Păsărică, mută-ți cuibul… —» Argentina Gribincea's Blog
08:40:00„Horele se vor jucate” —» Argentina Gribincea's Blog
20:00:19Spectacol Vibe on Chișinău 2024 —» Curaj.TV | Media alternativă
04:44:57PENTRU... COMPARATIȘTI —» Leo Butnaru
19:48:49Poezie si traducere (spaniolă-română) —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:53FULGI / FLOCS DE NEU (trad. în catalană de PERE BESSÓ) —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:01:06IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:51:47CĂLĂTOR —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:49:43Ce rămâne din noi —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:14:09Reveniri —» Argentina Gribincea's Blog
13:25:33Cum putem deveni împreună mai puternici în Spațiul European al Cercetării? —» Gheorghe Cuciureanu
19:15:17FINAL —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:33:28Şi consultanţii în slujba cui? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:18:49GALETĂ VEGANĂ CU PRUNE —» blog cu sare si piper
11:00:00Poliția sfidează normele și legile naturii —» Curaj.TV | Media alternativă
08:04:12CĂLĂTOR —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:37:23Ce cărţi (bune) am mai citit (19) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:22:11De ce Maia Sandu nu coboară să-și ia mandatul de (pe) jos?! Sau de ce referendumul acesta nu ar fi trebuit să se întâmple?!  —» Sergiu Mocanu
10:48:11I won’t be back! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:12:25PRINCIPIILE ORGANIZĂRII FUNCŢIEI DE CONFORMITATE ÎN INSTITUŢIILE FINANCIARE BANCARE* —» Drept MD
05:05:23JURNALUL CA MEMORIE / 1994 —» Leo Butnaru
22:50:10ASCUNZIȘ —» Andrei LANGA. Blogul personal