Tiraspolul pregăteşte un pas în întâmpinarea Chişinăului?

Tiraspolul pregăteşte un răspuns adecvat la propunerile Chişinăului. Despre aceasta a anunţat spicherul legislativului regional, Evgheni Şevciuk, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Odesa. Amintim că recent preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a propus eliminarea tuturor barierelor de pe Nistru, dezvoltarea unei infrastructuri unice, acreditarea instituţiilor de învăţămînt din regiunea de est de către ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi crearea unei armate unice. Oferta Chişinăului a primit reacţii diferite la Tiraspol. În timp ce pilonii regimului separatist – Igor Smirnov şi Valerii Liţkai, le-au respins categoric, preşedintele Sovietului Suprem (legislativul local), Evgheni Şecviuk le-a salutat, manifestînd un optimism rezervat. Acest fapt vine doar să evidenţieze lărgirea crăpăturii apărute între cele două forţe de bază existente în regiunea de est a R. Moldova – cea condusă de clanul Smirnov-Antiufeev şi cea reprezentată de oamenii de afaceri, în special, gruparea „Sheriff”, coalizaţi în Partidul „Renaşterea” (Обновление).

Evgheni Şevciuk a declarat că parlamentul transnistrean „examinează cu atenţie propunerile preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin” şi că în legătură cu aceste iniţiative, „se pregătesc deja propuneri de răspuns, în special, în ce priveşte recunoaşterea reciprocă a documentelor, armonizarea legislaţiei, cooperarea organelor de drept”. De remarcat că după pretinsul „referendum de independenţă al rmn”, desfăşurat în septembrie 2006, Tiraspolul a demarat un proces de „armonizare a legislaţiei Transnistriei cu cea a Federaţiei Ruse”. În ultimul timp acest proces a fost stopat, fapt care a stîrnit critici la adresa formaţiunii dominante din legislativul tiraspolean - „Obnovlenie”. În schimb, spicherul Şevciuk va propune armonizarea legislaţiei regiunii cu cea a R. Moldova, ceea ce ar reprezenta un salt important în reglementarea transnistreană.

Sovietul Suprem a respins, zilele acestea, un şir de „iniţiative legislative” venite din partea veşnicului „lider” de la Tiraspol. Deputaţii locali au înapoiat proiectele lui Smirnov, care propunea modificarea politicii fiscale, stabilirea unor noi „taxe vamale” şi majorarea accizelor la alcoolul produs în regiunea de est a R. Moldova. Pe fundalul ofertei tentante din partea Chişinăului, adresate agenţilor economici din regiune (posibilitatea de export fără taxe vamale în UE şi într-un şir de alte state din sud-estul Europei), iniţiativele lui Smirnov arată rău de tot. Prin urmare, business-ul local este pus în dilema de a alege poveştile regimului Smirnov despre „independenţă” şi realitatea pe care o oferă Chişinăul.

Pe acest fundal, spicherul de la Tiraspol are, în ultimul timp, din ce în ce mai multe întrevederi cu diplomaţi occidentali. Cea mai recentă întrevedere a avut-o, acum două zile, cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, care a promis regiunii nistrene ajutor umanitar din partea Uniunii Europene. Gestul Bruxelles-ului poate contribui la crearea unei imagini pozitive a UE în stînga Nistrului, respectiv, a influenţei acestei structuri. De asemenea, aceasta îi aduce un plus de imagine şi încredere „tînărului politician, cu viziuni moderate”, Evgheni Şevciuk. Datorită controlului asupra unor importante structuri media din regiune (postul de televiziune „TSV”, agenţia de presă „Novîi reghion 2, pmr”, cîteva ziare şi posturi de radio pe FM), „Obnovlenie” poate influenţa opinia publică din regiune pentru a pregăti un curent favorabil reunificării R. Moldova.

Perspectiva regiunii separate este sumbră. Proiectul bugetului regiunii pentru 2008 are un deficit de circa 28% (în 2007 deficitul este de circa 42%) – circa 83 mil. USD. Inflaţia prognozată pentru anul viitor este de 12%, deşi anul acesta a atins cifra de peste 20%, fiind prognozată de 10%. Salariile au fost îngheţate pentru anul 2008 la nivelul celor din 2006. Datoria regiunii pentru gazele naturale ruseşti se ridică la peste 1,3 miliarde USD. Cu siguranţă, populaţia din raionale de est ale ţării noastre merită o viaţă mai bună.



Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-17 14:33:19



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:38:16Joker: Folie à Deux —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:00:06Să fii curios, e de folos! —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:15Au influențat scrierile apocrife creștinismul timpuriu? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:53:00Febră electorală. Vom fi ceea ce alegem —» Argentina Gribincea's Blog
09:24:45DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:45:00POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:46:57O Campanie de bun augur —» Biblioteca Hristo Botev
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag