Tiraspolul pregăteşte un pas în întâmpinarea Chişinăului?

Tiraspolul pregăteşte un răspuns adecvat la propunerile Chişinăului. Despre aceasta a anunţat spicherul legislativului regional, Evgheni Şevciuk, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la Odesa. Amintim că recent preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a propus eliminarea tuturor barierelor de pe Nistru, dezvoltarea unei infrastructuri unice, acreditarea instituţiilor de învăţămînt din regiunea de est de către ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi crearea unei armate unice. Oferta Chişinăului a primit reacţii diferite la Tiraspol. În timp ce pilonii regimului separatist – Igor Smirnov şi Valerii Liţkai, le-au respins categoric, preşedintele Sovietului Suprem (legislativul local), Evgheni Şecviuk le-a salutat, manifestînd un optimism rezervat. Acest fapt vine doar să evidenţieze lărgirea crăpăturii apărute între cele două forţe de bază existente în regiunea de est a R. Moldova – cea condusă de clanul Smirnov-Antiufeev şi cea reprezentată de oamenii de afaceri, în special, gruparea „Sheriff”, coalizaţi în Partidul „Renaşterea” (Обновление).

Evgheni Şevciuk a declarat că parlamentul transnistrean „examinează cu atenţie propunerile preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin” şi că în legătură cu aceste iniţiative, „se pregătesc deja propuneri de răspuns, în special, în ce priveşte recunoaşterea reciprocă a documentelor, armonizarea legislaţiei, cooperarea organelor de drept”. De remarcat că după pretinsul „referendum de independenţă al rmn”, desfăşurat în septembrie 2006, Tiraspolul a demarat un proces de „armonizare a legislaţiei Transnistriei cu cea a Federaţiei Ruse”. În ultimul timp acest proces a fost stopat, fapt care a stîrnit critici la adresa formaţiunii dominante din legislativul tiraspolean - „Obnovlenie”. În schimb, spicherul Şevciuk va propune armonizarea legislaţiei regiunii cu cea a R. Moldova, ceea ce ar reprezenta un salt important în reglementarea transnistreană.

Sovietul Suprem a respins, zilele acestea, un şir de „iniţiative legislative” venite din partea veşnicului „lider” de la Tiraspol. Deputaţii locali au înapoiat proiectele lui Smirnov, care propunea modificarea politicii fiscale, stabilirea unor noi „taxe vamale” şi majorarea accizelor la alcoolul produs în regiunea de est a R. Moldova. Pe fundalul ofertei tentante din partea Chişinăului, adresate agenţilor economici din regiune (posibilitatea de export fără taxe vamale în UE şi într-un şir de alte state din sud-estul Europei), iniţiativele lui Smirnov arată rău de tot. Prin urmare, business-ul local este pus în dilema de a alege poveştile regimului Smirnov despre „independenţă” şi realitatea pe care o oferă Chişinăul.

Pe acest fundal, spicherul de la Tiraspol are, în ultimul timp, din ce în ce mai multe întrevederi cu diplomaţi occidentali. Cea mai recentă întrevedere a avut-o, acum două zile, cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, care a promis regiunii nistrene ajutor umanitar din partea Uniunii Europene. Gestul Bruxelles-ului poate contribui la crearea unei imagini pozitive a UE în stînga Nistrului, respectiv, a influenţei acestei structuri. De asemenea, aceasta îi aduce un plus de imagine şi încredere „tînărului politician, cu viziuni moderate”, Evgheni Şevciuk. Datorită controlului asupra unor importante structuri media din regiune (postul de televiziune „TSV”, agenţia de presă „Novîi reghion 2, pmr”, cîteva ziare şi posturi de radio pe FM), „Obnovlenie” poate influenţa opinia publică din regiune pentru a pregăti un curent favorabil reunificării R. Moldova.

Perspectiva regiunii separate este sumbră. Proiectul bugetului regiunii pentru 2008 are un deficit de circa 28% (în 2007 deficitul este de circa 42%) – circa 83 mil. USD. Inflaţia prognozată pentru anul viitor este de 12%, deşi anul acesta a atins cifra de peste 20%, fiind prognozată de 10%. Salariile au fost îngheţate pentru anul 2008 la nivelul celor din 2006. Datoria regiunii pentru gazele naturale ruseşti se ridică la peste 1,3 miliarde USD. Cu siguranţă, populaţia din raionale de est ale ţării noastre merită o viaţă mai bună.Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-17 14:33:19Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:12:0720 Best Gift ideas for Valentine’s Day 2020 —» Informaţii pentru studenţi !
22:12:06Looking For Everyday, Versatile Clothing Made With High Tech Fabric? Three Sixty Six Reigns Supreme For Active Comfort —» Informaţii pentru studenţi !
15:25:01The Block Editor is Now Supported on the WordPress Native Apps —» Blogul Alinei Godzin
14:46:39Un alt oraș italian scoate la vânzare 90 de case abandonate la prețul de un euro —» Elena Robu
14:17:41Așa chip frumos, dar așa mai pute. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
13:06:56Am desfășurat tradiționala ședință săptămînală cu conducerea de vîrf a țării —» Igor Dodon
13:04:25Tradiționala scufundare în apă de Bobotează —» Igor Dodon
11:38:36Dorințe —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
11:26:58Incident grav într-un hotel din Rusia: Cinci persoane au murit după ce clădirea a fost inundată cu apă fierbinte —» Elena Robu
10:27:35Săptămâna în care am rămas fără Ştefan Petrache —» Un PUNCT din .FR
07:12:40Педагог и Человек - Надежда Васильевна Кара —» BiblioCity
06:50:33Latest Home Design Ideas —» Andrei Fornea
05:16:39Fascismul deputatei maria ciobanu —» un alt blog
03:57:092020 Young Pacific Leaders Conference Now Accepting Applications —» Informaţii pentru studenţi !
03:57:06Open Call for Fellowship Applications, Academic Year 2020-2021 —» Informaţii pentru studenţi !
02:52:28Boat Shelf Hobby Lobby —» Andrei Fornea
01:34:232020 Young Pacific Leaders Conference Now Accepting Applications —» plop andrei
01:11:15Open Call for Fellowship Applications, Academic Year 2020-2021 —» plop andrei
21:17:03Multumeste pentru Sanatate…multi nu o au —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:18Împlinirea Profeţiei timpului la Întâia venire a lui Cristos —» adevaruri biblice
19:52:43Revoltat de felul cum a fost tratat la MoldTelecom —» Curaj.TV | Media alternativă
19:42:02Trupurile neînsuflețite ale cetăţenilor ucraineni ucişi în accidentul aviatic din Iran au fost repatriate —» Elena Robu
18:34:36Mai este loc pentru cărți în era digitală? Din experiența personală —» Frinturi din suflet de femeie
18:19:48Încadrarea juridică a infracțiunii de furt calificat săvârșită prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori supraveghere —» Drept MD
18:18:59Transcenderea potențialului în deprinderi reale —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu