Gafa ministrului Stratan !

Şeful diplomaţiei moldoveneşti, Andrei Stratan, a reacţionat astăzi, la o conferinţă de presă, la afirmaţiile făcute la începutul săptămînii curente de către omologul lui de la Bucureşti, Adrian Cioroianu, potrivit căruia România nu va ratifica niciun acord al UE cu R. Moldova în care va figura sintagma „limbă moldovenească”. Ministrul moldovean a făcut legătură directă cu ratificarea Acordurilor de facilitare a regimului de vize şi de readmisie, care, pentru a intra în vigoare, potrivit lui Stratan, „trebuie să fie ratificate de parlamentele naţionale” ale statelor-membre ale UE. În această ordine de idei, ministrul de Externe al R. Moldova a subliniat că Chişinăul va regreta dacă autorităţile române nu vor ratifica aceste documente şi că poziţia oficialităţilor de la Bucureşti reprezintă „o noutate neplăcută”. El a adăugat că proiectele celor două acorduri au fost cunoscute de către toate statele-membre ale UE şi că documentele au fost semnate, inclusiv, în limba de stat a R. Moldova, care figurează în Constituţia ţării noastre.

Spre finalul conferinţei de presă, Andrei Stratan a primit un bileţel din sală şi, după ce a zîmbit discret, a venit cu precizările de rigoare, menţionînd că nu parlamentele naţionale trebuie să ratifice cele două acorduri, ci Parlamentul European. Însă mai mulţi jurnalişti plecaseră deja şi au difuzat ştiri şi reportaje din care reieşea că cetăţenii moldoveni nu vor mai beneficia de regimul facilitar de vize cu UE deoarece Parlamentul României nu va ratifica documentele pomenite. Astfel, inexactitatea ministrului nostru de Externe ar fi putut lăsa o amprentă negativă asupra relaţiilor moldo-româneşti.

Solicitat de noi pentru a clarifica situaţia, profesorul de relaţii internaţionale de la Universitatea din Craiova, Eduard Radu Alexandru, a declarat că ratificarea Acordurilor de facilitare a vizelor şi a celui de readmisie ţine de competenţa Parlamentului European. El ne-a mai comunicat că majoritatea euro-deputaţilor români vor vota pentru ratificarea celor două documente, pornind de la importanţa acestora pentru cetăţenii R. Moldova.

Vinovaţii de blocarea accesului delegaţiilor române în R. Moldova vor fi sancţionaţi

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat incidentul înregistrat, la finele săptămînii trecute, la punctul de trecere a frontierei moldo-române de la Leuşeni, cînd patru delegaţii române nu au putut intra pe teritoriul R. Moldova, pentru a participa la Hramul oraşului Chişinău. Andrei Stratan a subliniat că acest caz se investighează, iar „persoanele care au comis abateri de la prevederile legale, vor fi sancţionate”. Totodată, ministrul a ţinut să evidenţieze că acest caz unic „nu reprezintă poziţia R. Moldova faţă de cetăţenii europeni”. De asemenea, s-a mai informat că la finele săptămînii trecute pe teritoriul R. Moldova au intrat fără probleme 2777 de cetăţeni români.

Chişinăul doreşte acces treptat la cele patru libertăţi ale UE

Chişinăul consideră că practic toate prevederile Planului de Acţiuni R. Moldova – UE au fost îndeplinite şi este necesar de negociat un nou cadru juridic cu UE, a comunicat Andrei Stratan. Potrivit acestuia, noul document trebuie să prevadă accesul treptat al R. Moldova la cele patru libertăţi comunitare: circulaţia liberă a capitalului, a persoanelor, a forţei de muncă şi a mărfurilor. Ministrul de Externe a mai precizat că negocierea noului cadru juridic va dura, iar în perioada respectivă situaţia internă în UE se va schimba şi R. Moldova va putea cere o perspectivă clară de aderare.

Partea moldovenească a propus Comisiei Europene ca la 25 octombrie curent, la Chişinău, să se desfăşoare o şedinţă publică, cu participarea oficialităţilor R. Moldova şi UE, precum şi a reprezentanţilor societăţii civile, la care să se discute despre implementarea Planului de Acţiuni. Deocamdată lipseşte poziţia Bruxelles-ului în acest sens.

În opinia lui Stratan, în Planul de Acţiuni sînt incluse şi anumite „prevederi vagi”, cum ar fi libertatea mass-media, independenţa justiţiei, combaterea corupţiei. În lipsa unui etalon, spune sursa citată, este greu să stabileşti evoluţiile în domeniile respective. Potrivit ministrului de la Chişinău, oficialităţile europene au dat de înţeles că o eventuală prelungire a planurilor de acţiuni pentru R. Moldova, Ucraina şi Georgia „nu înseamnă lipsă de progres”.

Vom avea un regim facilitar de vize cu SUA

La conferinţa de presă s-a anunţat şi despre începutul negocierilor cu Statele Unite privind stabilirea unui regim facilitar de vize pentru cetăţenii moldoveni. Andrei Stratan a menţionat că de facilitări la obţinerea vizelor pentru SUA vor beneficia aceleaşi categorii de persoane ca şi în cazul UE: oameni de afaceri, studenţi, jurnalişti etc.

Actualul mecanism de pacificare din Transnistria s-a transformat în „parte a problemei”

Moldova va insista ca în Declaraţia finală al summit-ului OSCE de la Madrid, care va avea loc în decembrie 2007, să fie reflectată şi problematica transnistreană. Stratan a adăugat că Chişinăul nu va accepta un text care nu va reflecta situaţia reală din regiunea transnistreană. Documentul final, potrivit ministrului de Externe, trebuie să conţină şi prevederi despre retragerea prezenţei militare a Federaţiei Ruse din estul R. Moldova.

În ce priveşte actualul mecanism de pacificatori, şeful diplomaţiei moldoveneşti a evidenţiat că acesta „a devenit o parte a problemei”. În această ordine de idei, Chişinăul a repetat „necesitatea urgentă” de schimbare a actualilor pacificatori din regiunea transnistreană cu o misiune internaţională de observatori civili.

Andrei Stratan şi-a exprimat din nou regretul în legătură cu retragerea Rusiei din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (FACE), menţionînd, totodată, că retragerea integrală a trupelor militare şi a muniţiilor din R. Moldova este o precondiţie ca Chişinăul să ratifice acest document.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-16 17:33:56



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:38:16Joker: Folie à Deux —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:00:06Să fii curios, e de folos! —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:15Au influențat scrierile apocrife creștinismul timpuriu? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:53:00Febră electorală. Vom fi ceea ce alegem —» Argentina Gribincea's Blog
09:24:45DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:45:00POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:46:57O Campanie de bun augur —» Biblioteca Hristo Botev
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag