A fost ales preşedintele CMC şi trei viceprimari UPDATE 15.00

Consiliul municipal Chişinău a reuşit în sfârşit să-şi aleagă preşedintele. Cu 27 de voturi (din 51 de consilieri aleşi), în calitate de preşedinte al CMC a fost ales liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

Astfel, preşedintele liberalilor şi-a văzut visul împlinit cu ajutorul „comsomolistului” Dumitru Braghiş, cu care anterior refuza categoric să discute. Dar pînă la urmă interesele au prevalat. Nu neapărat cele ale chişinăuenilor, deoarece pentru „votul util” social-democraţii din CMC au primit „porţia” care revenea în „coaliţia majoritară” PPCD-ului. Iar creştin-democraţii au rămas „fără loc”.

Deja tradiţional, şedinţa CMC nu a început la ora anunţată – 10.00. Pe la 10 şi un sfert, un tînăr democrat cu înclinaţii sociale a intrat în sala de şedinţe şi a selectat jurnaliştii pe sprînceană (sau poate după alte criterii) pentru a-i invita discret la negocierile purtate de fracţiunea social-democrată, în frunte cu deputatul, Dumitru Braghiş, cu primarul general Dorin Chirtoacă şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Adevărat că pînă la urmă au dat buzna în „biroul pentru tratative” şi ziariştii nepoftiţi, pentru că noi înţelegem un pic altfel democraţia şi transparenţa.

Cu toate că nu este consilier municipal, Dumitru Braghiş a fost figura centrală la negocierile cu liberalii. În final, aceştia au ajuns la un numitor comun şi deodată cu toţii au uitat de declaraţiile pe care le-au făcut anterior. Ceva timp în urmă, Ghimpu afirma că nu doreşte să discute „cu comsomoliştii lui Braghiş” (dat fiind trecutul liderului PDS, care a fost lider comsomolist), ulterior liderul fracţiunii social-democrate, Eduard Muşuc, a cerut ca Ghimpu să renunţe la ideea de a candida pentru funcţia de preşedinte al CMC, iar după ce liderul PL i-a propus lui Braghiş ca social-democraţii să-i înlocuiască în „coaliţia majoritară” pe creştin-democraţi, liderul PDS a refuzat. Astăzi s-au făcut a uita vorbele spuse mai devreme. Eduard Muşuc a recunoscut că în urma negocierilor s-a decis susţinerea candidaturii lui Ghimpu, în schimb social-democraţii vor primi funcţiile de viceprimar, pretor şi vicepretor, în sectorul Ciocana, condus pînă acum de un ppcd-ist.

La începutul şedinţei, sub un pretext formal, cei patru consilieri PPCD au părăsit sala. Motivul a fost unul mai mult decît banal. Nu le ajungea un scaun în sală. Creştin-democraţii nu au revenit la şedinţă nici după ce li s-a oferit în grabă locul rîvnit, intrînd doar în pauză pentru a-şi lua lucrurile rămase.

Chestiunile privind alegerea preşedintelui CMC şi a viceprimarilor au fost incluse suplimentar pe ordinea de zi. Pentru candidatura lui Ghimpu au votat consilierii PL, AMN, liberal-democraţi, social-democraţi, precum şi consilerii, Oazu Nantoi şi Mihai Severovan.

Cu voturile a 28 de consilieri, în funcţii de viceprimari au fost aleşi, la propunerea primarului general, Mihai Furtună (AMN), Vladimir Coteţ (liberal-democraţi) şi Igor Lupulciuc (social-democraţi). Ultimul a fost director al companiei „Megadat.com”, care aparţine lui Muşuc, iar pînă acum a deţinut funcţia de director comercial la ziarul „Timpul de dimineaţă”. Se mai vorbeşte că Lupulciuc este finul de cununie al lui Muşuc.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-11 15:02:59



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine