SĂ NE ȚINEM DE NEAMURI SAU CINE NU A DORIT UNIREA / File de Jurnal / 16.IX.2013


Colegul, diplomatul Ion Țăranu povesti că a fost și el prezent la\nîntâlnirea președinților Mircea Snegur și Ion Iliescu la Iași. Mai erau în\ndelegație Năstase, deputatul Solcan (a dat mai multe nume). La un moment dat,\nIliescu îi spune lui Snegur: „Domnule președinte, acum cred că e timpul când\nputem face unirea”. Snegur a amânat răspunsul, în schimb a sărit cu vorba\nBorșevici: chipurile, suntem două țări sărace, nu se poate face etc. Iliescu\nspune că, din contra, împreună am fi o țară puternică etc. Snegur: „O să vă\nspun unu la unu”. Țăranu: „Atunci încă nu știam că unu la unu înseamnă între patru ochi”. Eu mă arăt sceptic că\nIliescu ar fi spus asta, amintind că, nu demult, Snegur declara că unirea nu ar\nfi dorit-o Iliescu, iar, mai înainte, Ion Hadârcă povesti cum, cu altcineva\nîncă, au așteptat vreo două ore în audiență la Iliescu, tocmai cu problema\nunirii. Acum înclin să-l cred pe Țăranu. Care chiar și-a făcut cruce,\nasigurându-ne că spune adevărul – mie, Zinoviei, dnei Romanescu, dnei Țăranu. (De altfel, Snegur a\nexcelat în declarații ce susțineau ideea unirii Republicii Moldova cu România.\nÎntr-un interviu apărut în ziarul „Le Figaro”, la 27 august 1991, el afirma:\n„Independența (Republicii Moldova – n.r.) este, desigur, o perioada temporară.\nMai întâi vor exista două state românești, dar lucrul acesta nu va dura mult.\nRepet încă o dată faptul că independența Moldovei Sovietice constituie o etapă,\nnu un scop”.) Găsesc pe net, blogul lui Lorin Fortuna:

„…trebuie subliniat că prima inițiativa de reîntregire teritorială a României\ncu Republica Moldova a avut-o primul Președinte al Republicii Moldova, de după\n1989, Mircea Snegur, care, bine sfătuit de câțiva intelectuali de elită, dar și\npatrioți autentici, din Republica Moldova, a venit în prima vizită oficială în\nRomânia inclusiv cu intenția de a propune primului Președinte post-revoluționar\nal României, Ion Iliescu, unificarea Republicii Moldova cu România A fost însă\nrefuzat de către acesta! Refuzul respectiv a fost transformat la sfârșitul\nvizitei respective în cunoscutul și dezamăgitorul (pentru patrioții români)\nîndemn al lui Mircea Snegur: «Să ne ținem de neamuri!». O vorbă pe care\nunioniștii români, aflați în necunoștință de cauza, au interpretat-o în mod\ngreșit ca un refuz din partea lui Mircea Snegur, deși, în realitate, i s-a\ndatorat, exclusiv, lui Ion Iliescu. Adevărul, în această privința, s-a aflat\npublic mult mai târziu, fiind deconspirat de către Dan Marțian (consilier\noficial al lui Ion Iliescu), care întristat, ca ardelean, l-a destăinuit\nulterior fostului său coleg de bancă din liceu, Ioan Ieremia, cunoscut\npatriot-unionist și fost director al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, apoi,\nfost director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din Timișoara. Astfel, în\nrelatarea de presă a lui Ioan Ieremia (membru component al Asociației\n«Victoria» a Luptătorilor în Revoluție din Timișoara) se menționează faptul că\nDan Marțian a asistat la întâlnirea directă dintre Mircea Snegur și Ion\nIliescu, momentul în care Iliescu a afirmat, referitor la unire: «Eh, cine o\nsă facă Unirea, va intră în istorie!». A urmat o pauză, după care Snegur a\nspus: «Hai s-o facem noi, domnule Președinte!». A urmat o altă pauză,\ndar Iliescu n-a răspuns. Tăcere elocventă, pe care Mircea Snegur a\ninterpretat-o, probabil, cc pe un refuz diplomatic și nu a mai insistat.\nUlterior, tot Ioan Ieremia, prezent la inaugurarea unui corp de clădire la\nTeatrul «Vasile Alecsandri» din Bălți (aprilie 1992), la care a participat și\nMircea Snegur, l-a întrebat pe acesta dacă este adevărat ce a aflat de la Dan\nMarțian. Răspunsul lui Mircea Snegur, menționat de către Ioan Ieremia, nu a\nfost un răspuns «în extenso», ci doar o răbufnire, în sensul aproximativ: «Doar\nnu era să fac, singur, Unirea!»”.

 

\n\n\n\n 


Sursa
2025-05-03 05:10:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:10:00SĂ NE ȚINEM DE NEAMURI SAU CINE NU A DORIT UNIREA / File de Jurnal / 16.IX.2013 —» Leo Butnaru
10:03:00PRIMARUL DE CHIȘINĂU ION T. COSTIN ȘI NEPOATA SA SCRIITOARE DIN BUCUREȘTI / Pagini de jurnal, 12.VIII.2013 —» Leo Butnaru
08:35:14Activitățile de promovare și distribuție a instrumentelor financiare derivate ar putea face obiectul unei interdicții în Republica Moldova. —» Drept MD
18:17:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:56:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:52:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:48:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
19:35:26Votul inutil —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:00:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:04:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:45:51Învățământul muzical republican în anii ’60 ai secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
08:48:3230 aprilie – Ziua Internațională a Jazz-ului —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
22:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:23:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:43:00Masă de pomenire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:08:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:08:00Luciul arcat —» Leo Butnaru
15:09:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:34:00SCRIITOR, BIBLIOTECĂ, CITITOR —» Leo Butnaru
02:30:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:38:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:04:00Fata Morgana —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:26:15Fenomenul muzical moldovenesc din a doua jumătate a secolului XX —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"