Vizavi, vizavi de sau referitor la – cum este corect?
Limba română este plină de subtilități, iar unele expresii ne pot induce în eroare, fie din obișnuință, fie din influența altor limbi. Printre greșelile des întâlnite se numără utilizarea incorectă a unor termeni precum „doar” și „decât”, sau confuzii între „vizavi”, „vizavi de” și „referitor la”. Aceste mici scăpări pot afecta claritatea și corectitudinea exprimării, motiv pentru care merită să le analizăm și să vedem cum le folosim corect. În această pastilă de limbă, vom explora câteva dintre aceste greșeli și explicațiile care ne vor ajuta să evităm capcanele limbii vorbite și scrise.
\n1. DOAR vs. DECÂT\nConfuzia dintre „doar” și „decât” este o greșeală frecventă în limba română, care apare din cauza utilizării greșite a acestor două cuvinte în contexte comparative sau restrictive. Mai jos, vedeți care este sensul și utilizarea corectă a lor.
\nDoar – adv. restrictiv, utilizat pentru a exprima o limitare. Poate fi sinonim cu „numai” și se folosește în propoziții afirmative.
\nExemple:
\n\nAm citit doar câteva pagini din cartea pe care mi-ai împrumutat-o. Este doar un copil, nu-l judeca prea aspru.
\n„Suie-te pe vârful muntelui Pisga, uită-te spre apus, spre miazănoapte, spre miazăzi şi spre răsărit şi priveşte-o doar cu ochii, căci nu vei trece Iordanul acesta.” (Deuteronomul 3:27)
În următorul exemplu, „doar” este sinonim cu „oare”, „chiar” sau „să nu fie adevărat că…?”, marcând mirare, neîncredere sau ironie.
\n\n„Fraţii lui i-au zis: «Doar n-ai să împărăţeşti tu peste noi? Doar n-ai să ne cârmuieşti tu pe noi?» Şi l-au urât şi mai mult din pricina viselor lui şi din pricina cuvintelor lui.” (Geneza 37:8)
Decât – are mai multe valori morfologice: adv. cu sens restrictiv, prep. care introduce al doilea termen de comparație și conj. cu sensul de „în loc să”.
\nExemple:
\n\n\nNu îți cer decât să mă asculți cu atenție înainte de a trage concluzii.
\nMai bine să fii sincer decât să încerci să minți frumos.
Decât doar – expresia „decât doar” are rolul de a introduce o restricție și de a sublinia o excepție față de o idee anterioară.
\n\n2. FII vs. FI\n„Dar cine poate să-I zidească o casă, când cerurile şi cerurile cerurilor nu-L pot cuprinde? Şi cine sunt eu, ca să-I zidesc o casă, decât doar ca să ard tămâie înaintea Lui?” (2 Cronici 2:6)
„Fii” și „fi” sunt forme ale verbului „a fi”, dar se folosesc în contexte diferite.
\nFii – modul conjunctiv prezent, pers. a II-a sg. Exprimă o dorință, posibilitate sau speranță și este precedat de conjuncția „să”. De asemenea, forma „fii” mai este întâlnită și la pers. a II-a sg., modul imperativ.
\nExemple:
\n\nAș vrea să fii mai încrezător în tine, pentru că ai toate calitățile necesare pentru a reuși.
\n„Şi Naomi a zis: «Fii liniştită, fiica mea, până vei şti cum se va isprăvi lucrul acesta, căci omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârşi lucrul chiar astăzi.»” (Rut 3:18)
Fi – forma de infinitiv prezent a verbului „a fi”, unul dintre cele mai importante și complexe verbe din limba română.
\nExemple:
\n\nA fi înțelept înseamnă mai mult decât a fi inteligent.
\nA fi liniștit înseamnă mai mult decât a fi lipsit de griji, înseamnă a fi împăcat cu sine.
O altă utilizare a formei de infinitiv a verbului „a fi” o întâlnim atunci când în propoziție avem un îndemn negativ.
\nExemple:
\n\n3. LOC vs. LOCAȚIE\nNu fi trist doar pentru că ai pierdut o oportunitate, ci privește înainte și caută alte căi prin care să îți atingi scopurile.
Diferența dintre „loc” și „locație” este una foarte importantă în limba română, iar utilizarea greșită a cuvântului „locație” este una dintre cele mai frecvente greșeli.
\nLoc – este un cuvânt de bază în limba română și are mai multe sensuri, unul dintre care este spațiu fizic.
\nExemple:
\n\n„Fiindcă cei răi vor fi nimiciţi, iar cei ce nădăjduiesc în Domnul vor stăpâni ţara. Încă puţină vreme şi cel rău nu va mai fi; te vei uita la locul unde era şi nu va mai fi.” (Psalmul 37:9-10)
\nAcest loc este foarte potrivit pentru evenimentul nostru, deoarece are toate facilitățile necesare.
Locație – conform DEX, are un singur sens corect în limba română: „chirie” sau „suma de bani plătită pentru închiriere”.
\nExemple:
\n\nContractul de locație pentru apartament a fost semnat.
\nProprietarul a stabilit o locație lunară de 300 de euro pentru acest spațiu.
Exemple de enunțuri în care cuvintele „loc” și „locație” sunt utilizate împreună:
\n\nAm găsit un loc perfect pentru deschiderea noii cafenele, dar trebuie să negociem și suma de locație cu proprietarul.
\nDeși apartamentul se află într-un loc ideal, chiria lunară impusă prin contractul de locație este mult prea mare pentru bugetul meu.
Regula de aur: dacă avem în vedere spațiu, poziție sau regiune, folosim „loc”, dacă ne referim la chirie, închiriere sau contract de închiriere, folosim „locație”.
\n4. VIZAVI DE vs. REFERITOR LA\nCuvântul „vizavi” poate avea două funcții în limba română, în dependență de utilizare.
\nVizavi – adv. Când este folosit singur, are sensul de față în față, în direcție opusă, peste drum.
\nExemple:
\n\nLa restaurantul unde am luat cina, am stat așezați vizavi, astfel încât să ne putem privi în ochi și să purtăm o conversație relaxantă.
Vizavi de – loc. prep. Când este urmat de prepoziția „de”, „vizavi de” devine o locuțiune prepozițională și are sens spațial, indicând poziția unui obiect față de altul (față în față cu/peste drum de).
\nExemple:
\n\nStația de autobuz se află vizavi de biblioteca municipală, ceea ce o face ușor accesibilă pentru studenți și cititori pasionați.
În următorul exemplu, ambele cuvinte sunt utilizate în context:
\n\nM-am întâlnit cu un vechi prieten și, cum eram așezați vizavi, am discutat ore întregi despre vremurile de demult, fără să observăm că, vizavi de cafenea, se desfășura un eveniment cultural interesant.
Referitor la – loc. prep. Cu privire la, privind, în legătură cu. Se folosește pentru a introduce o idee, o opinie, o discuție.
\nExemple:
\n\nAm primit un răspuns oficial referitor la solicitarea noastră de finanțare, însă detaliile suplimentare vor fi comunicate în zilele următoare.
\nReferitor la planurile de vacanță, ar trebui să verificăm condițiile de călătorie înainte de a face rezervările.
În pastila următoare, vom veni cu un nou set de cuvinte și expresii care sunt utilizate greșit în limba română și le vom plasa în contextul potrivit sensului lor.
\nArticolul Vizavi, vizavi de sau referitor la – cum este corect? apare prima dată în Moldova Creștină.
Sursa
2025-02-11 12:30:52