Nicu Popescu: UE este dezamagita de modul cum R. Moldova implementează Planul de Actiuni
Sursa: Info-Prim Neo, 09/10/07Existenta unor deficiente de democratie in R. Moldova face ca Uniunea Europeană sa fie partial dezamagita de progresul in implementarea Planului de Actiuni RM-UE, a declarat luni, 8 octombrie in cadrul unor dezbateri publice la Chisinau analistul politic Nicu Popescu.
Potrivit lui, cele mai mari deficiente sunt legate de aspectele democratice, mass-media, drepturile omului, precum si reformarea fortelor de ordine si UE atrage atentia din ce in ce mai mult la acest fapt, de o maniera din ce in ce mai publica.
Totodata, Popescu a mentionat ca primul raport al Comisiei Europene din decembrie 2006 privind implementarea Planului era mai putin pozitiv decat acel referitor la Ucraina. In conditiile in care in R. Moldova exista o stabilitate politica si de Guvern, este surprinzator ca a esuat sa devina un lider in implementarea acestui document, chiar daca in 2003-2004 se spera ca R. Moldova va fi un caz de succes, a mai declarat analistul.
Partea buna a lucrurilor este faptul ca Guvernul s-a putut mobiliza pentru a implementa prevederile economice incluse in Plan, dar acest lucru se explica prin faptul ca implementarea acestor reforme este fortata de necesitatea Moldovei de a beneficia de comertul asimetric comun si RM "nu avea unde sa se ascunda". In plan politic, RM trimite niste semnale destul de ingrijoratoare pentru UE, a accentuat Popescu.
In alta ordine de idei, citand un diplomat occidental, el a declarat ca in ceea ce priveste integrarea R. Moldova in Uniunea Europeana, nu se mai pune problema mentinerii in pachetul balcanic ci in pachetul cu Ucraina.
In cadrul acelorasi dezbateri, presedintele Asociatiei pentru Politica Externa, Andrei Popov a mentionat ca un nou raport privind implementarea Planului va fi facut public in luna aprilie 2008. Acesta va fi elaborat conform unei metodologii speciale. Se cunoaste deja ca pentru R. Moldova compartimentul privind functionarea institutiilor democratice va fi mult mai extins in comparatie cu raportul anterior. Astfel ca declaratiile autoritatilor facute "in spiritul Gosplanului" ca pana la 17 noiembrie va fi incheiata implementarea Planului trezesc nedumeri la Bruxelles si arata ca pentru Chisinau nu esenta reformelor este principalul, dar bifarea realizarilor.
Planul de Actiuni RM-UE a fost semnat in februarie 2005 si este pentru o perioada de trei ani.
Sursa
2007-10-09 17:02:00