Comuniştii pregătesc "ac de cojoc" pentru inflaţia partidistică moldovenească

Ne-am tot deprins în ultimul timp cu apariţia noilor partide. Din 2005 până acum au fost create ori s-a anunţat lansarea aproape 10 formaţiuni politice. Este o adevărată inflaţie. (pentru cei care mă vor întreba de ce am participat şi eu la crearea Partidului European, răspund anticipat. Îndată după alegerile parlamentare din 2005 şi fenomenele întregistrate atunci existau cele mai multe oportunităţi pentru lansarea unei foi formaţiuni, care să aducă schimbarea. Noi veneam pe segmentul dezamăgiţilor, care, în Chişinău, la alegerile din acest an, l-a acupat Chirtoacă. Deci, un pocent considerabil. Din 2001 s-a înregistrat un proces de coagulare a partidelor. De la peste 50 de partide, s-au redus la puţin peste 20. Adică, mai bine de jumătate. Cu excepţia unei tentative a naţional-bolşevicilor moldoveni de a reanima în 2004 Partidul Comunist Moldovenesc, din 2001 /după lansarea PSL, în baza Alianţei Femeilor/ nu au existat formaţiuni create. Dezamăgirea profundă în care era societatea după alegerile parlamentare din 2005 a favorizat lansarea PE, fapt care ne-a ajutat, cu anumite eforturi, să-l creăm într-o periodă extrem de scurtă - circa trei luni. Oamenii veneau spre noi, mânaţi de sentimentul trădării şi decepţiei). După lansarea şi ieşuarea PE au apărut multe iniţiative de creare a noilor formaţiuni. Însă, deja entuziasmul este mult mai redus. Iar acum există din nou repulsia faţă de fenomenul apariţiei noilor partide. Filat spune că este un stereotip cultivat de vechii lideri, care astfel doresc să sperie societatea de apariţia noilor partide, pentru ca tot ei să rămână în marea politică. Este un grăunte de adevăr.
Comuniştii, aflaţi în scădere de popularitate, au găsit un "leac" pentru acest proces inflaţionist. Ei au pregătit un proiect de lege, care circulă acum prin Parlament, care prevede restabilirea pragului de 6% pentru trecerea în Legislativ. Dacă se întâmplă aceasta, dar cred că va fi dat fiind interesul sporit al PCRM, atunci şansele de a trece în Parlament a celor circa 30 de partide existente se apropie de cota zero. Inclusiv pentru PLD, care are prea puţin timp până la viitoarele alegeri. Modificarea dată, deşi apare foarte ciudat şi cu multe semne de întrebare deoarece nu a trecut niciun ciclu electoral de când pragul electoral a fost redus la 4%, este favorabilă PCRM, ca partid dominant. El va culege cele mai multe "resturi", având şanse reale să primească suplimentar peste 10 mandate.
Pentru a lupta cu conglomeratele politice, gen BMD, care se destramă peste noapte, în proiectul de lege mai este inclusă o prevedere care exclude posibilitatea creării blocurilor electorale. Dacă va fi acceptat şi acest punct, atunci este o lovitură extrem de dură dată partidelor de opoziţie, inclusiv celor pro-ruse. În felul acesta, în viitorul parlament vor trece 3 maxim 4 partide. La moment pot identifica principalele 3 - PCRM, AMN şi PD. Al patrulea are şanse să fie PPCD ori social-democraţii (PSD+PDS+UCM, dacă crează o singură formaţiune). Dar depinde mult şi de comportamentul actorilor politici în timpul care a mai rămas până la alegeri.
Deşi dezaprob practica modificării pragului electoral de două ori în perioada dintre ciclurile electorale, cred că la momentul de faţă este un pas necesar. Ca o pilulă amară. Aceasta ar trebui să catalizeze din nou procesul de unificare a formaţiunilor politice (dacă sincer, nu cred într-o astfel de perspectivă). În plus, după situaţia cu "discuţiile democratice" în Consiliul municipal Chişinău, ridicarea barierei electorale ar evita o instabilitate în viitorul Parlament. De asemenea, şansele partidelor pro-ruse de a trece în parlament scad odată cu majorarea pragului.
Mai ştiu că UE se împotriveşte acestei iniţiative, încercând să lobeze interesele partidelor democratice. Dar din păcate, ei nu iau în calcul specificul moldovenilor de a "discuta democratic", dar şi pericolul ca în Parlamentul de la Chişinău să apară voci şovine pro-ruse, gen Klimenko.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-09 10:45:27



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine