Comuniştii pregătesc "ac de cojoc" pentru inflaţia partidistică moldovenească

Ne-am tot deprins în ultimul timp cu apariţia noilor partide. Din 2005 până acum au fost create ori s-a anunţat lansarea aproape 10 formaţiuni politice. Este o adevărată inflaţie. (pentru cei care mă vor întreba de ce am participat şi eu la crearea Partidului European, răspund anticipat. Îndată după alegerile parlamentare din 2005 şi fenomenele întregistrate atunci existau cele mai multe oportunităţi pentru lansarea unei foi formaţiuni, care să aducă schimbarea. Noi veneam pe segmentul dezamăgiţilor, care, în Chişinău, la alegerile din acest an, l-a acupat Chirtoacă. Deci, un pocent considerabil. Din 2001 s-a înregistrat un proces de coagulare a partidelor. De la peste 50 de partide, s-au redus la puţin peste 20. Adică, mai bine de jumătate. Cu excepţia unei tentative a naţional-bolşevicilor moldoveni de a reanima în 2004 Partidul Comunist Moldovenesc, din 2001 /după lansarea PSL, în baza Alianţei Femeilor/ nu au existat formaţiuni create. Dezamăgirea profundă în care era societatea după alegerile parlamentare din 2005 a favorizat lansarea PE, fapt care ne-a ajutat, cu anumite eforturi, să-l creăm într-o periodă extrem de scurtă - circa trei luni. Oamenii veneau spre noi, mânaţi de sentimentul trădării şi decepţiei). După lansarea şi ieşuarea PE au apărut multe iniţiative de creare a noilor formaţiuni. Însă, deja entuziasmul este mult mai redus. Iar acum există din nou repulsia faţă de fenomenul apariţiei noilor partide. Filat spune că este un stereotip cultivat de vechii lideri, care astfel doresc să sperie societatea de apariţia noilor partide, pentru ca tot ei să rămână în marea politică. Este un grăunte de adevăr.
Comuniştii, aflaţi în scădere de popularitate, au găsit un "leac" pentru acest proces inflaţionist. Ei au pregătit un proiect de lege, care circulă acum prin Parlament, care prevede restabilirea pragului de 6% pentru trecerea în Legislativ. Dacă se întâmplă aceasta, dar cred că va fi dat fiind interesul sporit al PCRM, atunci şansele de a trece în Parlament a celor circa 30 de partide existente se apropie de cota zero. Inclusiv pentru PLD, care are prea puţin timp până la viitoarele alegeri. Modificarea dată, deşi apare foarte ciudat şi cu multe semne de întrebare deoarece nu a trecut niciun ciclu electoral de când pragul electoral a fost redus la 4%, este favorabilă PCRM, ca partid dominant. El va culege cele mai multe "resturi", având şanse reale să primească suplimentar peste 10 mandate.
Pentru a lupta cu conglomeratele politice, gen BMD, care se destramă peste noapte, în proiectul de lege mai este inclusă o prevedere care exclude posibilitatea creării blocurilor electorale. Dacă va fi acceptat şi acest punct, atunci este o lovitură extrem de dură dată partidelor de opoziţie, inclusiv celor pro-ruse. În felul acesta, în viitorul parlament vor trece 3 maxim 4 partide. La moment pot identifica principalele 3 - PCRM, AMN şi PD. Al patrulea are şanse să fie PPCD ori social-democraţii (PSD+PDS+UCM, dacă crează o singură formaţiune). Dar depinde mult şi de comportamentul actorilor politici în timpul care a mai rămas până la alegeri.
Deşi dezaprob practica modificării pragului electoral de două ori în perioada dintre ciclurile electorale, cred că la momentul de faţă este un pas necesar. Ca o pilulă amară. Aceasta ar trebui să catalizeze din nou procesul de unificare a formaţiunilor politice (dacă sincer, nu cred într-o astfel de perspectivă). În plus, după situaţia cu "discuţiile democratice" în Consiliul municipal Chişinău, ridicarea barierei electorale ar evita o instabilitate în viitorul Parlament. De asemenea, şansele partidelor pro-ruse de a trece în parlament scad odată cu majorarea pragului.
Mai ştiu că UE se împotriveşte acestei iniţiative, încercând să lobeze interesele partidelor democratice. Dar din păcate, ei nu iau în calcul specificul moldovenilor de a "discuta democratic", dar şi pericolul ca în Parlamentul de la Chişinău să apară voci şovine pro-ruse, gen Klimenko.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Sursa
2007-10-09 10:45:27



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:10:00New to Newsletter — Earn With Paid Subscriptions —» Ileana Pîrgaru
20:01:19Mi-a ieșit un slalom impresionant pe pasaj și bulevard —» .:EU:.
19:58:21Protest al sindicatului din sistemul energetic —» Curaj.TV | Media alternativă
19:39:17Pledoarie din trafic pentru transport alternativ, sănătos —» Curaj.TV | Media alternativă
19:07:29+16 Armata de pe plai e pregătită de sărbătoare (limbaj vulgar!) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:02:52Șantier mortal in centrul capitalei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:33Săpături arheologice cu escavatorul?! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:39:33Nu se bucură că fosta nevastă ar putea fi condamnată —» Curaj.TV | Media alternativă
13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
09:48:46atenție, atenție: portalu s-o deschis —» Portalu
07:07:39GIUMBUȘLUCURI DESPRE CENTRUL ANTI-FAKE AL MAIEI —» Daniel Lachi
04:55:03UN CELEBRU POET CIUVAȘ - GHENNADI AYGHI. ESEU PLUS POEME —» Leo Butnaru
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
11:17:17Zilele Bibliotecii, 2023. Sinteză —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
13:57:00DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
06:47:32DIN LITERATURA VECINILOR —» Leo Butnaru
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă