Vladimir Voronin pare dispus sa se impace cu Igor Smirnov

Sursa: Deutsche Welle, autor: Vitalie Calugareanu, 05/10/07
 
Cu cateva ore inainte de a pleca la summit-ul CSI de la Dusanbe, Voronin a lansat cateva initiative netraditionale de solutionare a diferendului transnistrrean pe care intentioneaza sa le discute cu Putin.

Intre altele, presedintele moldovean se angajeaza sa convinga UE si SUA sa anuleze restrictiile de circulatie impuse exponentilor gruparii separatiste de la Tiraspol si pledeaza pentru recunoasterea internationala a diplomelor emise de Universitatea transnistreana, institutie in care studiile se desfasoara dupa un program datand din 1963. De ce face Vladimir Voronin aceste cadouri regimului transnistrean?

In primul rand, pentru ca Vladimir Voronin a inteles ca omologul sau rus, Vladimir Putin, va ramane si dupa decembrie 2007 cel mai influent personaj politic din Federatia Rusa. Prin urmare, liderul de la Chisinau face ceea ce stie cel mai bine – sa cante osanale Kremlinului. De aceasta parere sunt analistii politici din Republica Moldova. Intr-un interviu acordat recent ziarului rusesc "Komsomoliskaia Pravda", Voronin sustine ca "in ultimul an situatia in Transnistria s-a stabilizat, datorita dialogului dintre Republica Moldova si Rusia". Mai mult, in interviul citat, Voronin nu mai utilizeaza epitetele: "clan separatist", "regim ilegal" sau "mafiotul Smirnov" care-i placeau alta data cand facea referire la regimul de la Tiraspol, ci ii numeste pe exponentii regimului transnistrean "conducatori ai Transnistriei".

Pe langa rolul de avocat al regimului Smirnov, gata sa negocieze cu UE si SUA restrictiile de circulatie impuse reprezentantilor administratiei transnistrene, Vladimir Voronin mai propune in interviul citat crearea unui post de televiziune comun, care sa nu fie controlat de autoritatile de la Chisinau sau de cele de la Tiraspol, dar care sa fie monitorizat de societatea civila. Noua initiativa a sefului statului este blamata, insa, chiar si de catre fostul sau consilier cu misiuni speciale, Sergiu Mocanu, autorul unui recent plan de sectionare a Transnistriei de Moldova: "Este naiv sa crezi ca poti solutiona problema transnistreana (care nu se rezolva de 17 ani de zile si in care trebuie rezolvate probleme de principiu) la mica intelegere. Oamenii simpli isi fac televiziune... Iar chestia aceasta cu o televiziune comuna care sa fie controlata de societatile civile din Moldova si Transnistria chiar nu incape in nici o critica, pentru ca in Transnistria nu exista societate civila".

Sociologul Dan Dungaciu considera, la randul sau, ca noua initiativa a presedintelui Voronin este una fantezista si are un obiectiv electoral pronuntat: "Aceasta initiativa vine in siajul intalnirii dintre presedintii Voronin si Putin. Este o initiativa care, insa, nu are nici o sansa sa se infaptuiasca intr-un interval rezonabil de timp, pentru ca presedintele Putin nu-si va incheia mandatul de presedinte si nu va incepe un mandat de prim-ministru printr-un ordin de retragere a trupelor Federatiei Ruse oriunde ar fi ele si oricat de numeroase ar fi ele. Prin urmare, este un proiect care tine poate mai degraba de campania electorala din 2009, incercand sa convinga populatia din Moldova, obosita de problematica transnistreana, ca aceasta problema este importanta si ca Partidul Comunistilor, in special presedintele Voronin, sunt cei care muncesc pentru reintegrarea tarii".

Alegerile parlamentare in Republica Moldova vor avea loc in vara anului 2009. Tot atunci expira si ultimul mandat de presedinte al lui Vladimir Voronin care a promis ca va solutiona problema transnistreana in primele luni ale mandatului. Deocamdata, insa, negocierile raman blocate de aproape doi ani, iar Igor Smirnov a anuntat ca nu va reveni la masa negocierilor pana cand autoritatile moldovene nu-i vor acorda Transnistriei dreptul la activitate economica externa independenta.

Sursa
2007-10-08 10:51:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet
15:41:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:38:00MARI SAVANȚI „ÎNSTRĂINAȚI” APĂRÂND LIMBA ROMÂNĂ LA... MOSCOVA / Jurnal, 7.I.2014 —» Leo Butnaru
02:08:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:06:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:55:38Renaşterea valorilor culturale naţionale române a Basarabiei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'