9247 cazuri COVID-19 în Moldova
3684 – cazuri active
5240 – cazuri vindecate
323 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 5 iunie 2020 ora 22:33


O noua fila in activitatea Procuraturii

Odata cu alegerea domnului Stoianoglo in functia de Procuror General, s-a finisat o etapa in epopea privind evolutia reformei Procuraturii in R.Moldova.
Sa ne amintim ca in anul 2016 Parlamentul RM, a adoptat o lege a Procuraturii noua, la care s-a lucrat peste trei ani de zile si care a fost apreciata pozitiv de catre experti si pricipalii parteneri de dezvoltare a RM, inclusiv UE.
Apoi au fost efectuate si modificari la Constitutie.
In rezultat avem o situatie clara in legislatie, un CSP cu imputerniciri sporite, inclusiv cu dreptul de a face concurs privind alegerea Procurorului General, dar si rolul important al Presedintelui tarii care semneaza decretul de numire.
Dar au venit evenimentele din 7 si 8 iunie anul curent, cind o noua Coalitie de guvernare formata din PSRM si Blocul Acum a adoptat o Declaratie privind caracterul captiv al statului si justitiei din RM si au fost facute presiuni ca Procurorul General Harunjem sa demisioneze.
Dupa demisia lui Harunjen, la insistenta Blocului Acum, a fost in citeva rinduri modificata legea Procuraturii.
A fost stabilit, ca Parlamentul va numi un Procuror General interimar si a fost numit domnul Robu.
Apoi a mai fost facut un set de modificari si Blocul Acum a obtinut, ca Ministerul Justitiei sa obtina dreptul sa formeze o Comisie din experti, care sa faca concurs privind candidatura PG.
Intre timp a fost publicata si o opinie preliminara  a Comisiei de la Venetia  destul de critica la pachetul de reforme propus de MJ.
Astfel, putem concluziona ca reformele initiate de Ministerul Justitiei din Guvernul Maia Sandu , au fost netrasparente si indreptate spre subjugarea politica a justitiei, in speta de a institui control politic asupa Procuraturii Generale si Curtii Supreme de Justitie.
Putem atribui la tentativa de a incerca subjugarea Procuraturii Generale si a initiativei de asumare a raspunderii, pe modificari la legea Procuraturii, in fata Parlamentului de catre fostul Premier Maia Sandu.
In cadrul dezbaterilor la alegerile locale, Ion Ceban, a declarat ca Procurorul General interimar Robu, a fost propus de Andrei Nastase, ceea ce inseamna ca s-a instalat o figura controlata politic .
Influienta politica poate fi aribuita si  dosarului privind asa zisa tentativa de uzurpare a puterii de stat, pentru ca  asupra acestui dosar sau antepronuntat Nastase si Sandu.
Exista banueli rezonabile ca acest dosar a fost fabricat impotriva oponentilor politici a Blocului Acum si noul Procuror General, trebuie sa dispuna un control rapid care sa raspunda la intrebarea, de ce mai intii pe acest dosar a fost refuzata intentarea, apoi la demersul lui Nastase care fiind Ministru de Interne a facut presiuni, totusi a fost intentat dosar penal.
Procurorul General Stoianoglo, trebuie sa dispuna controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politica.
Societatea asteapta, ca noul Procuror General sa porneasca o curatire in rindul procuraturii si acei procurori care au instrumentat dosare la comanda sau au fost corupti sa fie dati afara din sistem
Desigur o atentie deosebita trebuie sa fie si privind dosarele referitor la furturile bancare, si mai ales recuperarea banilor.
Deja noul Procuror General s-a pronuntat ca va dispune schimbarea echipei care a instrumentat aceste dosare.
Sa mai spunem, ca  dorim noului Procuror General sa fie independent de liderii politici si sa impuna respectarea Constitutiei si a legilor in activitatea Procuraturii.


Sursa
2019-12-01 19:25:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:18:02Deranjat că-i filmez căruța la Mega Drive —» Curaj.TV | Media alternativă
14:10:38Revoltat că mafia varului e împreună cu organele de drept —» Curaj.TV | Media alternativă
08:08:47Dle Nichiforciuc, da „слабо” să donați laptop-uri pentru profesorii și elevii din raionul natal Florești? —» un alt blog
05:34:35ATENȚIE LA VIRUS! E letal și mai puternic decât oricând —» Nicolae Federiuc
05:24:56Doar în Moldova: o băbuță vinde – menții o bat, vinde un fost ment – el are „krîșă” —» un alt blog
03:00:20Egiptenii în afaceri —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
19:40:53Am Terminat a 9-a: A fost jalnic —» Curaj.TV | Media alternativă
17:55:59Cum l-am fluierat pe bat”ka Lukașenko (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:06©️ Oamenii mari —» Licurici de suflet
14:47:40Dodon era așteptat cu protest la Căușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
13:13:44Anna AHMATOVA. Poeme în traducerea și lectura lui L.B. —» Leo Butnaru
13:09:25Mi-au întors banii abia după ce m-am plîns mai sus —» Curaj.TV | Media alternativă
10:59:29Open call: atelier de dramaturgie pentru adolescenți —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:55:47Protecție socială pentru artiștii independenți pe durata Covid-19 —» TheTEAtru | teatru, ceai & rock'n'roll
10:54:13POEME ROMÂNEȘTI ÎN VIETNAM —» Leo Butnaru
10:27:584 iunie – Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii —» BiblioCity
09:24:25Astăzi se împlinește un secol de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1918 —» Elena Robu
08:15:26Uniunea Europeană oferă asistență financiară pentru renovarea centrelor municipiilor Cahul și Ungheni —» Elena Robu
05:51:04Doar în Moldova: Fost șef pe achiziții la armată cu 4 milioane de euro pe cont! Cazul colonelului Coguteac —» un alt blog
20:10:17Tu nu ai idee ce e discriminarea —» apostu
19:35:00R. Moldova reia începând cu 15 iunie 2020 cursele aeriene regulate de pasageri și a charterelor regulate de pasageri —» Elena Robu
19:20:21Aresel LIVE! cu europarlamentarul Rareș Bogdan —» Curaj.TV | Media alternativă
17:35:55(+15) Exemple ale lipsei Educației Sexuale —» Curaj.TV | Media alternativă
16:55:183 cadouri deosebite pentru oameni creativi —» Sunt MAMĂ!
16:10:22Felicitări! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi