O noua fila in activitatea Procuraturii
Odata cu alegerea domnului Stoianoglo in functia de Procuror General, s-a finisat o etapa in epopea privind evolutia reformei Procuraturii in R.Moldova.
Sa ne amintim ca in anul 2016 Parlamentul RM, a adoptat o lege a Procuraturii noua, la care s-a lucrat peste trei ani de zile si care a fost apreciata pozitiv de catre experti si pricipalii parteneri de dezvoltare a RM, inclusiv UE.
Apoi au fost efectuate si modificari la Constitutie.
In rezultat avem o situatie clara in legislatie, un CSP cu imputerniciri sporite, inclusiv cu dreptul de a face concurs privind alegerea Procurorului General, dar si rolul important al Presedintelui tarii care semneaza decretul de numire.
Dar au venit evenimentele din 7 si 8 iunie anul curent, cind o noua Coalitie de guvernare formata din PSRM si Blocul Acum a adoptat o Declaratie privind caracterul captiv al statului si justitiei din RM si au fost facute presiuni ca Procurorul General Harunjem sa demisioneze.
Dupa demisia lui Harunjen, la insistenta Blocului Acum, a fost in citeva rinduri modificata legea Procuraturii.
A fost stabilit, ca Parlamentul va numi un Procuror General interimar si a fost numit domnul Robu.
Apoi a mai fost facut un set de modificari si Blocul Acum a obtinut, ca Ministerul Justitiei sa obtina dreptul sa formeze o Comisie din experti, care sa faca concurs privind candidatura PG.
Intre timp a fost publicata si o opinie preliminara a Comisiei de la Venetia destul de critica la pachetul de reforme propus de MJ.
Astfel, putem concluziona ca reformele initiate de Ministerul Justitiei din Guvernul Maia Sandu , au fost netrasparente si indreptate spre subjugarea politica a justitiei, in speta de a institui control politic asupa Procuraturii Generale si Curtii Supreme de Justitie.
Putem atribui la tentativa de a incerca subjugarea Procuraturii Generale si a initiativei de asumare a raspunderii, pe modificari la legea Procuraturii, in fata Parlamentului de catre fostul Premier Maia Sandu.
In cadrul dezbaterilor la alegerile locale, Ion Ceban, a declarat ca Procurorul General interimar Robu, a fost propus de Andrei Nastase, ceea ce inseamna ca s-a instalat o figura controlata politic .
Influienta politica poate fi aribuita si dosarului privind asa zisa tentativa de uzurpare a puterii de stat, pentru ca asupra acestui dosar sau antepronuntat Nastase si Sandu.
Exista banueli rezonabile ca acest dosar a fost fabricat impotriva oponentilor politici a Blocului Acum si noul Procuror General, trebuie sa dispuna un control rapid care sa raspunda la intrebarea, de ce mai intii pe acest dosar a fost refuzata intentarea, apoi la demersul lui Nastase care fiind Ministru de Interne a facut presiuni, totusi a fost intentat dosar penal.
Procurorul General Stoianoglo, trebuie sa dispuna controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politica.
Societatea asteapta, ca noul Procuror General sa porneasca o curatire in rindul procuraturii si acei procurori care au instrumentat dosare la comanda sau au fost corupti sa fie dati afara din sistem
Desigur o atentie deosebita trebuie sa fie si privind dosarele referitor la furturile bancare, si mai ales recuperarea banilor.
Deja noul Procuror General s-a pronuntat ca va dispune schimbarea echipei care a instrumentat aceste dosare.
Sa mai spunem, ca dorim noului Procuror General sa fie independent de liderii politici si sa impuna respectarea Constitutiei si a legilor in activitatea Procuraturii.
Sursa
2019-12-01 19:25:28