Caisele

Având aroma intensă şi deosebit de plăcută, caisele se numără între cele mai apreciate fructe de masă. Din ele se prepară gem, compot, marmeladă, dulceaţă, suc, nectar, caisată, coniac, pistil(pastă uscată care se poate păstra timp îndelungat), etc. Caisele au numeroase utilizări şi în cofetărie. Dulceaţa poate fi pregătită atât di caise verzi cât şi din caise ajunse la maturitate.

În condiţiile ţării noastre, caisele se coc în perioada 1 iulie-15 august. Cele mai valoroase sânt: Timpurii de Arad, Timpurii de Chişinău, Royal, Mari de Cenad, Cea mai bună de Ungaria, De Olanda, Trandafirii, Saturn, Venus, Mamaia, Sirena, Litoral, Sulmona, Selena.

Caisele conţin apă(84,2-87,7%), zaharuri(7,9-16,6%), acizi(0,40-1,86%), substanţe tanoide(0,03-0,26%), proteine(0,73-1,50%), celuloză(1,4%), multă provitamină A, vitaminele C, P, B1, B2, acid pantotenic, vitamina PP, săruri minerale, etc. Dintre glucide, în caise predomină zaharoză(circa 6%), levuloză şi glucoza deţinând împreună numai 2,74%. Dintre acizi, sânt acidul citric şi acidul malic.

Sămânţa sâmburelui de caisă este dulce la unele soiuri şi amară la altele. Seminţele amare nu trebuie consumate, deoarece conţin o substanţă toxică, amigdalina. Seminţele dulci de caise conţin circa 55% grăsimi şi 28% proteine, ele se folosesc în cofetărie, ca şi migdalele dulci, sau servesc ca materie primă pentru extragerea unui ulei valoros, utilizat în cosmetică, în industria alimentară, etc.

De la Cais în scopuri terapeutice se folosesc fructele, care sânt bogate în substanţe nutritive, foarte digestibile, cu efect remineralizant, antianemic, alcalinizant şi diuretic. Caisele uscate sânt laxative, iar cele proaspete constipante. Valoarea energetică a caiselor proaspete este de circa 60kcal/100g, iar a celor uscate de circa 306kcal/100g.

Cura de caise. Se recomandă în toate carenţele de vitamină A şi oligoelemente, în cazuri de anemii, astenie fizică şi intelectuală, stări depresive, insomnii, nevroză, stres, etc. Caisele sânt un tonic al sistemului nervos şi sporesc reacţiile naturale ale organismului. Cura de caise este recomandată copiilor rahitici sau cu întârziere în creştere, adolescenţilor, femeilor gravide şi bătrânilor. Având acţiune alcalinizantă, caisele contribuie la menţinerea echilibrului acido-bazic şi ţesuturile organismului, diminuând aciditatea rezultată dintr-o alimentaţie prea bogată în produse făinoase şi carne. Fiind bogate în potasiu, caisele sânt indicate în dieta potasică a celor care nu trebuie să consume săruri de sodiu.

Având efect tonifiant, sucul de caise se foloseşte şi în cosmetică.

Sursa
2007-10-06 20:57:08



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:14:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:41:35Nonagenar Elfrida Koroliova —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
03:57:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:33:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:06:45La Ungheni s-a desfășurat etapa raională a Concursului Național de Lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ediția a XXXV-a —» BPR Ungheni's Blog
08:24:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
17:05:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:58:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:06:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:39:46Chateau Cristi intră pe piața spumantelor —» Fine Wine
19:27:00EUROVISION? – ACUM TREI ANI, ÎN 2022, CA ȘI AZI, ÎN 2025 —» Leo Butnaru
14:43:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:53:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:37:00Fără Titlu —» Leo Butnaru
13:58:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:22:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:06:23Nou: spumant Maestro Viorica —» Fine Wine
11:36:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:47:54Invăță in Moldova! —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
09:45:34„Învăță în Moldova!” —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
06:08:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
02:36:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:02:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:17:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:22:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru