Manifestul pentru Internet 2014

logo-iflaText original:http://www.ifla.org/publications/node/224
Traducere în l.română:http://www.kosson.ro/prezentari/57-prezentari-documente/951-manifestul-pentru-internet-2014-ifla
1. Serviciile de informare și de bibliotecă și Internetul
1.1. Serviciile de informare și de bibliotecă sunt instituții vibrante care conectează oamenii cu resursele de informare locale și globale. Acestea oferă acces la idei și opere creative oferind tuturor bogăția expresiei umane și a diversității culturale.
1.2. Internetul permite indivizilor și comunităților din întreaga lume, fie că sunt în cele mai mici și mai îndepărtate sate, fie în cele mai mari orașe, să beneficieze de tratament echitabil privind accesul la informație pentru a sprijini dezvoltarea personală, educație, creștere culurală, activitate economică, acces la guvernare și alte servicii, precum și o participare informată de cetățeni activi într-o societate democratică. În același timp, Internetul creează oportunități pentru ca toată lumea să-și împărtășească ideile, preocupările și cultura cu întreaga lume.
1.3. Serviciile de informare și de bibliotecă ar trebui să constituie portaluri de bază pentru Internet prin propriile resurse și servicii. Rolul acestora este de a acționa ca puncte de acces care oferă oportunități, îndrumare și suport, ajutând în același timp la depășirea barierelor create de diferențele privind resursele, tehnologia și calificările.
2. Libertatea de acces la informație și libertatea de expresie sunt esențiale pentru egalitate, înțelegere universală și pace.
Astfel, IFLA declară că:
2.1. Libertatea de acces la informație și libertatea de expresie indiferent de format sau frontiere constituie o responsabilitate centrală a profesiei bibliotecare și de informare.
2.2. Prevederea la acces neîngrădit la Internet prin serviciile de bibliotecă și de informare formează un element vital al dreptului la libertatea de a accesa informația și al libertății de exprimare, sprijinind comunitățile și indivizii în dobândirea libertății, prosperității și dezvoltării.
2.3. Accesul la Internet și la resursele sale ar trebui să fie în acord cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, în special articolul 19: Oricine are dreptul la libertatea de opinie și expresie; acest drept include libertatea de a exprima opinii fără obstrucționare și pentru a căuta, primi și transmite informații și idei prin orice media indiferent de frontiere.
2.4. Barierele în fluxul informației ar trebui eliminate, mai ales cele care împiedică indivizii din a obține și oportunitățile care vor îmbunătăți calitatea propriilor vieți, fapt care rezultă în inegalitate și sărăcie. Un Internet deschis este esențial iar accesul la informație și la libertatea de expresie nu ar trebui să fie subiectul niciunei cenzuri ideologice, politice sau religioase și nici să nu fie limitat de bariere tehnologice.
3. Rolul și responsabilitatea serviciilor de bibliotecă și de informare
Serviciile de bibliotecă și de informare au un rol vital în asigurarea libertății de acces la informație și la libertatea de expresie, având o responsabilitate pentru:
• deservirea tuturor membrilor comunității indiferent de vârstă, rasă, naționalitate, religie, cultură, afiliere politică, abilități fizice sau mentale, orientare sexuală sau de gen au orice alt statut
• oferirea de acces la Internet într-un mediu corespunzător pentru toți utilizatorii
• sprijinirea utilizatorilor incluzând copii și tinerii pentru a asigura necesarul de competențe media și de cultură informațională necesare pentru a folosi resursele alese liber, cu încredere și autonom
• sprijinirea dreptului utilizatorilor pentru a căuta și partaja informația
• străduința pentru a asigura viața privată a propriilor utilizatori și pentru confidențialitatea resurselor și serviciilor
• intermedierea și promovarea creativității intelectuale, culturale și economice prin accesul la Internet, la resursele și serviciile pe care le oferă
4. Implementarea manifestului
4.1. IFLA încurajează toate guvernele să sprijine un acces neîngrădit la informațiile accesiblile și la libertatea de expresie a Internetului pentru a asigura deschiderea și transparența opunându-se tentativelor de cenzură sau împiedicare a accesului și pentru a asigura că supravegherea și colectarea datelor sunt demonstrabile pin punct de vedere legal, sunt necesare și proporționate.
4.2 IFLA face apel la serviciile de bibliotecă și de informare pentru a lucra cu statele, guvernele sau organismele religioase sau civile pentru a dezvolta politici strategice și planuri pentru a sprijini și implementa principiile exprimate în acest manifest prin dezvoltarea accesului public la Internet în biblioteci și prin serviciile de informare din întreaga lume, dar mai ales în țările în curs de dezvoltare.
Andosat de Consiliul de Conducere al IFLA, August 2014


Sursa
2014-11-27 07:32:19



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal