Filat despre BEM, atacurile din presă şi opoziţie. Scurtă sinteză pentru cei care nu se uită la televizor

Pe 1 octombrie începe oficial campania electorală. Neoficial, însă, aceasta se pare că deja a început. Liderii de partide sunt invitaţi tot mai des la emisiuni, participă la diferite evenimente şi apar tot mai des în presă. În acelaşi timp, mulţi din oamenii activi social nu privesc televizorul, dar citesc în schimb fragmentele de informaţie redate de mass-media, care au uneori tentă de speculaţie. Pentru clarificare, citiţi mai jos cele mai importante declaraţii ale politicienilor.

Ieri, 16 septembrie 2014, la emisiunea Politica, moderată de Natalia Morari, a fost invitat Vlad Filat, liderul PLDM, unul din membrii coaliţiei de guvernare. Iată cele mai importante idei, enunțate de Filat, în emisiunea de ieri:

Despre atacurile în mass-media din ultima perioadă

Acest atac masiv, bine organizat, are ceva timp. Dacă e să-mi aduc aminte bine – din momentul în care m-am lansat în politică. Și dacă este să-mi aduc aminte mai bine, atunci eu cred că sunt singurul politician care fiind în viață am avut dedicate cărți în tiraje de un milion.

Eu nu cred că această situație este una întîmplătoare. Este evident că Partidul Liberal Democrat din Moldova a jucat, joacă și va juca și după alegerile din acest an rolul cel mai important în politica din Republica Moldova și care va determina parcursul de dezvoltare de mai departe al țării.

Faptul că este atacat liderul partidului mi se pare că este o abordare simplă, de ce trebuie să lovești o armată întreagă, dacă poți să lovești în conducătorul partidului.

Despre atacuri din interiorul partidului

Din păcate, dl. Ioniță, care nu este membru de partid și nu a fost niciodată, care a avut sprijinul partidului și încrederea partidului, oferită pentru o perioadă de timp destul de lungă și care a fost tolerat de către partid cu ocazia mai multor situații, și-a permis să facă lucrul acesta deoarece, din punctul meu de vedere, s-a lăsat a fi folosit ca o unealtă în această bătălie care se dă împotriva Republicii Moldova. Și în acest sens, cei care spun că eu sunt miza acestor lovituri, greșesc amarnic, miza este una mult mai mare – să destabilizeze situația politică din Republica Moldova, pentru că în această destabilizare să-și atingă scopul mult dorit – și anume preluarea controlului politic în RM.

Eu niciodată nu m-am așteptat că am să ajung în situația în care să acționez în instanță un fost coleg, pe care l-am tratat cu toată înțelegerea și i-am oferit tot sprijinul și acest proces va fi nu atît pentru mine, dar pentru a oferi un precedent. Deja toate actele necesare au fost pregătite din partea avocaților și vreau să vă spun că va fi o acțiune în instanța de judecată, nu doar pentru a primi scuze, dar pentru a primi și sancțiunea cuvenită. Eu îmi propun și o să insist foarte mult ca acest caz să reprezinte și un precedent pentru cei care își permit să aducă acuzații false, dar și pentru oamenii care foarte des sunt acuzați pe nedrept.

Despre relația dintre Platon și Ioniță

Acest comportament din ultima perioadă a lui Ioniță a avut un singur scop – să mențină posibilitatea acestui cetățean, Platon, în domeniile de referință (sistemul bancar). Și lucrurile acestea nu reprezintă un secret pentru nimeni. Eu nu cred că Platon are ceva cu mine personal, el are ceva cu această țară, unde își dorește control, unde nu-și dorește să fie o putere stabilă și acolo unde vrea să-și continue mendrele, așa cum a și făcut-o pe parcursul timpului.

Despre testarea la poligraf

Eu sunt gata să compar în fața instanțelor și să ofer orice răspuns la întrebările care sunt de interes.

Relația cu Iurie Leancă

Eu cred că este un interes foarte mare în primul rînd ca să se aducă complicațiile în relațiile între mine și Iurie Leancă. Noi suntem maturi, suntem oameni cu experiență și suntem oameni care înțelegem exact responsabilitatea care ne revine. Şi toate aceste încercări nu au decît posibilitatea să creeze un anumit disconfort și nici într-un caz să creeze un rezultat al acestor acțiuni.

Formarea listei electorale

Formarea listei nu trebuie să fie un compromis, formarea listei trebuie să fie un rezultat al unei abordări bazate pe analiză și a unei abordări bazate pe analiză și bazate pe un rezultat pe care îl urmărești la alegeri.

În alegeri contează întreaga listă electorală, contează întreaga echipă cu care mergi, inclusiv echipa guvernamentală.

Abordarea va fi una complexă, va fi o discuție plină la partid începînd cu organizațiile primare, teritoriale, biroul executiv central și decizia finală fiind luată la consiliul politic național.

Despre zvonurile precum că Merkel ar fi sugerat modificarea listei electorale a PLDM:

Vă rog să vă imaginați: avem această situație gravă în Irak, avem războiul în Ucraina, a doua zi de alegeri în 2 landuri din Germania, și dna Merkel uite se gîndește: „hai să vedem cum este lista electorală în PLDM și mă implic eu un pic și gestionez acest lucru”. Haideți, că este de-a dreptul amuzant.

Despre funcții

Eu în aceste alegeri nu am ambiție să obțin în rezultat funcții. Eu în aceste alegeri nu merg pentru funcții, așa cum nu am mers și în alegerile anterioare.  Pentru mine este important să avem guvernarea pro-europeană. Ceea e ține de funcții, reprezintă nu cel mai important lucru.  În situația în care noi suntem, urmărind o funcție, poți să pierzi totul.

Despre o posibilă alianță cu PCRM

Eu nu văd asemenea formule (de colaborare cu PCRM). De ce eu nu cred că există formulă de guvernare cu ei, pentru că ei nu au capacitatea necesară de a înțelege că acțiunea care ține de integrarea europeană trebuie să fie una conștientizată. Eu cred că noi avem posibilitatea de a merge înainte în cadrul unei coaliții democratice și eu cred că acest lucru se va întîmpla.

Despre Igor Dodon:

Are o poziție, dar nu are nici o șansă.

Despre Renato Usatîi:

Кто должен сидеть, тот и будет сидеть.

Despre opoziție:

Opoziția este la fel de importantă ca și guvernarea. Cu cît este mai importantă opoziția, cu atît este mai puternică și guvernarea.

The post Filat despre BEM, atacurile din presă şi opoziţie. Scurtă sinteză pentru cei care nu se uită la televizor appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-09-17 16:17:45



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:38:58BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:37:41Foame seacă în semn de protest —» Curaj.TV | Media alternativă
05:55:23Vinul diplomației: Fautor Winery —» Fine Wine
05:37:30CĂLĂTORII ÎN TIMP —» Leo Butnaru
14:41:42Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
13:05:58Meet Studio: Your New Favorite Way to Develop WordPress Locally —» Ileana Pîrgaru
10:49:05Rusu-și schimbă părul, dar năravul ba. Federalizarea, readusă pe tapet, prin gura păcătoasă a lui Șor —» Nicolae Federiuc
07:42:03PUR ȘI SIMPLU LEOLOGISME (I) —» Leo Butnaru
19:37:25Duel live între Bobu şi Brega —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:57Un copac uscat s-a prăbuşit pe trotuar în Drumul Taberei —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:44WordPress Block Patterns Give You Superpowers —» Ileana Pîrgaru
19:05:10Poliţia mă amendează la policlinică pentru că am vrut dreptate —» Curaj.TV | Media alternativă
15:33:24La cel de-al doilea tronson al Bulevardului Castanilor din Ploiești mai mult se stă decât se muncește —» Curaj.TV | Media alternativă
15:16:47Cum luptăm cu încălzirea globală —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:50:56Atu lansează o serie nouă de vinuri: „Fata cu flori” —» Fine Wine
07:46:16Ziua mamelor - 8 martie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:59:54APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:05MĂRTURISIRI, CONFLUENȚE —» Leo Butnaru