Pagini basarabene : Basarabia , pamant romanesc
Putin se mai aminteste astazi in mass-media despre Basarabia. S-au consumat manifestarile din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau si parca s-au calmat spiritele. Dar nu este asa.
Tragedia Basarabiei domina de veacuri , incepand de la 1812 incoace. Fereastra, poarta in Balcani, asezata la rascruce de drumuri si interese geopolitice, Basarabia a fost si inca mai este o piesa intro partida de sah. Trunchiata in cateva state/tarisoare-fantome gen Transnistria si Gagauz-Iari, Republica Moldova, poate,mai mult ca oricand , se afla in present sub influenta ruseasca, economia ei depinzand in totalitate de Rusia..In consecinta populatia de origine romana devine incetul cu incetul ”streina la ea acasa”, /vorba poetului/, devine o minoritate pe pamantul stramosesc. O minoritate nu mai este capabila sa decida nimic,chiar iesind la plebiscite.
Politica de rusificare si de instrainare a Basarabiei de patria-mama ,Romania , a fost de lunga durata si a dat roade. In anii 60-70 ai veacului trecut tinerii basarabeni , comsomolisti, erau chemati , mai corect spus, constransi , sa-si manifeste “patriotizmul”,plecand pe intinsele meleaguri ale fostei URSS, sa ridice Bam-uri/magistrala Baikal-Amur/, orase ca Komsomolsc pe Amur sau Naberejnaie Celni din Siberia, ca in Basarabia sa fie adusi muncitori din Rusia, impreuna cu familiile lor. Muncitori necalificati,, sub pretextul ca in Moldova nu se ajung brate de munca /!?/. Acestora li se acordau cele mai bune locuinte, bastinasii ,insa, traiau o viata de om in camine de familisti. De cele mai multe ori cei plecati nu se mai intorceau pe meleagurile natale, ramanand in “siberiile de gheata.”,intemeindu-si familii si uitand incetul cu incetul frumosul grai moldovenesc.. Graiul stramosesc a avut de suferit inca din 1940, cand Basarabia a fost cedata de statul roman, rusilor. Moldovenilor li s-a furat peste noapte tara, limba, scrisul latin, /inlocuit cu cel slavon,chrilic/, istoria, obiceiurile si traditia stramoseasca.. Fara voia si consimtamantul lor. Toti cei cu carte romaneasca au devenit “analfabeti”. Era “urgenta nevoie” sa fie adusi specialisti din Rusia sau de peste Nistru pentru a lichida “analfabetizmul” in programul “likbezul’. …Si au navalit ca puhoiul…. Acum acestea sunt pensionarii cu cele mai fabuloase pensii , pe care nici ca le viseaza moldoveanul, ce a trudit o viata. Floarea intelectualitatii basarabene a luat atunci drumul pribegiei, o buna parte,insa, n-a reusit sa plece in timpul stabilit de catre rusi . Acestora le-au putrezit mai tarziu oasele in gulagurile siberiene. Cazuri de groaza sunt descrise in cartea scriitorului basarabean Serafim Saca , “Basarabia in Gulag. “.
Basarabia si astazi este in Gulag……. In 2000 omul de rand a fost criticat , invinuit, ca a votat cu comunistii., c-a intors trecutul.. Dar lucrurile sunt mult mai complexe. Electoratul cult ,initiat, din Basarabia este in mare parte plecat in lume sa-si castige existenta. Iar batranii si cei dezorientati politic au fost mai usor de manipulat cu basme comuniste. Multi varstnici asa si nu s-au mai putut conforma noilor realitati, perioadei, asa zisei “, de tranzitie” si au votat, nostalgic, trecutul. Mau mult ,in present in Basarabia majoritatea populatiei , consecinta a politicii de rusificare si dezradacinare, o constituie: rusii,ucrainenii,gagauzii, bulgarii si o parte de basarabeni, care pe parcursul timpului si-au uitat originiile sau n-au avut de unde sa le afle, caci nu se invata, nu se vorbea despre tara de peste Prut la scoala. Toti acestea, in present, sunt vorbitori de limba rusa si, spre deosebire de bastinasii-romani , sunt mult mai disciplinati, ies la vot bine organizati. Ei inteleg ce inseamna participarea la un scrutin. Insa, cu toate aceste avantaje comunistii nu obtineau in 2000 majoritatea cu putere absoluta de decizie in Parlament, daca bastinasii ar fi fost uniti intro singura alianta de dreapta si nu erau dispersati intro droaie de partide si partidute , daca legea electorala de atunci nu le permitea celor,care au luat mai multe voturi sa-si puna “in buzunar”, ca pe o pomana, voturile celor ce n-au trecut de pragul electoral. Asa se face ca comunistilor li s-au “daruit” 22 de locuri in Parlament , de pomana. Si Parlamentul si-a putut alege presedintele favorit , pe Voronin. Favorabila situatie a fost pregatita inca din timpul mandatului presedintelui prorus P.Lucinschi, care a legiferat dinnou partidul comunist, scos de predecesorul sau,M..Snegur, in afara legii..
Greseala celor de dreapta a fost ca .. “au calcat cu stangul”..
In present R.Moldova se afla in CSI / comunitatea statelor independente/; puterea sta cu ochii spre Moscova, iar romanul basarabean, cu ochii spre Romania si UE. La alegerile din 2007 in unele raioane au castigat adeptii dreptei. Poate e un inceput spre o schimbare radicala spre bine, mai stii…. Sa dea Domnul !
Si ,totusi, durerea romanului de peste Prut este enorma. Strainul ii dicteaza la el acasa. Limba strainului rasuna peste tot. Copilul lui trebuie s-o invete obligatoriu..
In 2000 multi au luat, iarasi, calea pribegiei. Printre ei eram si eu cu fiica mea, minora. Redobandisem din 1998 cetatenia romana , in ascuns, , iubeam tot ce este romanesc , eram consilier in consiliul municipal din partea fortelor democratice,, aveam o functie. Cu venirea comunistilor la putere si desfiintarea judetelor , imi pierdeam locul de munca ,in plus , cu orientarea mea politica nu aveam nici o sansa sa ma angajez . M-am repatriat. in Romania. In timp mi-am rezolvat toate problemele. Spre marea surprindere, insa, a multora dintre noi, care am trecut Prutul din patriotism romanesc, aici nu eram asteptati .Fara sprijin si ajutor, ,lasati in voia soartei.. In Romania inca sunt multi, carora istoria adevarata a romanilor le este necunoscuta si cred ca dincolo de Prut este Rusia, deaceea sunt cu adevarat ostili celor veniti de dincolo.. Programe de reintegrare, deoarece venim dintrun alt mediu socio-politic, ,nu exista, reprezentanti pe langa administratiile locale, care sa se ocupe de problemele noastre, nici atat. Exista toate astea pentru rommi, care , s-o spunem pe sleau , nu au sange romanesc in vene, si care pe parcursul secolelor trebuiau sa se integreze in mod natural.
Ar fi fost mult mai bine sa se fi luat exemplul evreilor, care sunt asteptati la ei acasa, in Izrael, si sprijiniti. Noua , insa, unii romani , ne spun rusi.
Multi basarabeni au venit in Romania pentru ca copiii lor sa nu le repete destinul tragic. Ei nu au nevoie ca statul roman sa-i dadaceasca, au nevoie mai mult de un sprijin moral. Sa nu uitam. Basarabenii se diferentiaza in bastinasi, care-s romani din mosi-stramosi si in cei veniti acolo de pe toate meleagurile fostei “urss”, care , sovinisti prin nastere, nu vor sa invete limba bastinasilor, se folosesc de bunatatea si ospitalitatea lor si le iau “ casa, masa” si pe multi i-au aruncat deja , practic, peste gard, in strada, de au impanzit lumea.
In Basarabia nu mai suntem la noi acasa, fiind in minoritate, iar in Romania, nu suntem bine veniti. Locul nostru este pe albia raului Prut , care desparte niste frati prin sarma ghimpata !?
Istoria nu mai stim cine cu adevarat o scrie, dar cei ce sufera de pe urma tradarilor , erorilor celor de la putere, sunt oamenii simpli. Povara basarabenilor, ca , de astfel si a tuturor romanilor din diaspora, este si mai mare din 2003, cand guvernul Nastase a modificat Legea cetateniei si i-a catalogat/inscris pe basarabeni un tagma “strainilor,” impreuna cu arabii si africanii, astfel punandu-le mari oprelisti la redobandirea cetateniei romane. Mai mult, alte multe natiuni printro contributie baneasca considerabila la bugetul statului roman, pot “sa-si cumpere” aceastra cetatenie, pe cand basarabenii trebuie sa astepte zeci de ani pentru a-si redobandi, ce li s-a furat stramosilor lor. Multi romani acum sunt preocupati de retrocedarea bunurilor pierdute in timpul regimului comunist. Basarabenii nici nu mai viseaza sa-si recupereze casele, terenurile pierdute , dupa plecarea romanilor in 1940 si 1944 si ocuparea Basarabiei de catre rusi. Ei s-ar multumi macar cu…. “ retrocedarea”… cetateniei romane .
Tentativa legislativa din anul trecut a celor patru parlamentari pedisti pentru schimbarea modalitatii de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni, a fost aruncata la gunoi de catre guvernul Taraceanu 2, dupa plecarea pd-ului de la putere.
Aici se inscriu foarte bine cele spuse de M.Eminescu la 1878 in ‘Cestiunea retrocedarii”: ”Cestiunea retrocedarii Basarabiei cu incetul ajunge a fi o cestiune de existenta pentru poporul roman”…” Dar daca ne dam bine seama, nici nu e vorba sa pierdem ori sa pastram Basarabia: vorba e cum o vom pierde ori cum o vom pastra”……..” putem sa pierdem chiar mai mult decat atata, increderea in trainicia poporului roman”.
Cat e de trist sa nimic nu s-a schimbat in timp. Problema este mai actuala ca niciodata si cu desavarsire intrata in impas . Cred , cu regret, ca ce a ” prorocit” Eminescu la vremea lui , s-a indeplinit: ”…. Putem sa pierdem mai mult decat atat,
INCREDEREA IN TRAINICIA POPORULUI ROMAN”….
Eram intrun autocar cu 52 persoane,anul acesta, dupa sarbatorile de Pasti, la vama Sculeni/Ungheni/ . Treceam “ hotarul dintre frati”, in Romania, UE. Eu veneam “de acasa- acasa”, cum le spun de obicei vamesilor , care la acesta fraza se uita la mine, muti.. Erau mai multe autocare , multi studenti basarabeni , care se intorceau la studii in Romania. Ora 1 de noapte, unii mancau , altii discutau, unii mureau de somn, dar cei mai multi mureau de nervi, ca ii asteptau la Iasi sau in alte parti trenuri si treburi. Si deaceea, cand in salon a intrat vamesul roman, s-au bucurat , crezand ca le aduce pasapoartele si le da ” unda verde “de trecere. Dar vamesul ne-a repartizat cate un chestionar despre activiatea vamei , vamesilor.. Urma sa raspundem , spre sfarsit, si la o intrebare de felul , cum vedem schimbarea lucrurilor spre… mai bine, sa venim cu propunerile noastre. Nu stiu , care a fost reactia vamesilor si cum au analizat mai apoi ei aceste chestionare, ca raspunsul/propunerea majoritatii pasagerilor a fost, intrun glas :
SA DISPARA FRONTIERA INTRE FRATI !!
Dar cine sa auda propunerea noastra ? Oare mai exista o speranta ? As vrea sa ajung acele zile cand nu voi mai vedea vamesi la Prut !!
Sa nu uitam . Dincolo de Prut sunt fratii nostri. Dincolo de Prut mai spera, mai lupta, mai asteapta ca fratele sa-i intinda o mana, dincolo de Prut nu este Rusia, dincolo de Prut este UN PAMANT din mosi-stramosi .. ROMANESC.
pt Observatorul din Canada ,
Nina Gonta Coleaghin. Iasi, Romania.
mai, 2008
Sursa : http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=6907
Sursa
2008-07-13 20:23:50