Când voi crește mare vreau să fiu judecător!

Nu, visul meu din copilărie nu era să devin judecător, ci mai degrabă să am un magazin unde bătrâneii să-și poată cumpăra pâine și lapte la preț accesibil, iar copii dulciuri. Când am crescut, mi-am dat seama că dacă ai un judecător și un procuror la casă poți cumpăra toată Moldova.

Potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2013 al Transparency International, justiţia şi poliţia sunt considerate cele mai corupte instituţii în RM, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice. Doar 15% din cetățenii țării noastre au încredere în sistemul de justiție autohton. Chiar cei din sistem recunosc că au două probleme (numai?): corupția și incompetența.

Un nou raport care descrie cât de coruptă este țara ta, arată că am progresat comparativ cu poziția pe care o ocupam în anii trecuți în acest TOP: suntem mai cinstiți decât bolivienii și etiopienii, însă mai corupți ca Swaziland, Burkina Faso sau Grecia.

Vestea bună e că din 2011 ne reformăm. Din 2012 avem Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională pentru Integritate, menite să descurajeze judecătorii corupți și procurorii avari să mai mute averile dintr-un buzunar în altul, să contribuie la preluări masive din patrimoniul public etc. Ceea ce nu înțeleg este: la ce bun au fost create aceste instituții dacă nu li s-au dat instrumente cu care să opereze?

Pentru că din momentul creării acestor instituții și până recent, prevederile Codului penal erau de așa natură, că practic nu permiteau arestarea pedepsirea sau demararea anchetelor fără anunțarea în prealabil a bănuitului. Un fel de „eu vin să te cercetez – pregătește-te”. WTF?

Un alt rezultat al reformei a fost majorarea salariilor – acum un judecător primește un salariu de circa 10 mii de lei. Deci principalul factor de corupție a fost scos din ecuație sau cel puțin așa sperăm. Cât despre incompetență, Domnilor, dar cine îi ia la lucru dacă tot sunt incompetenți? Iar dacă nu corespund criteriilor profesionale, concediați-i!!! Anul trecut, 30 dintre ei și-au dat demisia benevol, după ce nu au putut susține testele profesionale.

Dreptatea de 670 de milioane anual

Știați că de prejudiciul cauzat de judecători și procurori este responsabil Statul? Asta înseamnă că dacă procurorul sau judecătorul au făcut o greșeală cu bună sau rea intenție, responsabil de întoarcerea pierderilor este Republica Moldova, care va întoarce din bugetul de stat mii, milioane și zeci de milioane celor pătimiți. Mult promisele modificări care promiteau că ei vor fi responsabili material, cu confiscarea averilor (scrise pe soții), firmelor, unde fiii sunt directori încă din pelinci, rămân a fi blocate în Parlament.

Și deși Codul Penal spune că asta nu îi absolvește de vină, prevederile aceluiași cod spun că urmărirea penală împotriva procurorului/judecătorului poate fi pornită doar de către Procurorul General și cu acordul expres al Consiliului Superior al Magistraturii.

Între  timp, 2009-2012, pentru reforme în justiție au fost cheltuiți doar 3.2 milioane de lei. Problema cu salariile s-a rezolvat parcă. În 2014 s-au dat 670 de milioane pentru ca reforma să continue.

În loc de concluzie:

Să spun că avem Ministru incompetent, nu pot – el a demarat o reformă, una cu lacune, pe alocuri serioase, dar o reformă nepopulară, unde el riscă nu numai capitalul său politic, dar și nervi, peri suri și faptul că va rămâne fumător avid cel puțin până la anul.

Scăderea numărului de cazuri pierdute/înaintate la CEDO nu poate fi atribuită reformei, că e prea devreme să-și atribuie așa merite. Eu m-aș bucura daca nu aș ști că într-un an dosarele nu reușesc să treacă prin toate instanțele de judecată superioare de la noi. Astfel, rezultatele reale se vor vedea  în 5 ani.

În același timp nu putem vorbi de reforma justiției fără a lua în considerare voința politică a Parlamentarilor noștri, care blochează proiectele de lege prin comisii.

Însă, având în vedere semnarea Acordului de Asociere și a condițiilor asumate de către Republica Moldova, eu cred că această reformă are toate șansele să nu rămână doar pe hârtie, iar în 10 ani să avem judecători bine plătiți și integri.

The post Când voi crește mare vreau să fiu judecător! appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-09-02 09:10:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:58:42Ce mai emit cei ce “nu emit” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:55:50CHESTIONAR ROMÂNIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
15:31:28Parcul liniei se lărgește și ne uimește —» Curaj.TV | Media alternativă
21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:02:05Minis Terrios lansează SB și Rose din roada 2023 —» Fine Wine
05:44:31APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:35:22Soferul e mereu la telefon, chit că are microbuzul plin —» Curaj.TV | Media alternativă
08:36:03POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:28:25BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
14:47:46Fosta soție și-a recunoscut vina ca să scape de pușcărie —» Curaj.TV | Media alternativă
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă