Sinteza ședinței guvernului din 20 august 2014

În ajun de „Zilele Diasporei”

În debutul ședinței de astăzi, prim-ministrul Iurie Leancă i-a felicitat pe reprezentanții Biroului pentru relații cu diaspora (BRD) cu ocazia evenimentului „Zilele Diasporei”, ce urmează a fi organizat în perioada 28-30 august 2014. „Tricourile destinate celor 101 copii care vor participa la tabăra „DOR” sunt foarte frumoase, au un design deosebit. În acest an participă mai mulți copii decît anul trecut, ceea ce înseamnă că suntem într-un proces de extindere”, a afirmat Leancă. Totodată, prim-ministrul a menționat că mai multe ministere din RM vor organiza „Ziua Ușilor Deschise”, îndemnînd populația să participe la aceste evenimente.

 

Carierele de piatră – vinovate de starea deplorabilă a drumurilor

Prim-ministrul,Iurie leancă s-a referit la starea deplorabilă a drumurilor din zona carierei de piatră, amplasate în preajma satului Puhăceni.

„Din păcate, problema nu este doar a locatarilor din Puhăceni. Noi investim surse enorme în reabilitarea infrastructurii drumurilor din Moldova. Reprezentanții autorităților locale din sud și nord se plîng că drumurile care au fost reparate sunt deteriorate de camioanele mari care le parcurg. Aș vrea să știu cine emite licența în baza căreia funcționează carierele? Au sau nu deținătorii de licențe obligativitatea de a investi în menținerea calității drumurilor?” a afirmat prim-ministrul. În acest context, Leancă i-a solicitat ministrului Mediului, Valentina Țapiș să prezinte informații privind mecanismul de solicitare și eliberare a licențelor de activitate pentru carierele din țară. „Va trebui să examinăm de unde găsim bani pentru a reabilita măcar cîteva segmente ale acestui drum din Puhăceni”, a declarat Iurie Leancă.

 

Guvernul – acuzat că nu își respectă promisiunile

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a arătat indignat de faptul că producătorii agricoli din regiunea de nord a țării refuză să livreze fructe pe piețe. „Producătorii din regiunea de nord nu vor să își vîndă marfa. Văd că așa-zis oponenții noștri continuă să instige spiritele, precum că Guvernul nu-și respectă propunerile”.

La rîndul său, Vasile Buimacov a precizat că nicio întreprindere de procesare a fructelor din regiunea de nord nu și-a atins capacitatea de producere. „Întreprinderile de procesare solicită agricultorilor să recolteze merele în această perioadă, înainte ca acestea să își piardă din calitate. Îmi pare rău că, în loc să se culeagă cît mai multe fructe, se fac ședințe de lucru în cadrul cărora se speculează asupra hotărîrilor de Guvern pentru a destabiliza situația”, a afirmat acesta. „Rog să mergeți în regiune și să anunțați că Guvernul își va respecta promisiunile cu maximă precizie”, a declarat prim-ministrul.

 

Compania Națională de Asigurări în Medicină are un nou director

Mircea Buga este noul director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Mircea Buga este licențiat în drept și medicină și are studii superioare de doctorat în medicină. Începînd cu 2002, a deținut mai multe funcții în cadrul companiei: consultant în direcția juridică (2002), ca șef direcție juridică (2002-2004), prim-vicedirector general (2004-2007). Mircea Buga va activa în noua funcție pe o perioadă de 5 ani.

 

Cei mai buni elevi și studenți moldoveni vor primi burse de merit

77 de elevi și studenți din Republica Moldova vor primi burse de merit pentru anul de studii 2014-2015. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern. De Bursa Președintelui Republicii Moldova vor beneficia 15 tineri, dintre care 10 studenți vor primi burse a cîte 1200 lei, iar 5 elevi ai colegiilor a cîte 930 lei. Cîte 800 de lei vor primi 20 de elevi, care vor fi premiați cu bursa „Gaudeamus”. Alți 30 de studenți vor beneficia de Bursa Guvernului, care va constitui 1100 lei, iar Bursa Republicii de 1320 lei va fi acordată pentru 12 studenți.

Candidații la bursele de merit au fost selectați în baza mai multor criterii ca: media notelor obținute în sesiunea de vară 2013-2014 mai mare de 9 puncte, participări la concursuri și olimpiade naționale sau internaționale, scrisori de recomandare, publicații, activitate științifică, educațională, sportivă etc.

 

„CET-Nord” va fi modernizată

Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (S.A. „CET-Nord”) urmează a fi reconstruit. În acest sens, Executivul a dat aviz pozitiv pentru inițierea negocierilor pentru semnarea unui acord de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Costul total al proiectului este estimat la circa 10 mln de euro. La etapa preliminară, BERD va acorda un credit în valoare de 7 mln de euro. Alte 3 mln euro vor fi alocate sub formă de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).

„Condițiile creditului din partea BERD  sunt propuse pe o durată de  15 ani, cu o perioadă de grație de 2-3 ani și cu o dobîndă larata LIBOR+marja de 1-2%”, a menționat ministrul Economiei, Andrian Candu.

Notă: Proiectul de modernizare a CET-Nord prevede instalarea a 3 motoare cu gaz pentru sporirea capacitații blocului de ardere și creșterea producerii energiei electrice cu aproximativ 60%. Mai mult, urmează să fie instalate puncte termine individuale în 120 de clădiri din municipiul Bălți pentru circa 28 mii de locuitori.

 

Un nou program în domeniul alimentației și nutriției

Guvernul a aprobat astăzi Programul național în domeniul alimentației și nutriției pentru anii 2014-2020. Programul va urmări reducerea morbidității și a dizabilităților prevenibile datorate bolilor netransmisibile legate de dietă, subnutriție și de deficiențele nutriționale. În acest sens, în 2016 va fi instituită o administrare adecvată în domeniul sănătății nutriționale, care va evalua impactul politicilor publice agricole și alimentare adoptate și va elabora recomandări în domeniu. Planul mai prevede și asigurarea gratuită cu fructe, legume și lapte a copiilor din instituțiile de învățămînt.  „6% din copii suferă de subnutriție, fiecare a 2-a femeie suferă de anemie, iar fiecare al 3-lea copil suferă de deficiență de iod. Alimentația și nutriția proastă sunt unul din cei 4 factori de risc care cauzează boli netransmisibile. Programul se va axa pe educarea populației privind un mod sănătos de viață și pe conștientizarea factorilor de risc și a alimentelor care cauzează maladii costisitoare pentru stat, a explicat minsitrul Sănătății”, Andrei Usatîi. „Sunt de acord. Copiii, în special, au nevoie de fructe. Ar fi bine să includem fructe și în meniul  pacienților internați în spitale”, a afirmat Iurie Leancă.

 

O nouă politică anti-drog

Strategia națională antidrog pe anii 2011-2018 va conține un nou Plan de acțiuni în vederea prevenirii și combaterii criminalității în domeniul substanțelor narcotice și psihotrope. Astfel, planul prevede acțiuni ce vizează reducerea cererii și ofertei de droguri, tratamentul și reabilitarea consumatorilor de droguri. Totodată, acest proiect propune măsuri pentru revizuirea constantă a listei de substanțe chimice legale din care se pot prepara substanțe psihotropice.   „Începînd cu luna septembrie, MAI va beneficia de asistența a 2 ofițeri operativi din SUA pentru activitatea operativă a poliției realizată pe linia anti-drog”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

 

The post Sinteza ședinței guvernului din 20 august 2014 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-08-20 16:17:48



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:21:08CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:48:35Neron/Nerón* —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:59POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:38:58BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal