Cine face listele pentru alegerile parlamentare

Sistemul nostru electoral, după cum ştiţi, zice că cetăţenii votează listele de parlamentari propuse de partide. În ultima perioadă lideraşi de partide, comuniste sau neocomuniste şi-au dat cu părerea despre cum vor fi făcute listele electorale. Întrebarea despre cine şi pe ce loc va fi pe listă este interesantă, iar partidele au mecanisme prin care stabilesc lista. Sigur, mecanismele pot fi îmbunătăţite însă declaraţii de genul „membrii din fiecare raion vor participa la identificarea celor mai potriviţi candidaţi, vor vota pentru aceştia şi vor indica şi locul lor în lista electorală a partidului” sunt cel puţin hilare şi arată că lumea nu prea-şi citeşte statutul. Evident fiecare vrea să aibă propriul candidat pe locul 1.

Am parcurs statutele partidelor pentru a afla cine şi cum stabileşte lista de candidaţi. Din perspectiva mea procedurile sunt parţial democratice şi mai este de lucru pentru fiecare partid în parte. Înainte de a citi cum îşi desemnează fiecare partid candidaţii trebuie să clarificăm nişte termeni.

Aprobă – acest cuvânt în statutele partidelor înseamnă că forul respectiv îşi acordă votul pentru lista de candidaţi. Atunci când votezi poţi să susţii, să respingi sau să te abţii de la o idee/listă.
Modifică – partidul se lansează în campania electorală cu o listă de oameni. Lista poate fi modificată pe parcursul campaniei, astfel încât pe cei mai buni să-i plasezi mai sus. Procedeul acesta poate fi folosit şi în scopuri perverse astfel încât cu 7 zile înainte de alegeri să schimbi total lista.

PLDM
Consiliul Politic Naţional(251 membri), la propunerea Biroului Permanent Central(21 membri), aprobă/modifică lista de candidaţi ai partidului la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele Partidului semnează şi prezintă la Comisia Electorală Centrală lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament, precum şi modificările efectuate în listă.

PDM
Consiliul Politic Naţional al PDM(287 membri) aprobă şi modifică lista candidaţilor PDM în alegerile parlamentare şi poate delega competenţa de modificare a listei Consiliului Executiv(31 membri); Aşa se explică faptul că în 2010 pe listă a apărut un candidat de care au ştiu doar 31 de oameni din Republica Moldova, iar restul de 250 s-au simţit trădaţi.

PL
Consiliul Teritorial aprobă şi propune Biroului Politic al PL candidaturile filialei şi ordinea lor pentru alegerile parlamentare. Biroul Politic al Partidului(11 membri) propune Consiliului Republican lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Totodată Consiliul Republican înaintează listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare sau deleaga acest drept Biroului Politic al PL. Nu am găsit la liberali o listă cu membrii Consiliului Republican, dar la o şedinţă a Consiliului din 2011 transmisă pe privesc.eu se văd vreo 100 de oameni. După plecarea reformatorilor, cine ştie câţi au mai rămas.

PCRM
Comitetul Central(125 membri) înaintează, luînd în consideraţie propunerile comitetelor de partid, candidaţii la funcţia de deputat în Parlament. Apropo, Munteanu, Tkaciuc şi Petrenco au fost excluşi din Comitetul Executiv care avea 11 membri, rămânânt 8, însă aceştia au rămas membri în Comitetul Central.

PSRM
Consiliul Republican(51 membri) al PSRM în baza propunerilor organizaţiilor teritoriale ale Partidului, aprobă/modifică lista de candidaţi ai Partidului la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, desemnează candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Prim-ministru, Miniștrii în Guvern. Comitetul Executiv Politic(8 membri) al Consiliului Republican semnează şi prezintă la Comisia Electorală Centrală lista candidaţilor la funcţia de deputat în Parlament, precum şi modificările efectuate în listă.

***

În loc de concluzii. Spuneam mai devreme că procedurile sunt puţin democratice din simplul motiv că statutele partidelor, adică Constituţiile formaţiunilor politice, sunt sumare în criterii de performanţe, în transparenţă sau în consultări privind candidaţii. Dacă cineva zice că nu se ţine cont de statut când se fac listele, atunci cum mai putem vorbi de rule of law în Republica Moldova? Dacă din clipa în care apare ideea de a trimite pe cineva în Parlament se încalcă orice principiu, cum să ne aşteptăm ca odată ajuns în legislativ omul în cauză va respecta legea.

Lipsa criteriilor lasă loc pentru o plajă largă de interpretări care duc în final la un adevărat carnagiu pentru un loc cât mai bun pe listă. Nu degeaba am pus în paranteză numărul de membri din fiecare for: Consiliu/Comitet Repubican/Comitet Central şi Birou/Comitet Executiv pentru a înţelege câţi oameni din fiecare partid participă cel puţin prin ridicarea mâinii la stabilirea listei.

 

 


Sursa
2014-08-01 13:23:03



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:58:42Ce mai emit cei ce “nu emit” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:55:50CHESTIONAR ROMÂNIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
15:31:28Parcul liniei se lărgește și ne uimește —» Curaj.TV | Media alternativă
21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:02:05Minis Terrios lansează SB și Rose din roada 2023 —» Fine Wine
05:44:31APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:35:22Soferul e mereu la telefon, chit că are microbuzul plin —» Curaj.TV | Media alternativă
08:36:03POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:28:25BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
14:47:46Fosta soție și-a recunoscut vina ca să scape de pușcărie —» Curaj.TV | Media alternativă
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă