Decât cu frica în sertar, mai bine cu indemnizații mari

În timp ce mii de oameni nici nu îndrăznesc să viseze la un salariu de judecător de peste 10 mii de lei, se găsesc persoane care renunţă la atâta bănet şi pleacă din sistemul judecătoresc. Numai de la începutul acestui an, 42 de magistraţi au părăsit sistemul din diferite motive. Totuşi, de ce pleacă sau poate îi alungă cineva? Să fie de vină legile anticorupţie prea dure, care au fost adoptate la sfârşitul anului trecut şi care ar urma să-i responsabilizeze pe magistraţi şi să-i disciplineze aşa încât să nu mai atingă bani străini? Sau pur şi simplu au oamenii fobie de poligraf? Sau poate indemnizaţiile pe care le ridică acum la plecare sunt mult mai atractive decât salariul de judecător?

Legea care înjumătățește indemnizațiile

Potrivit datelor prezentate de Consiliul Superior al Magistraturii, 30 de magistraţi dintre cei care au decis să părăsească sistemul au plecat onorabil din funcţie. Deşi unii dintre ei aveau probleme disciplinare, toţi cei plecaţi au încasat o indemnizaţie unică, prevăzută de Legea cu privire la statutul judecătorului, care se ridică, în majoritatea cazurilor, la peste o sută de mii de lei, în dependenţă de numărul anilor în care a ocupat această funcţie.

Se presupune că o bună parte dintre judecători ar fi plecat deoarece urmează a fi schimbată modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice, pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Proiectul de lege se află în Parlament și prevede reducerea substanțială a pensiilor magistraților și a indemnizațiilor. Astfel, cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare. Mai mult, proiectul prevede că judecătorii care au împlinit vârsta de 50 de ani și continuă să muncească, vor primi doar salariu, nu și pensie, cum se întâmplă în prezent.

De ce se sperie judecătorii: de ridicarea imunității sau de testele de evaluare?

Dar, se pare că nu doar indemnizaţiile atractive îi fac să părăsească fotoliile călduţe în care au stat până nu demult. De vină ar fi și noile cerinţe prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiției, ce sunt destul de dure: sistem nou de selecție și evaluare a judecătorilor, măsuri disciplinare mult mai drastice, ridicarea imunității etc.

Poate unii au plecat anume pentru că s-au speriat de noul sistem de selecție și evaluare? Mai ales că, în urma aplicării acestuia, doi dintre colegii lor nu au trecut evaluarea, acumulând calificativul insuficient, și astfel au fost dați afară din sistem, fără a încasa indemnizații. Deci, cu siguranță, dintre cei 30 de magistrați care au scris benevol cererea de demisie, se numără și judecători care au conştientizat că le va fi greu să facă faţă noilor rigori din domeniu, în pofida creșterii salariilor. Așa că mai bine DEMISIA de onoare, decât RUȘINEA de a fi declarat  incompetent!

Năravu-i nărav și nu poate fi tratat!

Nu este exclus că unii judecători sunt, pur și simplu, atrași de bani străini sau nu pot spune NU atunci când sunt rugați să ajute pe cineva sau să pună o vorbă bună.  Poate unii dintre ei au și depus efort să se trateze de asemenea năravuri, dar nu au reușit. Vreau să cred, însă, că statul nu mai este dispus să treacă cu vederea aceste obiceiuri.

Se pare că odată cu adoptarea pachetului anticorupție apar și primele roade. Astfel, de la începutul acestui an, un judecător a fost eliberat în baza hotărârii Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, care a constatat că acesta de mai multe ori a încălcat prevederile legale cu privire la judecarea cauzelor. Totodată, trei magistrați au fost prinși în flagrant, în timp ce luau mită. Doi au fost deja condamnați la 7 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare.

La poligraf și cu averea confiscată

O altă spaimă a sistemului este obligativitatea testării candidaţilor la funcţia de judecător cu poligraful. Judecătorii care nu vor trece testul la poligraf vor putea fi demiși în baza rezultatelor acestei proceduri. Cei care se vor simți cu musca pe căciulă, fie vor demisiona odată cu aplicarea testării, fie vor pica testul care are menirea de a elimina din start persoanele care nu corespund înaltei funcţii de judecător. Să nu ne mire dacă vor rămâne tot mai puțini magistrați în sistem. E firesc. Testarea cu poligraful se aplicată în mai mult de 75 de ţări și dă rezultate.

Unii judecători corupți s-ar putea să nu fie chiar atît de stresați de poligraf și să decidă să mai rămână în sistem pentru a face bani ? Însă noua lege conține mai multe prevederi de prevenire a actelor de corupție, cum ar fi, de exemplu, confiscarea averilor ilicite ale celor care au săvârșit infracțiuni și care nu le pot justifica. Or, la ce bun să faci bani cu ciocanul din sala de judecată, dacă vei fi nevoit să-i ții ascunși și nu te vei putea bucura de ei?:)

Măsura confiscării extinse este agreată şi aplicată în majoritatea ţărilor Uniunii Europene (Germania, Norvega, Lituania etc.). Trebuie remarcată și experienţa României, care are garantată în Constituţie prezumţia dobândirii ilicite a averii și care, în aprilie 2012, a reuşit să opereze modificările necesare în acest sens la Codul penal.

Vor cu tot dinadinsul să curățe sistemul

În locul magistraților demiși vin alții noi, selectați și promovați în funcții după noile rigori ale sistemului. De la începutul acestui an, au fost numiți în funcție 25 de judecători noi. Astfel, din totalul de 488 de posturi de judecător aprobate de CSM (inclusiv 15 în Transnistria), actualmente 63 de locuri sînt vacante. Din anul 2011, odată cu demararea reformelor în sectorul justiţiei, 140 de judecători au plecat din sistemul judecătoresc.

Toate măsurile luate de autorități pentru a preveni și combate corupția din sistemul judecătoresc, de rând cu majorarea salariilor magistraților, demonstrează că se vrea o CURĂȚIRE a sistemului. Se vrea un act al justiției corect, care să schimbe percepția negativă a cetățenilor față de justiție.

Dar, carul se mișcă greu din loc, atât timp cât unii vor, iar alții se opun.

 

The post Decât cu frica în sertar, mai bine cu indemnizații mari appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-07-24 10:11:08



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:48:24biological weapon —» turn up the silence
05:44:31APROAPE POEM —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:36:03POMELNIC —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:28:25BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog