Sinteza ședinței Guvernului din 23 iulie 2014

Modificări în Legea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale

Angajații Serviciului Protecției civile și Situațiilor Excepționale, care au fost mutilați în exercitarea funcției, vor beneficia de o serie de indemnizații. Mărimea plăților va varia în dependență de gravitatea traumatismelor. Prevederea se conține într-un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Astfel, în situațiile cînd angajatul serviciului, în urma activității sale, va suporta mutilări ușoare, acesta va primi o indemnizație în mărime  de 3 salarii lunare;  pentru o mutilare medie – 5 salarii lunare, iar cazurile care se vor solda cu traumatisme grave vor fi recompensate cu 7 salariii lunare.

Proiectul mai conține o prevedere, potrivit căreia colaboratorii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale vor avea concedii anuale plătite, cu o durată de 35 de zile calendaristice. În cazul în care vechimea în muncă a acestora va depăși 15, 20 de ani, concediul va fi de 40-45 de zile.

Totodată, angajații instituției vor beneficia de concediu de maternitate plătit, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani, dar și de un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani.

 

Subdiviziuni noi în cadrul Ministerului Finanțelor

În cadrul Ministerului Finanțelor vor fi instituite subdiviziuni noi. Guvernul a aprobat astăzi decizia Ministerului Finanțelor de a diviza Direcția finanțele economiei naționale, cheltuieli capitale și achiziții publice în 2 subdiviziuni autonome:

- Direcția finanțele economiei naționale și cheltuieli capitale;

- Serviciul politici a achizițiilor publice.

 

20 mln de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)

Guvernul Republicii Moldova va încheia un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acordul prevede participarea Republicii Moldova în cadrul Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.

Viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu a menționat că, în urma semnării acordului, Moldova va beneficia de un grant în sumă de circa 11-20 mln lei.

„În prima etapă vom primi un fond de 20 mln euro. Contribuția Republicii Moldova în acest proiect va fi etapizată și va înregistra doar un milion de euro, iar beneficiile ulterioare vor fi de pînă la 100 mln euro, bani care vor fi alocați pentru implementarea diverselor proiecte (aprovizionare cu apă, iluminare stradală, transport urban, gestionare și reciclare deșeurilor etc.). Pînă în luna septembrie putem trimite acordul spre ratificare în Parlament”,a menționat Sergiu Ciobanu.

 

Mai multă transparență la datele guvernamentale deschise

Cetățenii vor avea acces direct la datele ce țin de activitatea autorităților și instituțiilor publice.  Executivul a aprobat astăzi Concepția privind principiile datelor guvernamentale deschise.  În opinia autorilor, „accesul cetățenilor și al organizațiilor la datele guvernamentale va contribui la îmbunătățirea serviciilor publice cu impact social și economic”.  “Datele deschise sunt acele date pe care autoritățile și instituțiile publice le produc și care nu conțin restricții legate de viața privată, securitate sau secretul comercial. Datele vor putea fi deschise în mod automat, fiind publicate on-line (pe portalul datelor guvernamentale www.date.gov.md). Totodată, acestea vor fi publicate în astfel de formate, ce va face posibilă reutilizarea lor”, a explicat directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan.

Tot astăzi, Guvernul a avizat pozitiv  Metodologia publicării datelor deschise. Proiectul stabilește reguli clare cu privire la publicarea, redactarea și accesarea datelor guvernamentale destinate reutilizării.

„Doar pentru țările-membre ale UE reutilizarea datelor guvernamentale generează anual peste 140 mlrd de euro. Datele guvernamentale pot genera valoare economică și eficiență atît pentru sectorul privat, cît și pentru cel public”, a menționat Stela Mocan.

În cadrul ședinței, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a invocat faptul că asigurarea accesului liber la datele guvernamentale ar putea duce la plagieri ale informațiilor. „Aceste documente ar trebui să stabilească regulamente foarte dure de accesare a datelor. Tot așa cum mulți plagiază teze de licență, de doctor și devin cercetători științifici, tot așa există riscul ca oricine să acceseze și să plagieze date guvernamentale importante”, a afirmat Gheorghe Duca.

La rîndul său, Stela Mocan a explicat că transparența datelor se va referi doar la acele informații ce au caracter public. „Accesul la date ce țin de secretul de stat, de secretul comercial sau de dreptul de autor va fi restricționat”, a declarat aceasta.

Notă: Portalul datelor guvernamentale www.date.gov.md a fost creat în aprilie 2011 pentru asigurarea transparenței decizionale și participarea cetățenilor la actul de guvernare. Portalul conține peste 700 de seturi de date. Republica Moldova face parte din cele 46 de țări din 196 care dețin astfel de portaluri de date deschise.

 

Burse lunare pentru sportivii de performanță din Moldova

Sportivii de performanță din Republica Moldova, membri ai loturilor naționale, care au obținut medalii sau rezultate deosebite prin participarea la Jocurile Olimpice, Paralimpice, campionate mondiale sau europene vor beneficia de burse lunare. Decizia a fost adoptată astăzi de către Guvern. Bursele vor varia de la 2 mii la 15 mii de lei în funcție de rezultatele obținute de către sportiv.

 

The post Sinteza ședinței Guvernului din 23 iulie 2014 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2014-07-23 13:14:45



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal