Voronin nu da rusii pe fortele NATO
Sursa: Ziua, 05/10/07Intr-un interviu pentru ziarul "Komsomolskaia Pravda v Moldove", Voronin a propus reducerea la maximum a prezentei fortelor de mentinere a pacii din regiune, a posturilor de graniceri de la frontiera dintre Republica Moldova si Transnistria si demilitarizarea zonei. "Putem spune ca fortele militare si-au facut datoria si ca acest stadiu al crizei impune doar prezenta observatorilor civili", a spus liderul de la Chisinau, care nu a uitat sa laude Moscova. Voronin considera ca situatia din Transnistria s-a stabilizat in ultimul an datorita dialogului dintre Republica Moldova si Rusia. "Statutul Transnistriei inca nu a fost stabilit, dar atmosfera in jurul acestei probleme arata altfel decat anterior."
Rusia, de cateva ori pe parcursul acestui an, a mentionat deschis reglementarea conflictului transnistrean numai in baza principiului integritatii teritoriale", a adaugat Voronin. El a evocat si posibilitatea renuntarii la restrictiile reciproce referitoare la circulatia oficialilor intre Republica Moldova si Transnistria. Daca s-ar ajunge la un acord in acest sens, "Republica Moldova ar initia un demers catre tarile europene, SUA si alte state cu privire la anularea restrictiilor de viza pentru conducatorii Transnistriei", a subliniat presedintele Voronin. Voronin, care a vorbit si despre disponibilitatea Chisinaului de a da ajutor Tiraspolului pentru a depasi greutatile cauzate de seceta, a avansat pentru prima data in ultimii sase ani ideea unor discutii directe intre Chisinau si Tiraspol, pe fondul blocarii negocierilor multilaterale privind statutul Transnistriei.
Pe de alta parte, Ministrul de Externe de la Bucuresti respinge din start ideea lansata recent de presedintele Traian Basescu privind simplificarea regimului vizelor pentru cetatenii de peste Prut, la trecerea frontierei. Desi spune ca vrea simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane moldovenilor de peste Prut, Cioroianu pretinde ca Romania este prinsa "in intersectia mai multor responsabilitati, obligatii si presiuni" privind aceasta problema.
Referindu-se la problema acordarii vizelor cetatenilor Republicii Moldova, ministrul de Externe a afirmat ca "nu trebuie sa dam in UE imaginea ca am trata cu neseriozitate granita noastra orientala", si "nici sa dam impresia ca am avea o atitudine paternalista vizavi de acest subiect". In acelasi timp, a spus Cioroianu, acest subiect nu trebuie sa devina unul de campanie electorala. "Folosirea moldovenilor sau a romanilor din Italia in mod retoric, implicarea lor in campania noastra electorala, pe ei nu-i ajuta cu nimic", a subliniat Cioroianu, care sustine ca Romania nu poate acorda viza la granita.
Sursa
2007-10-05 10:42:00