Patru magistrați din R. Moldova sînt cercetați penal

Unul dintre cei patru este Aureliu Colenco, fost preşedinte al Curţii De Apel economice din Chişinău lichidată acum câţiva ani de legislativ, sub pretextul reorganizării, dar care era văzută de actualele autorităţi angajate în reformarea justiţiei ca un focar de corupţie.

Rămas fără înalta funcţie din sistemul judecătoresc, Colenco a respins transferurile ce i s-au propus în instanţe mai inferioare şi a încercat să obţină o licenţă de avocat, iar după ce solicitarea i-a fost respinsă, pe motive de reputaţie pătată, a obligat totuşi prin justiţie autorităţile să i-o elibereze, iar la scurt timp a ajuns chiar preşedinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova. Apariţia sa la o şedinţă în legislativ în calitate de consilier al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon i-a iritat pe liderii de la Chişinău. Platon este acuzat de clasa politică de la guvernare că ar fi stat în spatele mai multor atacuri raideri asupra băncilor moldoveneşti, iar mai recent – că ar fi încercat şi să cumpere deputaţi pentru a desfiinţa coaliţia pro-europeană de la Chişinău. Şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat nu demult la o adunare a magistraţilor că cei doi, Platon şi Colenco, ar fi lucrat mână în mână şi pe timpul în care magistratul conducea Curtea de Apel Economică.

Ce i se incriminează totuşi acum lui Colenco şi celorlalţi? Într-un comunicat difuzat astăzi, Procuratura general, care a cerut CSM acceptul pentru ancheta penală, s-a ferit să dea prea multe detalii. De la ministrul justiţiei, Oleg Efrim, membru din oficiu al CSM, am aflat că ar fi vorba despre o decizie prin care s-ar fi favorizat o manipulare cu măsurile de asigurare într-un proces:

„Este acelaşi dosar pe care ceva timp în urmă I s-a ridicat imunitatea judecătorului Munteanu de la Curtea de Apel Economică. El a pronunţat o încheiere prin care a substituit o măsură de asigurare, un imobil l-a schimbat cu altul de 10 ori mai ieftin. Am susţinut demersul procurorului, pe care îl consider fundamentat. Acum rămâne procuratura să demonstreze intenţia de a prnunţa o decizie ilegală. Mă bucur că acum, CSM mai uşor dă astfel de decizii şi îl lasă pe procuror să-şi facă treaba. Ceea ce e important din toată această poveste că nu mai există această unitate, solidaritate de breaslă.”

În investigaţiile jurnalistice, numele lui Colenco a apărut în legătură cu mai multe decizii suspecte, printre ele cele mai de rezonanţă – deposedări ostile ale unor acţionari ai Victoriabank şi scandalurile de la Fabrica de Zahăr din Glodeni sau compania Xenon.

Mai mulţi membri ai CSM cărora le-am solicitat detalii despre decizia de marți s-au ferit să comenteze. Observatorii independenţi cu care am discutat subiectul cred că autorităţile par decise să-l ajungă din urmă pe faimosul şef al instanţei economice, despre care se crede că ar deţine inclusiv un iaht în Odesa, pentru felul cum a judecat în cariera sa anterioară, ca să transmită următorul mesaj corpului de magistraţi: „aşa nu se va mai putea”.

Un alt magistrat din rândul celor patru cercetaţi penal de procuratură, Valeriu Harmaniuc, şi-a depus săptămâna trecută demisia, odată cu 14 magistraţi care au plecat concomitent din sistem şi despre care ministrul Efrim crede că nu au rezistat reformelor. Pentru o funcţie de magistrat candidează în schimb fiul acestuia despre care presa a scris că ar deţine averi de milioane.

sursa: europalibera.org


Sursa
2014-04-15 17:27:26



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal