Top 5 evenimente din sectorul energetic al Republicii Moldova din 2013

Sectorul energetic al Republicii Moldova în anul 2013 a fost marcat de mai multe evenimente, majoritatea urmând să dea rezultate în anii următori. Chiar dacă potențialul reușitelor din acest sector este cu mult mai mare, unele evenimente realizându-se cu întârziere, altele fiind de loc prielnice pentru ramura energetică, în final consider că sectorul totalizează totuși o balanță pozitivă. Cele mai remarcabile evenimente constatate au fost plasate într-un top cu o caracterizare succintă. La realizarea topului s-au luat în considerație mai multe aspecte cum ar fi  relevanța evenimentelor pentru economia națională, exclusivitatea acestora dar și impactul asupra populației.

1. Lansarea lucrărilor de construcție a gazoductului Ungheni – Iași

Construcția gazoductului Ungheni – Iași are o importanță foarte mare pentru fortificarea securității energetice a Republicii Moldova. Conform datelor de proiect, gazoductul va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României şi 11 kilometri pe teritoriul RM. Gazoductul va avea o capacitate de transportare a gazelor de aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce poate acoperi necesarul de gaze naturale consumate pe partea dreaptă  a Nistrului. Fiind un proiect inclus de mult timp în agenda guvernului (mai bine de 8 ani), faptul ca a fost lansat deja constituie un eveniment important.

2. Adoptarea Planului naţional de acţiuni în domeniul eficienţei energetice pentru anii 2013-2015

Adoptarea Planului național de acțiuni în domeniul eficienței energetice împreună cu lansarea activității Fondului Pentru Eficiență Energetică în anul 2013 reprezintă unul din cele mai practice elemente așteptate și necesare în toate ramurile economiei. Aceste evenimente se fac relevante pentru sectorul economiei naționale prin faptul că planul prin intermediul fondului și instituțiilor donatoare și de finanțare din exterior demonstrează capacitate de finanțare a proiectelor în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile în volum de peste 240 mln EURO până în anul 2015. În acest an au fost aprobate spre finanțare 87 de proiecte în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile din sectorul public și cel privat.

3. Reforma din sectorul termoenergetic

Reforma din sectorul termoenergetic este una destul de importantă ținând cont de situația actuală. La moment întreprinderile din acest sector necesită investiții consistente care nu sunt realizate din cauza datoriile acumulate de acestea în trecut. Prin reorganizarea întreprinderilor din sectorul termoenergetic, autorităţile speră să atragă investiţii în acest sector şi să asigure calitatea serviciilor. După fuzionarea celor trei companii, urmează să fie soluţionată problema datoriilor Termocom de 2,5 miliarde de lei faţă de furnizori. Termocomul s-a aflat în proces de insolvabilitate din anul 2001. Atunci, datoria întreprinderii faţă de CET-1, CET-2, Moldovagaz depăşeau un miliard de lei.

4. Menținerea neschimbată a tarifelor la energia electrică, energia termică și gaze naturale

O premieră a acestui an o constituie menținerea neschimbată a tarifelor la energia electrică, energia termică și gaze naturale. Majorarea tarifelor devenise o tradiție în ultimii 8-9 ani de zile. Principala creșterii tarifelor o constituia creșterea prețului la gazele naturale importate de la SAD Gazprom care generau majorări de tarif atât la energia termică cât și la cea electrică, ambele produse în mare parte pe baza gazelor naturale. O provocare în acest an care a adus tarifele în prag de majorare a constituit-o  creșterea cursului leu/dolar de care este legat prețul la gazele naturale și energia electrică importată.

 5. Demiterea și repunerea în funcție a Directorului General ANRE

Demiterea din funcție a Directorului General al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, de către Parlament în luna iulie și repunerea sa în funcție în luna septembrie a marcat sectorul energetic sub alt aspect. Chiar dacă ANRE este o instituție independentă, factorul politic a intervenit de mai multe ori în activitățile reglementatorului. De data aceasta reacția promptă a Comunității Energetice și decizia ulterioară a Curţii Constituţionale au contribuit la consolidarea poziției ANRE ca autoritate independentă.



Sursa
2013-12-30 11:13:06



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:46:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:39:00Ovoizi —» Andrei LANGA. Blogul personal
03:06:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:31:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:04:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:02:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:46:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:42:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:26:01Mesaj de felicitare —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
00:19:19Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:32:13Toamnele Chișinăului românesc de altă dată —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:25:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:16:21Cel mai bun vin din Moldova —» Fine Wine
04:22:00DIN POEZIA FRANCEZĂ —» Leo Butnaru
02:21:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:46:00I got mail —» turn up the silence
20:47:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:39:35Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:00:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:33:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:51:22Cafeneaua Literară: Spiritul Creator al Modernismului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
08:40:56The Governor Fume Blanc 2023: Grand Gold —» Fine Wine
07:10:16Tabără de vară „Îndrăznește să-ți pese” la Biblioteca „Dimitrie Cantemir”, cu adolescenți mai încrezători și mai deschiși către lume —» BPR Ungheni's Blog
04:46:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
12:33:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal