Declaraţie ZdG în legătură cu acuzaţiile aduse de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr

La 18 decembrie 2013, ZdG a publicat articolul “Firmele offshore şi afacerile de familie ale ministrului Lazăr, pe bani europeni”. Ministrul Lazăr a făcut ulterior o declaraţie pe o pagină de socializare în care a acuzat ZdG de manipulare în maniera ministrului fascist Goebbels.

POP

În articol, ZdG a prezentat date despre firmele deţinute de Valeriu Lazăr, soţia sa, Tatiana Lazăr şi fiul său Mircea Lazăr, pe care acesta le-a indicat în declaraţia de avere, dar şi în alte interviuri publicate în mass-media din R. Moldova. Reporterul ZdG a pornit de la datele unei licitaţii recente, care de asemenea sunt publice şi a prezentat o informaţie complexă, de interes public, despre activitatea şi relaţiile acestor firme. În acest mod au fost prezentate date din Registrul Camerei Înregistrării de Stat, dar şi a registrelor Comerţului din Marea Britanie şi din alte state. Precizăm că toate datele enunţate sunt publice.

În articol sunt prezentate opinii ale tuturor părţilor, iar consultantul juridic al Centrului pentru Jurnalism Independent, Oleg Postovanu, solicitat să aprecieze corectitudinea articolului a confirmat că articolul prezintă opiniile tuturor părţilor.

Mai mult decât atât, ministrul Lazăr a fost singurul care nu a răspuns la subiect, ci a solicitat un demers special pentru a răspunde: “Ne faceţi un demers în scris şi vă dăm un răspuns în scris. Noi aşa procedăm, ca să nu nimerim în zona interpretărilor. Aşa e corect. Hai noroc!”. Deşi are statut de demnitar public, având obligaţia directă să răspundă unei solicitări de presă, ministrul Lazăr este singura sursă nominalizată în articol care s-a eschivat de la un răspuns cu privire la firmele sale, spre deosebire de toate celelalte părţi citate, care vin din mediul privat şi care au oferit răspunsuri pertinente. (mai ales că întrebările vizau familia acestuia, adică afacerile lor, nu activitatea sa de la minister).

Peste o zi de la publicarea articolului, minsitrul Lazăr şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de publicaţie, fără să solicite redacţiei dreptul la replică şi fără să se adreseze în instanţă pentru calomnie. Ministrul şi-a permis într-o postare pe Facebook, preluată de câteva instituţii media din R.Moldova, să califice articolul din ZdG drept o acţiune manipulatorie după „tehnica clasică a manipulării după Gobbels” (corect se scrie Goebbels, fostul ministru al propagandei în timpul dictaturii lui Adolf Hitler, n.r.).

“În ceea ce priveşte conţinutul articolului, pot doar să punctez „profesionalismul” de manipulatori al autorilor din spate, pentru că, la sigur, nu cel ce l-a semnat este unicul autor şi este regretabil că s-a prins în acest joc. Este o tehnică clasică a manipulării dupa Gobbels — o treime adevăr, o treime minciună şi o treime presupuneri”, susţine ministrul Lazăr.

De asemenea, Lazăr a anunţat o situaţie alarmantă pentru ministerul pe care îl conduce: „Apariţia articolului din Ziarul de Gardă anume acum nu este deloc întâmplătoare. În această perioadă asupra mea se fac presiuni pentru a lua anumite decizii profesionale, iar încercarea de a mă intimida prin intermediul mass-media face parte din aceste presiuni”.

Redacţia ZdG afirmă cu toată responsabilitatea că acest articol a fost scris de către reporterul Iurie Sanduţa, cel care l-a şi semnat, şi care a scris mai multe investigaţii dezvăluind companiile off-shore şi proprietăţile demnitarilor publici. De asemenea, solicităm public acestui ministru să explice tuturor şi redacţiei ZdG ce este minciună şi care sunt presupunerile în acest articol.

Solicităm în numele tuturor cetăţenilor să explice în ce constau aceste presiuni, cum pot acestea influenţa deciziile sale profesionale, ţinând cont de faptul că deţine un minister foarte important în cadrul Guvernului R.Moldova.

Remarcăm cu îngrijorare faptul că ministrul Lazăr a tolerat şi chiar a apreciat alte articole despre averile sale, publicate în alte medii, unde vorbea cu mândrie despre proprietăţile sale, pe când în adresa redacţiei ZdG a refuzat să răspundă, înainte ca articolul să fi fost publicat.

În această situaţie, ZdG îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu declaraţiile ministrului Lazăr, care şi-a permis comparaţii cu dictatorii fascişti în adresa unui ziar care, de 10 ani, activează cu bună credinţă şi nu a fost sancţionat niciodată pentru calomnie sau pentru încălcarea normelor de activitate a presei în R.Moldova.

ZdG notează că publică lunar câteva articole despre firmele off-shore, licitaţii şi averi ale demnitarilor din R. Moldova, explicând de fiecare dată originea informaţiilor şi mediatizând sursele, pentru o informare corectă a publicului.

ZdG a consultat de fiecare dată jurişti şi instituţii de bună reputaţie pentru a se asigura de corectitudinea informaţiei. În acest caz, juristul CJI, Oleg Postovanu, a declarat “în cazul în care consideri că un anumit articol te lezează, ai dreptul să ceri dreptul la replică sau să ceri dezminţirea informaţiei. Ministrul Valeriu Lazăr nu a zis că informaţia nu este veridică, nu a cerut nici dezminţire. Respectiv, informaţia publicată de ZdG se prezumă veridică, dar dacă nu este de acord — trebuie să prezinte o altă informaţie care să fie documentată, la fel ca cea din ZdG, nu doar cu precizări verbale. Îmi amintește de cazul lui Anatolie Donciu, care după articolul cu castelul său a declarat că nu era de acord doar cu informatia legata de doi câini”.

ZdG solicită ministrului Lazăr şi altor miniştri să accepte, în baza recomandărilor CtEDO, dreptul mass-media de a scrie articole care dezvăluie activitatea firmelor lor, fără a acuza presa de implicare în campanii politice sau de perturbarea activităţii unui minister.

ZdG solicită ONG-urile de media să se expună asupra comportamentului ministrului Valeriu Lazăr care, pe de o parte, s-a eschivat de a răspunde la întrebările ZdG, iar pe de altă parte — acuză ZdG de manipulare de manieră fascistă.

ZdG aşteaptă explicaţii despre ce este fals în articol şi este gata să ofere oricând dreptul la replică.

Echipa ZdG
Filed under: ACCES LIBER

Sursa
2013-12-28 01:07:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă