Tinerii din Transnistria au oportunităţi mai bune pentru integrare socio-profesională
Un grup de 20 tineri defavorizaţi din oraşul Bender şi localităţile rurale adiacente vor valorifica şansa de a se integra mai bine în societate. În acest scop AO “Demos” şi organizaţia parteneră din Transnistria – Fundaţia de Caritate „Сердце” (Благотворительный Фонд “Сердце”) vor lansa Serviciul Integrare Socio-Profesională. Extinderea serviciului este dictată de necesitatea susţinerii tinerilor transnistreni, care se confruntă cu aceleaşi probleme sociale, ca şi semenii lor de pe malul drept al Nistrului.
De regulă, absolvenţii instituţiilor de tip internat şi tinerii din familii social-vulnerabile îşi continuă studiile în şcoli profesionale, obţinînd o meserie, adeseori prost solicitată pe piaţa forţei de muncă. La absolvire cca 50 % dintre ei nu au posibilităţi de a începe o viaţă independentă din următoarele motive (cele „6 lipse”):
- Lipsa familiei biologice sau lărgite în care tînărul ar putea să se reintegreze;
- Lipsa unei locuinţe;
- Lipsa resurselor materiale pentru viaţa independentă;
- Lipsa vizei de reşedinţă şi a paşaportului transnistrean;
- Lipsa unui loc de muncă;
- Lipsa abilităţilor de viaţă şi a competenţelor sociale.
Toate acestea îl transformă pe tînărul, care încă ieri era asigurat de către stat cu un minim necesar pentru existenţă, într-o persoană absolut lipsită de posibilităţi şi de şanse pentru supravieţuire. Într-o situaţie puţin diferită, dar cu aceleaşi consecinţe se află şi alte grupuri de tineri vulnerabili din Transnistria, precum ex-deţinuţii, femeile tinere cu copii la întreţinere, victimele traficului de fiinţe umane, iar în multe cazuri şi tinerele familii în dificultate.
Serviciul Integrare Socio-Profesională va deveni pentru tinerii defavorizaţi din Transnistria o soluţie sigură şi o şansă pentru schimbarea spre o viaţă mai bună. Lansarea serviciului este binevenită într-o localitate urbană, care poate oferi tinerilor vulnerabili mai multe oportunităţi pentru angajare şi integrare socială, precum este oraşul Bender.
Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea instituţională a organizaţiei-partenere: dezvoltarea resurselor umane şi consolidarea capacităţilor echipei Fundaţiei de Caritate „Сердце” de a identifica problemele cu care se confruntă tinerii vulnerabili din Transnistria şi de a genera soluţii eficiente de inserţie socială, acţionînd împreună cu beneficiarii şi în interesul lor.
În acest sens AO „Demos” va transfera către organizaţia-parteneră modelul de bune practici replicate, pe care l-a realizat cu succes timp de 6 ani în Republica Moldova, în scopul protecţiei sociale a tinerilor vulnerabili şi sporirii accesului acestora la servicii publice de calitate. Modelul Serviciului Integrare Socio-Profesională existent în Moldova va fi adaptat la necesităţile tinerilor defavorizaţi din Transnistria şi la condiţiile socio-economice existente în regiune.
În cadrul proiectului partenerii vor contribui la iniţierea unui dialog constructiv între ONG şi APL din or. Bender, pentru facilitarea integrării sociale a tinerilor defavorizaţi, precum şi pentru promovarea altor noi servicii sociale ca răspuns la nevoile comunităţilor transnistrene.
Ne dorim foarte mult ca acest proiect să sporească încrederea autorităţilor şi a comunităţii din Transnistria în Organizaţiile Societăţii Civile printr-un model pozitiv de soluţionare a problemelor tinerilor social-vulnerabili. Totodată, vrem ca acest parteneriat între ONG-uri să sporească gradul de încrede şi colaborare între ambele maluri ale Nistrului ca premize pozitive pentru promovarea bunelor practici de schimbări sociale la nivel de comunitate.


Sursa
2013-12-26 10:43:41