Înainte cu Sfânta Cruce, că înainte era mai bine!
În constituție noi credem!
Art. 10 (2) Statul recunoaşte şi garantează dreptul tuturor cetăţenilor la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.
Art. 31 (4) Cultele religioase sînt autonome, separate de stat.
- Tatăl nostru carele ești în ceruri… Amin!
- Dusea, dar tu de ce nu îți faci cruce?!
- Bade Ioane, eu sunt agnostică!
De-ar ști Mircea Eliade…
De-aș fi știut că la baza inițiativelor legislative stau nu doar raționamentul, calculul matematic, necesitatea de a soluționa probleme reale și stringente, ci și urmele istoriei, citatele din literatură și, nu în ultimul rând, dorința de a creștina tot ce mișcă, de a sfinți legile și de a blagoslovi fiecare întrunire, zău că m-aș fi apucat de scris povești populare legislative.
De la zămislirea Moldovei încoace, lucrurile s-au schimbat, nu glumă. Chiar dacă Moldova este un stat preponderent ortodox, în țara aceasta mai locuiesc și atei (nu doar comuniști), agnostici, musulmani, evrei, baptiști, adventiști, catolici, iar prin adoptarea Legii privind asigurarea egalității de șanse, noi am recunoscut că toți sunt egali și avem dreptul să purtăm orice “cruce” dorim – fie ea crucea lui Andrei sau steaua lui David.
Marele clasic Eliade habar nu avea că lucrările lui vor fi folosite drept argumentare (aproape simbolică!) pentru adoptarea proiectului de lege cu privire la arborarea simbolului Crucii creştine în Parlamentul Republicii Moldova, care își dorește să revoluționeze canoanele parlamentare. “Parlamentul va aduce în sânul său Crucea creştină, care este, la ora actuală, cel mai puternic simbol sacru şi care însoţeşte mersul existenţei noastre de la naştere până la moarte”.
***
Să arborăm drapelul rațiunii
De ceva timp, pentru inițiativele legislative, s-a ”inventat” un manual sacru de reglementare. În popor îi zice analiza ex ante. Pentru a putea fi adoptată, inițiativa privind arborarea sfintei cruci ar trebui să aibă efecte miraculoase, astfel încât…
Impactul fiscal
Prin arborarea simbolului sacru, bugetul de stat va avea de câștigat de pe urma sporirii veniturilor, prin colectarea impozitelor.
Impactul economic
Prin aducerea semnului crucii în sânul Parlamentului, companiile vor investi mai mult, dezvoltându-și afacerile și creând noi locuri de muncă.
Impactul social și asupra sărăciei
Prin reînvierea tradițiilor și a istoriei, bunăstarea cetățenilor va crește, iar numărul persoanelor ce trăiesc sub pragul sărăciei se va micșora.
Impactul gender
Prin stabilirea spiritului creștin ortodox, rata violenței față de femei va scădea.
Impactul ecologic
Prin arborarea Crucii de lemn, pădurile nu vor mai fi tăiate.
Despre eficiență și nu doar!
Salariul unui deputat, după ultimele majorări, efectuate în ianuarie 2013, este de 10,000 de lei. În condițiile în care mandatul de deputat este acordat prin votul cetățenilor, salariul este garantat prin achitarea contribuțiilor și taxelor, calculate din salariile acelorași cetățeni, ce inițiative ar trebuie să prezinte deputații și cea mai importantă întrebare, pentru cine?
Corect, pentru Parlament, Sf. Cruce și tradiție, pentru că Uniunea Europeană, cetățenii și reformele mai pot aștepta. Important e să nu uităm de cele duhovniceşti, că cele organice și constituționale oricum se vor face…
Cu sau fără raționament. Amin!
The post Înainte cu Sfânta Cruce, că înainte era mai bine! appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-12-17 09:10:56