Sinteza ședinței Primăriei din 2 decembrie 2013

Primarul solicită pedepsirea protestatarilor comuniști. Chirtoacă: „Respectăm libertatea de întruniri, libertatea de exprimare, dar în momentul în care legea este încălcată trebuie să aibă loc intervenții”

Primarul Dorin Chirtoacă a cerut în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei să fie pedepsiți comuniștii, care au protestat săptămîna trecută în fața sediului Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Solicitarea a venit după ce o instanță de judecată a constatat că manifestările organizate de PCRM au fost ilegale, încălcînd prevederile Legii cu privire la întruniri.

„Întrebarea este dacă pînă la ora actuală au fost întocmite procese verbale și pedepsiți acei care au depășit limitele legii. Solicit ca Direcția social-umanitară și Direcția juridică, Poliția să facă atîtea ședințe cît e necesar, pentru a clarifica procedurile de acțiune pe diferite situații, care sînt create. Eu fiind tocmai la Vilnius, trebuia să coordonez cum să reacționeze structurile municipale într-o asemenea situație…Trebuie să fim pregătiți pentru alte evenimente. Da, la noi nu sînt riscurile să se întîmple astfel de evenimente ca la Kiev, dar în același timp observăm că anumite manifestații au început să poarte caracter violent, agresiv. Pentru a nu permite victimizarea unor părți sau escaladarea conflictelor acțiunile trebuie să fie clare de la început.”, a subliniat Chirtoacă.

Reamintim că în perioada 27-29 noiembrie 2013  PCRM a protestat în fața sediului UE în RM față de parafarea Acordului de Asociere cu UE, ce a avut loc în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

 

„Termocom-ul” solicită insistent achitarea datoriilor acumulate pentru consumul de energie termică

La ziua de azi 98% din blocurile din fondul municipal sînt conectate la agent termic. Rețelele inginerești funcționează în regim normal, agentul termic este livrat la temperatura de 66 grade Celsius. Declarațiie au fost făcute de către M.Cernei, directorul „Termocom” în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei.

„La ora actuală în municipiu, nu avem blocuri unde s-ar dori conectarea, dar acest lucru nu este posibil sau nu se acceptă, din motive de datorie”, a menționat Chirtoacă.

Cu toate astea, SA „Termocom” continuă  să întreprindă  toate acţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru a-și recupera  plăţile restante pentru energia termică consumată în sezonul trecut de încălzire.

Astfel, pînă în  prezent a fost aplicat sechestru asupra a 1429 de apartamente care aparţin rău-platnicilor. În aceste condiții respectivii cetățeni nu pot efectua tranzacţii cu aceste imobile. Totodată, a fost limitat accesul la cardurile bancare ale 508 datornici.

 

„O, brad frumos, cu cetina tot verde”

Primăria va continua și în anii ce urmează  să instaleze de Crăciun brazi naturali în Piața Marii Adunări Naționale.

„Am auzit că sînt criticat că nu  construim un brad artificial, ci defrișăm  arbori vii. Am văzut  unul artificial acum la Vilnius, doar că scheletul  (construcția)era artificial, în rest era împodobit cu crengi din brad natural. Pînă la urmă vorbim despre situațiile cînd oricum gospodarii ar fi tăiat brazii din curte, pentru că le afectează casa. Noi cu creăm nimănui niciun prejudiciu. Dimpotrivă, ajutăm gospodarii  să-și rezolve problema.”, a comentat Chirtoacă.

 

Strada pietonală

Săptămîna trecută a a fost acoperit cu pietriș segmentul dintre străzile  Alexandru cel Bun și Cosmonauților.

„Toate rețelele, inclusiv pentru pavilioanele comerciale, sînt pozate. Cel tîrziu, poimîine trebuie să ajungă prima mașină de piatră la obiect”, a menționat Ion Carpov, Arhitectul-șef interimar al Chișinăului.

În această săptămînă urmează a fi pozate elementele din beton armat pentru canalizarea pluvială. „Pe această stradă vom avea o canalizare pluvială de suprafață, deoarece avem foarte multe țevi în adîncime, ce nu ne permit o atfel de soluție”, a spus Carpov.

 

 Reconstrucția străzii  Alecu Russo

Șeful Direcției municipale transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețki a declarat că au fost finalizate lucrările de reparație a apeductului pe această stradă. „Acum, în funcție de temperatura atmosferică, urmează a fi amenjate parcările de pe această stradă cu pavaj ecologic. Strada este plombată și va fi întreținută pe timp de iarnă”, a spus Gamrețki. 

 

Un nou sens giratoriu în Chișinău

Pe data de 30 noiembrie 2013, la intersecţia străzilor Alexei Mateevici şi Vasile Alecsandri din capitală a fost amenajat un nou sens giratoriu. Deocamdată sensul giratoriu este în regim de testare.

„Regia Transport Electric a adăugat o rețea, pentru ca troleibuzele să poată ocoli acel cerc. Au fost instalate și toate semnele rutiere respective. Îl vom monitoriza toată săptămîna, ca să vedem dacă va fluidiza traficul”, a subliniat  șeful Direcției municipale transport public și căi de comunicație, Igor Gamrețki.

Primarul Dorin Chirtoacă i-a îndemnat pe „conducătorii auto, presa și societatea să se înarmeze cu răbdare pe perioada în care va fi testat sensul giratoriu.” După care autoritățile vor decide dacă semafoarele vor fi conectate sau nu.

 

Ce premii a scos la bătaie Primăria pentru cîștigătorii concursurilor „Cea mai curată curte din oraşul Chişinău”  și  „Cea mai amenajată localitate din componenţa municipiului Chişinău”

Astăzi au fost făcute publice rezultatele concursului „Cea mai curată curte din oraşul Chişinău”  și  „Cea mai amenajată localitate din componenţa municipiului Chişinău”,  anunțat de Primăria municipiului Chişinău la începutul lunii  aprilie 2013.

Pentru a participa la concurs, chișinăuienii urmau să creeze grupuri de locatari, care să facă curat şi să amenajeze curtea blocului în care locuiesc.

Premiile anunțate constau în lucrări de amenajare, efectuate de secrviciile de profil ale Primăriei la solicitarea locuitorilor, în valoare de 100 mii lei pentru câştigători şi, respectiv, câte 75 mii lei şi 50 mii lei, pentru deţinătorii locurilor II şi III.

Astfel, căștigătorii au beneficiat de astfel de servicii, cum ar fi: instalarea de terenuri de joacă pentru copii;  reparația căilor de acces în curțile blocurilor; restabilirea iluminatului stradal, defrișarea copacilor bătrîni; reînoirea spațiilor verzi; schimbarea tomberoanelor

Cu toate astea, unii dintre căștigători nu au beneficiat nici la ora actuală de premiile promise. Astfel, pretorii sectoarelor Ciocana și Rășcani au motivat aceasta prin faptul, că locatarii au solicitat executarea unor lucrări ce nu erau prevăzute în regulament (cum ar: fi instalarea camerelor de supraveghere a curților, instalare de sisteme de irigare, instalare de umbrele din metal deasupra băncilor, lucrări de pavaj ș.a.).

Primarul s-a arătat deranjat de lipsa de inițiativă din partea respectivilor pretori. „Concursul din primăvară va fi sub formă de cadouri de crăciun. Asta nu este admisibil. Nu este în regulă să avem astfel de întîrzieri. Trebuia să le propunem altceva. locatarii trebuiau adunați de mai multe ori, pînă cînd se va găsi un numitor comun”, a conchis Chirtoacă.

 

The post Sinteza ședinței Primăriei din 2 decembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-12-02 14:15:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă