Membri ai CNP au acționat Guvernul în judecată pentru netransparență!
DECLARAȚIA MEMBRILOR CNP
cu privire la cererea anularii examinării chestiunii nr. 3 cu referire la proiectul bugetului de stat în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri din 27.11.2013
În sistemele democratice, procesul legislativ este deschis presei și opiniei publice. Atunci cînd acțiunile guvernamentale și modul de gestionare a bugetului pot fi verificate de oricine, iar legile, regulile și deciziile sunt deschise discuțiilor, sunt considerate transparente, iar autorităților li se oferă mai puțin ocazia de a acționa abuziv, în scopul satisfacerii propriilor interese.
În ședința Guvernului din 27 noiembrie 2013, ora 10:00, urmează a fi examinat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014. Acest lucru a fost anunțat în seara de vineri, 22 noiembrie, fără ca proiectul de lege să fie făcut public sau consultat cu cetățenii.
Legea cu privire la transparența în procesul decizional prevede că autorităţile publice centrale, inclusiv Guvernul și ministerele, sunt obligate să asigure informarea multilaterală asupra procesului decizional și participarea directă a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul de luare a deciziilor.
Astfel, la iniţierea procesului de elaborare a deciziei, autoritatea publică va plasa, cu cel puţin 15 zile lucrătoare pînă la examinarea deciziei, anunţul respectiv pe pagina web oficială, îl va expedia prin intermediul poştei electronice părţilor interesate, îl va afişa la sediul său într-un spaţiu accesibil publicului şi/sau îl va difuza în mass-media centrală sau locală.
De asemenea, legea privind sistemul bugetar si procesul bugetar prevede expres că proiectul legii bugetare anuale se elaborează şi se adoptă în mod transparent, prin consultarea lui cu părţile interesate. Iar conform Regulamentului Guvernului Republicii Moldova, Cancelaria de Stat expediază materialele şedinţei membrilor Guvernului şi părților interesate cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data preconizată a şedinţei.
Deoarece bugetul de stat are un impact global, părțile interesate în acest caz sunt toți cetățenii Republicii Moldova, și procesul de consultare ar trebui să fie unul inclusiv, multilateral și transparent.
Astfel, procesul de elaborare a proiectului bugetului de stat s-a desfășurat cu încălcarea legislației privind transparența decizională și accesul la informații, precum și a dreptului cetățenilor recunoscut de lege de a participa la procesul decizional.
Solicităm Guvernului:
- Amînarea examinării chestiunii nr. 3 cu privire la proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2014 de către Cabinetul de Miniştri în cadrul şedinţei sale din 27.11.2013,
- Garantarea imediată a accesului la textul integral al proiectului de lege privind bugetul de stat prin publicarea acestuia pe pagina electronică a Guvernului (gov.md), a Ministerului Finanţelor (mf.gov.md) și portalul de participare (particip.gov.md) în formatul care permite reutilizarea facilă a informaţiei cu informarea părţilor interesate,
- Organizarea consultărilor publice privind conţinutul proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2014 conform cerinţelor legii cu privire la transparenţa în procesul decizional şi Regulamentul Guvernului privind consultările publice în procesul decizional,
- Examinarea proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2014 în cadrul unei şedinţei ulterioare a Cabinetului de Miniştri doar după respectarea de către Guvernul Republicii Moldova a tuturor cerinţelor legii cu privire la transparenţa în procesul decizional.
Ne rezervăm dreptul de a folosi toate mijloacele democratice pentru a asigura dreptul cetăţeanului de a participa la procesul de elaborare şi adoptare a proiectului bugetului de stat pentru anul 2014.
Semnatari, membri CNP:
Serghei Ostaf, Președintele CNP
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO)
Antonina Fonari, Vicepreședinta CNP
Directoarea Centrului de Resurse Tineri și Liberi
Arcadie Barbăroşie
Coordonatorul grupului de lucru Securitate și politica externă CNP
Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP)
Adrian Lupușor
Coordonatorul grupului de lucru Economie, finanțe și mediu antreprenorial CNP
Directorul Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP
Vanu Jereghi
Coordonatorul grupului de lucru Justiție și drepturile omului CNP
Directorul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM)
Daniela Mămăligă
Coordonatoarea grupului de lucru Social, sănătate și educație CNP
Director de programe, Parteneriate pentru fiecare copil
Alecu Reniță
Coordonatorul grupului de lucru Mediu CNP
Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova
Veronica Crețu
Coordonatoarea grupului tematic Guvern deschis / e-guvernare CNP
Președintele Centrului de Training “CMB”
Mihail Sirkeli
Coordonatorul grupului tematic Găgăuzia CNP
Directorul executiv al Centrului de Tineret ”Piligrim-Demo” din Găgăuzia
Sorin Mereacre
Președintele Fundației Est Europene în Moldova
Viorel Soltan
Directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS)
Ghenadie Mocanu
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”
Ilia Trombițchi
Directorul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Râului “Eco-Tiras”
Elena Burca
Forul Organizațiilor de Femei din Republica Moldova
Ludmila Popovici
Director executiv, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”
Dorin Curoșu
Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova
Otilia Sîrbu
Director, Caritas Moldova
Silvia Guzun
Clubul Politic al Femeilor
Vitalie Meșter
Director Executiv, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități
Oleg Postovanu
Șef al Departamentului Politici și Legislație Media, Centrul pentru Jurnalism Independent
Stela Vasluian, Președinta Interimară,
Alianța ONG-urilor active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei
Lilia Carașciuc
Transparency International-Moldova
Daniela Misail-Nichitin, Co-presedinta
Centrul International “La Strada”
Ghenadie Mocanu, Coordonator de Programe
IDIS Viitorul
Sursa
2013-11-27 06:50:47