De trei ori „Nu” – Ucraina are talent

Ucraina, fără îndoială, are talent. O demonstrează nu doar participanții cunoscutei emisiuni, dar și oamenii simpli.

Se pare că și autoritățile de la Kiev au fost impresionate de prestația conaționalilor lor și au hotărât să-și arate și ei talentul. Însă au cam confundat scena cu banca juraților, care deseori obișnuiesc să spună „Nu” participanților.

Juratul #1 – NATO НЕТ!

Relațiile de cooperare dintre Ucraina și NATO au început în 1995, când NATO a oferit Ucrainei suportul în lichidarea consecințelor catastrofei de la Harkiv. În 1997, cele două părți își „legalizează relația” prin deschiderea oficială a Centrului de Informare și Documentare NATO, la Kiev, cu scopul de a asigura transparența activității blocului. În 2004, la putere vine Viktor Yushchenko, care milita activ pentru integrarea Ucrainei în NATO, iar în 2008, Guvernul Timoșenco declară că Ucraina dorește și este gata să intre în NATO.

Însă această inițiativă a fost curmată de către opoziția de la Kiev care a provocat un blocaj de 3 luni a activității Parlamentului, care se termină cu un acord amiabil dintre guvernare și opoziție. Astfel, la summit-ul NATO de la București, Ucraina pierde biletul pentru intrarea în NATO, cu toate că Yushchenko afirma în repetate rânduri că țara sa a făcut totul necesar și rămâne devotată acestui pas important. Epopeea se sfârșește în 2010, când la putere vine Viktor Yanukovich. Acesta afirmă că relațiile dintre Ucraina și NATO sunt foarte bine definite și, prin urmare, intrarea Ucrainei în bloc nu este o urgență. Acesta a mai spus că problema asocierii Ucrainei la NATO ar putea apărea cândva pe agendă, însă nu în viitorul apropiat, menționând că nu exclude o dezvoltare a relațiilor strategice cu Rusia.

Juratul #2 – Déjà vu?

Lăsând la o parte eșecul în istoria cu NATO, Ucraina se îndreaptă cu pași mari spre un alt bloc, Uniunea Europeană. Aceasta înregistrează numeroase succese în implementarea reformelor, devenind în 2010 lider absolut al Parteneriatului Estic. Pe parcursul anului următor, Kievul slăbește pozițiile având restanțe la mai multe capitole, inclusiv indicele democrației, însă reușește să finalizeze negocierile cu UE în 2011 și parafează Acordul de Asociere în 2012. Autoritățile UE, dar și SUA, au susținut considerabil cursul pro-european al Ucrainei, mai ales când presiunile din partea Rusiei erau cele mai puternice. Kievului i se iartă și numeroase restanțe ce țin de alinierea la standardele europene. Până la semnarea Acordului de Asociere rămăsese doar un pas: votarea legii care i-ar permite Iuliei Tymoshenko să meargă în Germania pentru un tratament.

Însă majoritatea parlamentară, din care fac parte deputații din partidul condus de președintele Yanukovich, a refuzat în repetate rânduri cele 6 proiecte de lege propuse de opoziție. Până și Yanukovich a afirmat public, mai devreme, că nu o va elibera pe Timoshenko, știind foarte bine că aceasta este o condiție esențială a UE. Punctul pe „i” este pus de Guvernul de la Kiev, care semnează un decret privind suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE din motive de „securitate națională”. Tot în acest document se spune că Ucraina intenționează să „restabilească un dialog activ cu Rusia și alte țări ale Uniunii Vamale”. Potrivit Prim-ministrului, Mykolva Azarov, „această hotărâre are la bază motive exclusiv economice și nu va schimba în nici un fel cursul strategic de dezvoltare al Ucrainei”.

Juratul #3 – Punct și de la capăt

Vestea a stârnit un puternic val de nemulțumiri în rândurile opoziției și a populației de rând. Oamenii s-au adunat să ceară conducerii anularea deciziei și revenirea pe cursul european. Protestatarii, care duminică au ajuns la cifra de peste 100 de mii, au ocupat Piața Independenței din Kiev. Acțiunea a avut un caracter pașnic, iar participanții au stat până și noaptea, în ploaie, dansând și intonând cântece patriotice. Cetățenii, în frunte cu liderii opoziției, au spus că nu vor părăsi Piața Independenței, până când autoritățile nu vor anula decizia și vor hotărâ să semneze Acordul de Asociere.

Europenii au fost la fel, neplăcut surprinși de vestea venită de la Kiev. Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, a spus că „decizia Ucrainei, numită „suspendare” – este e o dezamăgire nu doar pentru UE, ci și pentru populația Ucrainei”. Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, de asemenea, a atenționat autoritățile de la Kiev, spunându-le că „suspendarea” semnării Acordului poate duce la „amânarea” semnării pe o perioadă foarte lungă. Însă nu e prima dată când UE arată Ucrainei că e în stare să treacă cu vederea peste greșelile acestei ţări. Astfel, Stefan Fule declară: „UE este gata să reia pregătirile pentru semnarea Acordului, din moment ce Ucraina va demonstra că este gata de asta”. La fel, și Angela Merkel a spus că ușa Uniunii Europene rămâne deschisă pentru Ucraina, însă europenii aşteptau mai multă seriozitate din partea Kievului.

Până la Vilnius au rămas 3 zile. Unii experți afirmă că prin aceste manevre, Yanukovich încearcă să determine europenii să-i dea mai multe garanții. Alții – că viitorul Ucrainei este deja scris în cartea Uniunii Vamale. Peste trei zile vom afla votul ultimului jurat. Și atunci va fi clar: Ucraina are talent și trece în etapa următoare sau, este eliminată din concurs.

The post De trei ori „Nu” – Ucraina are talent appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-26 09:56:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
06:43:44Să păzim poruncile lui Dumnezeu şi, cu dânsele, sufletele noastre! —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
05:39:26Postul Nasterii Domnului —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru