247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 12:20


Sinteza ședinței Parlamentului din 21 noiembrie 2013

Îmbrînceli în Parlament

În timp de deputatul PLDM, Veaceslav Ioniță prezenta de la tribuna centrală a Parlamentului  proiectul legislativ privind numărul de unități de personal al Consiliului Concurenței, deputații comuniști au solicitat o pauză de 45 de minute, la nicio oră de la începutul ședinței de astăzi. În replică, Președintele Legislativului, Igor Corman  a spus că pauza va fi anunțată după ce va fi dezbătut proiectul respectiv.

Deputaţii PCRM Grigore Petrenco şi Iurie Munteanu  nu au renunţat la propunerea făcută,  ieșind la tribună și închizând  microfonul. Situația a încins spiritele, ceea ce a adus la îmbrînceli între deputați.

Pentru a calma spiritele  Igor Coman  a anunţat pauza solicitată de comuniști.

 

Modificarea Regulamentului  Parlamentului

La ultima ședința a Parlamentului, ce a avut loc în data 15 noiembrie 2013, deputații au dezbătut proiectul de lege privind modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului.  Deputații din opoziție l-au criticat dur, iar comuniștii au părăsit în semn de protest sala de ședințe. Din lipsă de cvorum proiectul, deși a fost dezbătut, nu a putut fi supus votului.

Astăzi majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură proiectul legislativ.

 

Sancțiuni mai dure pentru cei care traversează în mod neregulamentar liniile de cale ferată

Datele statistice arată o dinamică în creștere a accidentelor înregistrate la trecerile de cale ferată, din cauza nerespectării de către conducătorii de autovehicole a regulilor de circulație.

Din acest motiv, Guvernul a înaintat în Plenul Parlamentului o inițiativă legislativă prin care se propun sancțiuni mai dure pentru cei care încalcă aceste reguli. În acest sens, urmează a fi operate modificări în Codul Contravențional al RM.

Proiectul face o detaliere a acțiunilor social-periculoase, cauzate de trecerea neregulamentară a liniilor de cale ferată.

„Proiectul divizează sancțiunile pentru încălcarea regulilor de traversare a a liniei de cale ferată în trei grupuri:  sancționarea trecerilor în locurile neautorizate (înafara pasajelor);  sancționarea în cazul încălcării regulilor de semnalizare și sancționarea cazurilor în care s-au încălcat regulile de circulație, admițîndu-se  riscul asupra bunurilor și mijloacelor de transport”, a subliniat viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, V.Cibotari.

Documentul prevede și noi sancțiuni pentru astfel de contravenții: lipsirea de dreptul de a conduce și arestul administrativ, agentul constatator fiind MAI, iar instituția ce va putea aplica sancțiunile în cazul retragerii permisului de conducere și a arestului contravențional este instanța de judecată.

 

Fiind uniți în grupuri, producătorii agricoli vor putea fi mai eficienți

Fiind organizați în grupuri, producătorii  agricoli vor avea posibilitatea să-și vîndă singuri producția, fără a recurge la serviciile intermediarilor; vor avea acces mai facil la fondurile de sprijin destinate agriculturii; se vor reduce costurile de promovare și comercializare a mărfurilor sub un brand unic;  va apărea posibilitatea  schimbului de informații privind piața de desfacere; iar aprovizionarea grupului cu combustibil, semințe, utilaj și pesticide vor genera costuri reduse de producție. Acestea sînt doar cîteva dintre avantajele pe care le poate aduce implementarea noii legi cu privire la grupurile de producători și asociațiile lor, care a fost prezentat astăzi în Plenul Parlamentului de către viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,  Sergiu Ghețiu.

Legea prevede că producătorii agricoli se vor putea organiza în grupuri, care vor fi formate din cel puțin cinci membri. Pentru a stimula crearea  acestor grupuri, statul va oferi un sprijin financiar acestora pe parcursul a cinci ani, după cum urmează: în primul an statul va oferi o subvenție în valoare de 5% din cifra de afaceri obținută de către grupul respectiv; în al doilea – 4%; în al treilea -3%; în al patrulea an -2%, iar în al cincilea an de activitatea  subvenția va fi de 1%.

Potrivit proiectului, grupurile de producători urmează a fi persoane juridice, să dețină un sistem centralizat de contabilitate, facturare, înregistrare, urmărire a valorilor canitative și calitative; să dovedească  prin evidența contabilă o valoare minimă, stabilită prin lege,  a producției comercializate (anume pentru grupul de produse pentru care s-a solicitat recunoașterea).

Proiectul a fost adoptat în prima lectură.

 

Se actualizează…

The post Sinteza ședinței Parlamentului din 21 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-21 12:13:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu