247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 04:20


Cu drag de Bucovina de la izvoarele Prutului!


Iarna, multă lume din R. Moldova pleacă în vacanţă la munte în Carpații Bucovinei, și anume, la Bukovel. Este mai simplu să mergi într-aclo, pentru că nu ai nevoie de viză :). Eu nu fusesem niciodată la Bukovel. Iar în acest sfârșit de toamnă am ajuns.
După cum vă spuneam în articolul anterior, împreună cu alţi bloggeri am vizitat Cetatea Hotin şi oraşul Cernăuţi, după care am pornit spre pensiunea la care eram aşteptaţi să ne cazăm.
Am ajuns când să lăsase întunericul nopţii, iar pe drum nu mai era posibil de observat borţile de pe drum. Doar le simţeam. Urât.
În curtea pensiunii am fost impresionată de două lucruri. Primul a fost salutul  care a sunat româneşte: Bine aţi venit la Villa Dor! Fapt ce mi-a mângâiat auzul foarte plăcut. Apoi, am observat la poartă sus fâlfâia uşor trei steaguri: al Ucrainei, al Europei şi ...tricolorul nostru! Foate frumos! :)

Villa Dor este o pensiune aflată aproape pe vîrf de munte în localitatea Polyaniţa, aflată cam la doi km de muntele Bukovel. Gazda, Galina Rotaru, este foarte primitoare, mereu cu zâmbet pe față şi îți vorbește în limba română. Ceea ce te face să te simți la tine în țară.Pe un teren cam de jumătate de ha sunt construite două căsuțe foarte primitoare. Este și o căsuță mai mică, numită ”Casa Babei”. Acolo se coc la cuptor tradiționalele bucate moldovenești: sărmăluțe, plăcinte, cărniță, pâine și multe alte bunătățuri. Tot în această căsuţă sunt multe obiecte vechi tradiționale.

Dimineaţa când ne trezeam admiram o panoramă de toată frumuseţea! Crestele munţilor acoperite de negura deasă, străbătută pe unele orizonturi de câteva raze solare, te făcea să te simţi undeva la înălţimea cerului.


Una din excursiile făcute în acea zonă, a fost pe muntele Bukovel. Altitudinea la care am urcat cu telescaune a fost de în jur de 1400 de metri. De sus se văd munţii din apropiere pe care se construiesc pensiuni, hotele, fapt ce duce la o defrișare masivă a pădurilor de conifere.Pe la poalele muntelui Bukovel trece Pruteţul care se revarsă apoi în Prut.


Din această zonă a Bucovinei izvorăşte şi râul Prut. De pe teritoriul Parcului Natural Carpatic încep a bolborosi cele trei izvoarele ale râului. Coborându-şi apele la vale de pe muntele Hoverla, în calea sa, Prutul, formează mai multe cascade. Natura de acolo este spectaculoasă: coloarea intensă de verde crud al covorului de iarbă şi rădăcinele arborilor a căror vârfuri sunt departe de gălăgia apei.
Pe malurile râului din această regiune natura este sălbatică, întru-cât e Parc Național Natural, iar acest lucru nu permite să se facă lucrări sanitare sau de îngrijire a pădurii. Astfel, poţi vedea tulpinele drepte ale cedrilor căzute la pământ creând un decor sălbatic.
E o zonă frumoasă care te inspiră, te relaxează, te duce departe de problemele cotidiene. Este locul care nu poate fi descris uşor prin cuvinte...


Câteva zile petrecute la Villa Dor au darul de a te rupe complet de lumea reală. Liniştea e deplină, aerul curat şi tăios, de munte. La sfârşit, plecarea te face nostalgic şi trist; îţi propui să revii cât mai repede şi te consolezi cu imaginile fotografiate pe retină, pe care nimic nu le poate şterge vreodată.
PS. Mai multe despre Villa Dor aflaţi aici: http://www.villa-dor.info/index.php/en/ 

Sursa
2013-11-19 16:01:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu