Săptămâna tineretului la moldoveni sau aniversare a la bunica

De pe data de 11 până pe data de 17 noiembrie a fost organizată săptămâna tineretului în Republica Moldova. Cu această ocazie au fost desfășurate mai multe evenimente de care generația tânără s-a putut bucura. Așa ai fi crezut înainte să vezi lista evenimentelor.

După ce citești lista, ți se creează impresia că evenimentele oficiale organizate pentru tineri sunt la fel ca o zi de naștere organizată de bunica pentru nepotul ei de 17 ani. Ea îi dăruiește ciocolate, în timp ce el de mult se gândește la fete, frigărui și băutură ceva mai tare decât Cola.

Iată câteva din evenimentele dedicate Zilei Studentului și Zilei Tineretului.

- Prezentarea manualelor Statistica în jurnalism şi Statistica în comunicare – (coautori – cadre didactice de la FJŞC) şi organizarea unei „mese rotunde” cu participarea reprezentanților mass media din RM – 14 noiembrie 2013 – chiar crede cineva, cu toată sinceritatea și seriozitatea, că tinerilor le este interesantă statistica în jurnalism și comunicare? Sau această prezentare este organizată mai mult pentru autori, decât pentru studenți după modelul: soțul îi dăruiește soției o minge cu care tot el va juca fotbal?

- Balul bobocilor inter-universitar 14.11.2013 – cel puțin aici studenții au ocazia de a se veseli puțin altfel decât își închipuie bunica veselia…

- Ziua autoguvernării (Studenții vor organiza orele) 11-17 noiembrie 2013 – aici mai poți să-ți bați joc de colegi, să le dai note rele celor care învață bine și note de zece celor care nu merită nici zecele fără zero, să-i chemi la tablă, să-i dai afară din aulă  pe prieteni, pentru ca ei să poată să se ducă la biliard sau la bere. Poate să încerci să estorchezi și mită pentru notă?

- Lansarea radioului on-line studențesc ”Studentus” 15.11.2013 – având în vedere că radioul este cea mai populară sursă media din timpurile pe care le trăim, evenimentul este de importanță majoră, iar audiența maximă garantată. N-am pus ghilimele, pentru că nu se aud la radio.

- Serata culturală Tinerețe, Vis, Cutezanță 16.11.13 – numai formularea serată culturală” a speriat o mulțime de tineri, și denumirea a contribuit la aceasta. Nimic mai patetic nu se putea de inventat?

- Serată muzicală cu artistul poporului Ion Paulenco 13.11.2013 – probabil că la această serată tinerii au aflat că există Ion Paulenco, dar e puțin probabil că tinerii se dau în vânt după muzica artiștilor poporului nostru. Altă vorbă, un concert cu vreun artist străin sau, dacă este autohton, atunci de muzică modernă. Am auzit că DJ-ul moldovean Andrew Rayel a cucerit topurile internaționale. Un tânăr pentru tineri! Ce credeți?

- Participarea unui grup de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare” la activităţile desfăşurate în centrul capitalei, consacrate Zilei Naţionale a Tineretului şi Zilei Internaţionale a Studentului, cu prezentarea programului militaro-patriotic Festivalul tradiţiilor militare 17.11.2013 – Pe lângă faptul că țara are patrioți mai mulți decât cetățeni, dar și tradițiile militare sunt atât de atractive pentru tineri, fiecare băiat visează după școală să se înroleze în armată, ca să afle ce sunt relațiile nestatutare despre care vuiește în ultima vreme presa. După spectacolul din centrul capitalei, doritorii de a face armata vor fi atât de mulți , încât se vor organiza tendere.

- Dezbaterea publică „Educaţia 2020 – strategia sectorială de dezvoltare pentru anii 2012 – 2014” Sala 114, 19 noiembrie 2013 – No comment!

- Gala Tineretului în incinta Teatrului „Eugen Ionesco” 12.11.2013 – Ministerul Tineretului și Sportului a alocat pentru organizarea acesteia 320 mii de lei. Tinerii, dacă ar avea 320 de mii, tot pe Gala Tineretului i-ar cheltui…

- O campanie amplă de informare privind parcursul european 17.11.2013 – „Tinerii studenți vor avea posibilitatea să se informeze privind beneficiile parcursului nostru european. Setul informativ, ce va cuprinde o insignă, un stiker, un flaier,  va fi distribuit în spațiul public, prin cămine și campusuri studențești.”  În favoarea acestei campanii, același minister a renunțat la organizarea concertului tradițional din PMAN. Nu este de ajuns că Filat, Lupu, Leancă, Plahotniuc etc. vorbesc în fiecare zi despre vectorul nostru european? Desigur că nu! Să mai vorbim despre aceasta și în săptămâna tineretului! De ce ar avea ei nevoie de concert, dansuri și veselie. Europa este ceea ce îi interesează cel mai mult în aceste zile!

Îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva, sincer, nu am avut această intenție. Dar pentru cei care vor reacționa negativ la acest articol, am o întrebare: “DEX-ul scrie că tinerețea este perioada dintre copilărie și maturitate. Dacă această perioadă din viața voastră ar dura doar o săptămână, ați fi de acord să o cheltuiți pe aceste evenimente?” Eu nu!

Noi nu putem zîmbi indulgent și să ne prefacem că ne place și că ne distrăm, cum am face cu bunica, dar putem pur şi simplu să nu participăm la evenimentele organizate de ministere. Dacă bunicii i se iartă naivitatea, instituția nu-și poate permite acest lux.

Probabil cel mai bine este ca lucrurile să-și urmeze cursul natural. Dacă evenimentele nu sunt interesante, atunci oamenii nu vor participa la ele. Iar dacă asta se va întâmpla mulți ani la rând, va veni și timpul când ei vor înțelege că ele trebuie organizate pentru tineri și nu de dragul organizatului.

Activitățile ar fi mai tentante, dacă în loc să desfășoare campanii de informare pentru tineri cu ocazia sărbătorii, instituția responsabilă și-ar cunoaște mai îndeaproape grupul țintă.

Și, în încheiere, un îndemn pentru tineri:

Actorul Florin Piersic, aflat într-o emisiune la una din televiziuni, a fost întrerupt de un participant la talk-show cu „Nu te supăra, Florine, dar…”, la care  marele histrion i-a replicat pe loc: “Nu mă supăr, că nu mai am timp să mă împac”.

Voi, spre deosebire de aproape octogenarul Florin Piersic, aveți timp. De aceea încă mai puteți să-l folosiți pentru chestii interesante, dar inutile, deoarece pentru chestiile plictisitoare și utile există maturitatea!

The post Săptămâna tineretului la moldoveni sau aniversare a la bunica appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-19 14:15:29Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi