Tu cum crești, economic vorbind, Moldova?
Moldova, tu crești!
Iulie 2013. Economiștii, experții economici, miniștrii, toți își țineau răsuflarea în fața calculatoarelor, care în câteva secunde trebuiau să dea rezultatul mult așteptat. Toți se întrebau: Avem, sau nu avem și dacă avem, cât avem?
Avem – tocmai 5% creștere economică în primul semestru al anului 2013. Bucurie mare în țară și peste hotare. Imediat au început a fi revizuite prognozele, optimismul a atins cote ireale, iar calitatea creșterii a rămas cea pe care Moldova o are de mulți ani, dar pe care dorește să o schimbe.
Regim alimentar: remitențe, asistență pentru dezvoltare și ISD
Ca să poată crește, economia Moldovei trebuie să se alimenteze „sănătos”. Regimul alimentar al Moldovei include 3 ingrediente, fără de care creșterea economică nu ar fi reală, iar ponderea acestora în PIB indică importanța și vitalitatea lor pentru creșterea economiei.
Sursa: World Bank, World Development Indicators
Mămăliguța cea de toate zilele vine sub formă de remitențe, brânza de oi ne este dată ca de la frate la frate, iar carnea vine direct prin investiții străine directe.
Pentru o creștere economică, consumați…
Pentru a înțelege calitatea creșterii economice, trebuie să vedem cum contribuie fiecare ingredient la creșterea bunăstării populației.
Banii trimiși acasă, în proporție de 70 %, sunt cheltuiți imediat pentru consum. Cresc remitențele, crește consumul, crește PIB-ul. Cu o pondere de peste 23%, remitențele sunt un catalizator puternic pentru creștere, dar nu una durabilă.
Granturile acordate prin asistența pentru dezvoltare contribuie la crearea infrastructurii, a cadrului legal și a susținerii politicii monetare. Acestea nu au efect imediat asupra creșterii economice, dar în timp s-ar putea să aducă dividendele dorite. Contribuția indirectă este direct proporțională cu ponderea acestora – 7% din PIB.
Investițiile străine directe (ISD) creează valoarea reală și au cel mai mare efect multiplicator. Prin ISD sunt lansate noi afaceri, create noi locuri de muncă, plătite mai multe taxe, etc. Cresc investițiile, crește bunăstarea oamenilor. Cu o pondere de doar 3%, impactul multiplicator este unul extrem de limitat, deși o pondere mai mare a ISD ar asigura o creștere calitativă și sustenabilă.
Moldova=Remitențe
Una din analizele efectuate de către „The Economist”, arată că Moldova este puternic asociată economic cu remitențele, pe când astfel de țări precum Alger, Niger, Nigeria, Zambia și Namibia de pe continentul African, în 2011 au fost campioane la atragerea investițiilor străine directe. Astfel, pe harta fluxurilor financiare, Moldovei îi revine locul țărilor cu cele mai mari fluxuri financiare venite din remitențe. (vezi harta)
Africa devine tărâmul perspectivelor, iar mulți investitori își direcționează interesul spre continentul care, până nu demult, trăia doar din asistență externă. Poate este timpul și noi să lăsăm eticheta de cea mai săracă țară și să începem să folosim remitențele și infrastructura creată prin asistență externă pentru a atrage mai activ ISD?
Sunt sigură că atunci, pe lângă mămăliguță, vom avea și mai multă carne.
The post Tu cum crești, economic vorbind, Moldova? appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-11-18 09:10:33