247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 22:20


Serviciul Vamal al Republicii Moldova trece la declararea electronică a mărfurilor la export

declararea electronică a mărfurilor la export

Tudor BALIŢCHI, Directorul General al Serviciului Vamal a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre lansarea procedurii de vămuire electronică a mărfurilor la export, care marchează o nouă etapă de modernizare a procedurilor vamale prin implementarea serviciilor electronice în domeniul comerţului exterior.

Hotarîrea Guvernului nr. 904 din 13 noiembrie a.c. pentru aprobarea Regulamentului cu privire la procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export, întră în vigoare astăzi, 15 noiembrie 2013, fiind publicată în Monitorul Oficial.

Odată cu eliminarea documentelor pe suport de hîrtie şi trecerea la procesarea doar electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal oferă posibilitatea exportatorilor de a deveni mai competitivi pe piaţa străină, minimizînd timpul de vămuire şi reducîndu-le considerabil costurile aferente exportului produselor autohtone.

Anual sunt depuse peste 325 mii de declaraţii vamale pentru care, pînă în prezent, era obligatorie efectuarea mai multor proceduri, implicit deplasarea mijlocului de transport cu mărfurile încărcate pînă la sediul organului vamal, staţionarea în zona de control vamal, aplicarea sigiliilor, suportarea cheltuielilor pentru multiplicarea actelor şi serviciile de brokeraj – proceduri care pentru un exportator se rezumă la cheltuieli financiare şi de timp.

Astăzi, datorită implementării de către Serviciul Vamal a vămuirii electronice, operatorul economic, dispunînd de semnătura digitală și fiind conectat la sistemul informaţional vamal, poate perfecta declaraţia de export electronic, în circa 7 minute cu diminuare de peste două ori a costurilor aferente.

Un alt avantaj de evidenţiat, este faptul că vămuirea electronică, prin definiţie, elimină contactul direct între agentul economic şi colaboratorul vamal. Astfel, se minimizează riscurile de corupţie, iar întreagă procedura devine absolut transparentă şi supravegheată în regim on-line.

Totodată, Tudor BALIŢCHI a iterat faptul că „Prin implementarea exportului electronic, Serviciul Vamal se racordează integral standardelor şi conceptului european de Vamă electronică (E-customs). Mai mult, această procedură electronică va permite îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă la capitolul comerţul transfrontalier şi se încadrează în priorităţile Serviciului Vamal de a asigura protejarea intereselor economice ale statului, creşterea veniturilor colectate în bugetul de stat, precum şi susţinerea exporturilor autohtone”.

În cadrul conferinței de lansare a fost perfectată, în regim on-line, prima declarație vamală electronică la export, de către SA “Orhei-Vit” . Companiei a fost înmînat Certificat al Serviciului Vamal, care confirmă că această este primul utilizator al procedurii de vămuire electronică.

Lansarea procedurii de vămuire electronică a fost susţinută de partenerii Serviciului Vamal, USAID BRITE, EUBAM, care sprijină sistemul vamal al Republicii Moldova în implementarea celor mai bune practici internaţionale în domeniul vamal.

The post Serviciul Vamal al Republicii Moldova trece la declararea electronică a mărfurilor la export appeared first on ITMoldova.


Sursa
2013-11-15 13:58:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu