Serviciul Vamal al Republicii Moldova trece la declararea electronică a mărfurilor la export
Tudor BALIŢCHI, Directorul General al Serviciului Vamal a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre lansarea procedurii de vămuire electronică a mărfurilor la export, care marchează o nouă etapă de modernizare a procedurilor vamale prin implementarea serviciilor electronice în domeniul comerţului exterior.
Hotarîrea Guvernului nr. 904 din 13 noiembrie a.c. pentru aprobarea Regulamentului cu privire la procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export, întră în vigoare astăzi, 15 noiembrie 2013, fiind publicată în Monitorul Oficial.
Odată cu eliminarea documentelor pe suport de hîrtie şi trecerea la procesarea doar electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal oferă posibilitatea exportatorilor de a deveni mai competitivi pe piaţa străină, minimizînd timpul de vămuire şi reducîndu-le considerabil costurile aferente exportului produselor autohtone.
Anual sunt depuse peste 325 mii de declaraţii vamale pentru care, pînă în prezent, era obligatorie efectuarea mai multor proceduri, implicit deplasarea mijlocului de transport cu mărfurile încărcate pînă la sediul organului vamal, staţionarea în zona de control vamal, aplicarea sigiliilor, suportarea cheltuielilor pentru multiplicarea actelor şi serviciile de brokeraj – proceduri care pentru un exportator se rezumă la cheltuieli financiare şi de timp.
Astăzi, datorită implementării de către Serviciul Vamal a vămuirii electronice, operatorul economic, dispunînd de semnătura digitală și fiind conectat la sistemul informaţional vamal, poate perfecta declaraţia de export electronic, în circa 7 minute cu diminuare de peste două ori a costurilor aferente.
Un alt avantaj de evidenţiat, este faptul că vămuirea electronică, prin definiţie, elimină contactul direct între agentul economic şi colaboratorul vamal. Astfel, se minimizează riscurile de corupţie, iar întreagă procedura devine absolut transparentă şi supravegheată în regim on-line.
Totodată, Tudor BALIŢCHI a iterat faptul că „Prin implementarea exportului electronic, Serviciul Vamal se racordează integral standardelor şi conceptului european de Vamă electronică (E-customs). Mai mult, această procedură electronică va permite îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă la capitolul comerţul transfrontalier şi se încadrează în priorităţile Serviciului Vamal de a asigura protejarea intereselor economice ale statului, creşterea veniturilor colectate în bugetul de stat, precum şi susţinerea exporturilor autohtone”.
În cadrul conferinței de lansare a fost perfectată, în regim on-line, prima declarație vamală electronică la export, de către SA “Orhei-Vit” . Companiei a fost înmînat Certificat al Serviciului Vamal, care confirmă că această este primul utilizator al procedurii de vămuire electronică.
Lansarea procedurii de vămuire electronică a fost susţinută de partenerii Serviciului Vamal, USAID BRITE, EUBAM, care sprijină sistemul vamal al Republicii Moldova în implementarea celor mai bune practici internaţionale în domeniul vamal.
The post Serviciul Vamal al Republicii Moldova trece la declararea electronică a mărfurilor la export appeared first on ITMoldova.
Sursa
2013-11-15 13:58:45