DARURILE DIN CODUL EDUCAȚIEI

Anul trecut scriam despre Codul roșu căruia a fost supus Codul Educației. Apoi a venit Parlamentul, cu un Cod semi-copiat din proiectul Ministerului și cu tendințe de a împăca lupii și caii.

Zilele trecute, Ministerul a venit cu o variantă îmbunătățită și sigură a Legii supreme a Educației noastre. În el, am găsit niște daruri pentru noi toți. Când va fi implementat, acest Cod, va schimba lucrurile. Cum le va schimba?

min_edu

Și acum pe puncte. În prima linie sunt scepticismele auzite/citite de la oameni. De tot soiul. Răspunsul mai jos.

Ce contează ce nume are, principalul e efecte pozitive să fie!

Ministerul devine Minister al Educației și Cercetării. Contează. Acest lucru presupune, în primul rând, că monopolul AȘM asupra inovației și științei se sfârșește aici. Doctoratul devine al III-lea Ciclu de Studii Universitare. Universitățile își vor dezvolta laboratoare de cercetare, au voie să facă, inclusiv incubatoare de afaceri și să își vândă produsele. Deci, vor deveni mult mai apropiate de piața muncii și studenții vor câștiga prin accesul la a învăța prin aplicare. Se încheie învățatul despre cum se face în fața tablei. Cum se face devine pas practic. Una dintre cele mai serioase probleme din învățământul superior se diminuează. Apoi dispare.

Aha, iaca hop și s-o rezolvat!

Accesul tuturor în sistemul educațional ”normal”. Sensul este ca unii copii să nu mai fie numiți diferiți și deci, dați afară sau mutați dintr-o instituție în alta. Profesorii vor preda diferit, în funcție de necesitățile elevului/ei. Da, va dura. Da, profesorii trebuie dezvățați să judece și să aplice etichete și să iubească pe unii, să îi jelească pe alții și să îi ignore pe cei mai activi decât permite norma lor mentală. Dar Codul deține instrumente și mecanisme pentru ca acest car al „etichetelor” și „pedepsei” să fie pornit din loc. Aș institui, la nivel de minister, premii pentru școlile care reușesc să integreze mai mulți copii „deosebiți”. Premiile să fie bănești. Ca oamenii să fie stimulați să implementeze și să promoveze acest tip de acces. Motivarea pozitivă ar permite și atitudinea pozitivă față de acești copii. Este deja demonstrat. Și nu știu dacă este cazul să îi pedepsim, așa cum ne pedepsesc ei copiii. Să învețe că există și alte căi. De deschidere, de non-judecare, de stimulare.

Alt tip de acces este cel la diferite nivele și trepte ale educației. Conform noii structuri, traseele educaționale sunt mult mai flexibile și permit alternative. După bunul plac și potențial al fiecăruia.

Ah, da! Învățământul e obligatoriu până la nivelul 3 al ISCED. Adică nu 9 clase, ci liceu sau învățământ vocațional de diferite tipuri. Oamenii vor ieși în lumea mare cu profesie. Acest lucru ar presupune orientare profesională și în carieră timpurie, astfel încât adolescentul, după clasa 9, să știe clar unde vrea și poate să meargă. Pedagogul social, psihologul pot organiza ateliere la tema carierei cu elevii. Interactiv, prin teste și jocuri.

Dacă e director cu experiență, lăsați-l în pace!

La fiecare nivel există un mecanism de control al managementului și calității. Cam așa arată noul sistem

tabel_min_edu

Directorii și rectorii vor fi aleși prin concurs. Fără scaun pe viață. De ce e bine? Orice sistem de management trebuie să fie flexibil și adaptabil. Când devii comod – nu mai ai nevoie de nimic. Ești bine așa. Cei care au experiență pot fi tutori și pot pune umărul la administrație.

Statul să ne dea, el e obligat!

Finanțarea de tip banul urmează elevul este deja implementată. Managerii învață cum să facă să aibă mai mulți bani, dar și să optimizeze cheltuieli. Vor fi alocați bani pentru utilare, pentru salarii, dar și pentru proiecte inovatoare. În școli va fi nevoie de oameni cu idei. Se zice că acolo se naște și crește creativitatea. Acum statul, care nu e obligat cu nimic, oferă apă pentru creștere. Poftiți de luați, stimați manageri!

Universitățile și învățământul vocațional pot să își facă propriii bani. Prin antreprenoriat, proiecte de cercetare – inovare și tot așa.

Codul Educației este reînnoit și presupune schimbări. Profesorul din mine se bucură. Și sunt sigură că dacă depunem eforturi – lucrurile se vor schimba.

Despre oameni și curricula, data viitoare. Pe îndelete.

The post DARURILE DIN CODUL EDUCAȚIEI appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-15 09:10:38Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:31:12Am pus poliţia la treabă pentru o cauză verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:57:12SuntMAMĂ răspunde la Chestionarul lui Marcel Proust —» Sunt MAMĂ!
06:19:47Ortodoxia dragostei, ortodoxia urii și talibanul Kirill —» blog cultural
05:43:18Ministrul Gaibu: reforme de dragul unui milionar din Tvardița, îmbogățit pe spirt, tutun și carne din Brazilia —» un alt blog
19:39:56Și după închiderea Duty Free câte judecate internaționale vor urma? —» un alt blog
18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
13:59:00Opera GX teams up with TikTok for the #GamingForAll challenge feat. BlindWarriorSven, challenging gamers to defy their limitations —» Luchian Alexandru
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:38:35Spînu face rublet cu rușii dar cere ajutor de la România… // Despre păcură —» un alt blog
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:43:21Faceți cunoștință: Corina Gaibu, ONGistă, vicepreședinte de partid, soție de ministru și abonată la rublet din buget —» un alt blog
17:18:18Pledoarie pentru pedalare, ca să respirăm mai ușor —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:29Accident cu mașini bengoase pe lîngă pădurea Băneasa —» Curaj.TV | Media alternativă
17:08:19Se împart amenzi la piața de flori Coșbuc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:29:02Nu mai aruncați chiștoace pe oriunde, se adună greu! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:34„Mica enciclopedie Ikigai” de Ken Mogi —» Sunt MAMĂ!
09:01:53Nou: Piatra Neagră 2017 Chateau Cojusna —» Fine Wine
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru