Cînd va fi disciplină în justiție? A fost votată, în prima lectură, Legea cu privire la Răspunderea disciplinară a judecătorilor
Actualul cadru normativ cu privire la răspunderea disciplinară a juriștilor nu este suficient de clar și reglementat, pentru a asigura aplicarea eficientă a legii în domeniu. Din acest motiv, a fost creat un grup de lucru care, pe parcursul a unui an și jumătate, a elaborat un nou proiect de lege. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Justiției, Oleg Efrim, în timpul prezentării de la tribuna centrală a Parlamentului a noii Legi cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.
Oleg Efrim s-a referit la elementele cheie ale prezentei legi, printre care s-au regăsit următoarele:
1. A fost extins termenul în care poate fi tras la răspundere un judecător pentru abaterile disciplinare săvîrșite
Efrim: „Una dintre problemele identificate de noi a fost că deseori se întîmplă că un judecător care a săvîrșit o abatere disciplinară, nu poate fi tras la răspundere, chiar dacă se demonstrează acest lucru, deoarece a expirat termenul de prescripție. Astăzi, un judecător poate fi tras la răspundere într-un termen de maxim un an din momentul săvîrșirii abaterii. Sînt situații cînd un proces durează mai mult de un an. Noi propunem să extindem pînă la doi ani termenul de prescripție. Totodată, perioada de boală, concediu, de intentare a procedurii disciplinare, opresc scurgerea termenului de prescripție, pentru a asigura excluderea unor interferențe în domeniul justiției. Termenul maxim în care poate fi tras la răspundere un judecător pentru abaterile disciplinare a fost stabilit de maximum 5 ani”.
2. Importante modificări au fost făcute în lista sancțiunilor disciplinare pentru care poate fi atras la răspundere un judecător: Abaterile disciplinare – pedepsite prin tăiere din salariu
Efrim: „Astăzi avem stabilite următoarele abateri: avertisment, mustrare, mustrare aspră și demiterea din funcția de conducere de Președinte al Instanței și demiterea din funcția de judecător. Multă lume nu a înțeles niciodată care este diferența dintre sancțiunea „mustrare” și „mustrare aspră”. Din acest motiv, noi propunem excluderea acestei forme de răspundere, iar în locul ei va fi introdusă o altă sancțiune disciplinară – răspunderea patrimonială a judecătorului.”
Astfel, pînă la 30% din salariul judecătorilor vor putea fi oprite, în cazul în care se va demonstra vinovăția acestuia, pe o perioadă de la trei luni pînă la un an de zile.
3. A fost modificată procedura de intentare și examinare a procedurilor disciplinare: orice persoană poate semnala cazurile de abatere disciplinară a judecătorilor.
Efrim: „Astăzi, intentarea unei proceduri disciplinare este la discreția unuia din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă nimeni din cei 12 membri nu decide să intenteze acest caz, atunci abaterea va rămîne nepedepsită. Noi propunem ca orice persoană interesată să poată să aibă acces la Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, respectînd anumite reguli”.
Astfel, fiecare petiție a unui cetățean ce semnalează cazurile de abatere disciplinară a judecătorilor, va fi examinată de Direcția judiciară. După care se va prezenta raportul și petiția la un colegiu de examinare prealabilă și dacă unul din trei membri ai comisiei vor admite cazul, atunci el va fi expediat în Colegiul Disciplinar.
4. Va fi modificată componența Colegiului Disciplinar: reprezentanți ai societății civile în Colegiul Disciplinar
Efrim: „Propunem o formulă compusă din nouă persoane, dintre care: 5 – reprezentanți ai sistemului judecătoresc, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar patru – reprezentanți ai societății civile. Corpul judecătoresc a fost învinuit de nenumărate ori că este o castă și își promovează propriile interese. Sînt convins că participarea societății civile la lucrările oricărui organ de autoadministrare judecătorească va contribui la sporirea încrederii în justiție”.
5. Documentul mai conține modele cum trebuie să arate o Hotărîre de sancționare și prevede căile de atac în privința acestor hotărîri, atît în Consiliul Superior al Magistraturii, cît și la Curtea Supremă de Justiție.
The post Cînd va fi disciplină în justiție? A fost votată, în prima lectură, Legea cu privire la Răspunderea disciplinară a judecătorilor appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-11-14 11:12:34