247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 13:20


Cînd va fi disciplină în justiție? A fost votată, în prima lectură, Legea cu privire la Răspunderea disciplinară a judecătorilor

Actualul cadru normativ cu privire la răspunderea disciplinară a juriștilor nu este suficient de clar și reglementat, pentru a asigura aplicarea eficientă a legii în domeniu. Din acest motiv, a fost creat un grup de lucru care, pe parcursul a unui an și jumătate, a elaborat un nou proiect de lege. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Justiției, Oleg Efrim, în timpul prezentării de la tribuna centrală a Parlamentului a noii Legi cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Oleg Efrim s-a referit la elementele cheie ale prezentei legi, printre care s-au regăsit următoarele:

1. A fost extins termenul în care poate fi tras la răspundere un judecător pentru abaterile disciplinare săvîrșite

Efrim: „Una dintre problemele identificate de noi a fost că deseori se întîmplă că un judecător care a săvîrșit o abatere disciplinară, nu poate fi tras la răspundere, chiar dacă se demonstrează acest lucru, deoarece a expirat termenul de prescripție. Astăzi, un judecător poate fi tras la răspundere într-un termen de maxim un an din momentul săvîrșirii abaterii. Sînt situații cînd un proces durează mai mult de un an. Noi propunem să extindem pînă la doi ani termenul de prescripție. Totodată, perioada de boală, concediu, de intentare a procedurii disciplinare, opresc scurgerea termenului de prescripție, pentru a asigura excluderea unor interferențe în domeniul justiției. Termenul maxim în care poate fi tras la răspundere un judecător pentru abaterile disciplinare a fost stabilit de maximum 5 ani”.

2. Importante modificări au fost făcute în lista sancțiunilor disciplinare pentru care poate fi atras la răspundere un judecător: Abaterile disciplinare – pedepsite prin tăiere din salariu

Efrim: „Astăzi avem stabilite următoarele abateri: avertisment, mustrare, mustrare aspră și demiterea din funcția de conducere de Președinte al Instanței și demiterea din funcția de judecător. Multă lume nu a înțeles niciodată care este diferența dintre sancțiunea „mustrare” și „mustrare aspră”. Din acest motiv, noi propunem excluderea acestei forme de răspundere, iar în locul ei va fi introdusă o altă sancțiune disciplinară – răspunderea patrimonială a judecătorului.”

Astfel, pînă la 30% din salariul judecătorilor vor putea fi oprite, în cazul în care se va demonstra vinovăția acestuia, pe o perioadă de la trei luni pînă la un an de zile.

3. A fost modificată procedura de intentare și examinare a procedurilor disciplinare: orice persoană poate semnala cazurile de abatere disciplinară a judecătorilor.

Efrim: „Astăzi, intentarea unei proceduri disciplinare este la discreția unuia din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă nimeni din cei 12 membri nu decide să intenteze acest caz, atunci abaterea va rămîne nepedepsită. Noi propunem ca orice persoană interesată să poată să aibă acces la Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, respectînd anumite reguli”.

Astfel, fiecare petiție a unui cetățean ce semnalează cazurile de abatere disciplinară a judecătorilor, va fi examinată de Direcția judiciară. După care se va prezenta raportul și petiția la un colegiu de examinare prealabilă și dacă unul din trei membri ai comisiei vor admite cazul, atunci el va fi expediat în Colegiul Disciplinar.

 

4. Va fi modificată componența Colegiului Disciplinar: reprezentanți ai societății civile în Colegiul Disciplinar

Efrim: „Propunem o formulă compusă din nouă persoane, dintre care: 5 – reprezentanți ai sistemului judecătoresc, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar patru – reprezentanți ai societății civile. Corpul judecătoresc a fost învinuit de nenumărate ori că este o castă și își promovează propriile interese. Sînt convins că participarea societății civile la lucrările oricărui organ de autoadministrare judecătorească va contribui la sporirea încrederii în justiție”.

 

5. Documentul  mai conține modele cum trebuie să arate o Hotărîre de sancționare  și prevede căile de atac  în privința acestor hotărîri, atît în Consiliul Superior al Magistraturii, cît și la Curtea Supremă de Justiție.

The post Cînd va fi disciplină în justiție? A fost votată, în prima lectură, Legea cu privire la Răspunderea disciplinară a judecătorilor appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-14 11:12:34



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu