246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 12:20


Fundaţia Orange Moldova ajută femeile în dificultate să devină independente financiar

IMG_9157 (2)Au îndurat violenţa soţilor, au fost victime ale traficului de fiinţe umane, au în grijă copii minori cărora trebuie să le asigure educaţie şi mai ales să le ofere un trai decent şi un viitor luminos. Aşa pot fi caracterizate beneficiarele proiectului „Femeile acţionează şi câştigă” implementat de Asociaţia Obştească „Agenţia de Dezvoltare, Informaţii, Strategii și Oportunităţi AVISO” şi Asociaţia Obştească „Demos”, cu suportul financiar al Fundaţiei Orange Moldova și în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al RM.

Peste 100 de femei în dificultate au căpătat încredere în viitor

Scopul proiectului este de a contribui la sporirea nivelului de trai a peste 100 de femei vulnerabile din Moldova din raioanele Edineţ, Rîşcani, Ungheni şi Hînceşti, prin abilitarea lor socio-economică şi dezvoltarea deprinderilor de viaţă.

52 de femei au iniţiat activităţi economice

Abilităţile dezvoltate în cadrul sesiunilor de instruire au fost consolidate prin elaborarea şi implementarea planurilor de afaceri concrete. Astfel, 52 de planuri de afaceri au fost selectate şi susţinute financiar de către Fundaţia Orange Moldova. Beneficiarele proiectului au optat pentru activităţi ce ţin de prelucrarea laptelui, creşterea nutriilor, a păsărilor, bovinelor şi iepurilor, servicii de reparaţie, producere a hainelor, broderie, precum şi servicii de frumuseţe (frizerie, manichiură, pedichiură, etc.).

Mickael Faure, Preşedinte al Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Acest proiect este unul foarte practic. Ne-am propus să ajutăm mai multe femei în dificultate care până mai ieri nu-şi imaginau ce le vor pune pe masă copiilor lor. Astăzi, acestea sunt optimiste, au lansat mini afaceri, care nu doar le asigură bucăţica de pâine pe masă, dar şi încrederea în ziua de mâine. Prin proiectele sale, Fundaţia Orange Moldova contribuie atît la susţinerea persoanelor aflate în dificultate, cât şi la dezvoltarea comunitară durabilă.”

MARIA BOLOGAN, MAMĂ A 3 COPII, s. PARCOVA, EDINEŢ, beneficiară a proiectului: „Când m-au chemat și ne-au spus că am câştigat grantul, adică o văcuţă, plângeam zi și noapte și spuneam: „Mulţumesc, Doamne, că o să am de mâncare pentru mine și pentru copii!”

Nevoia le face mai puternice. Aşa îşi dezvoltă şi spiritul de antreprenor. Cel mai greu este temelia micii afaceri. Alina Şalari s-a gândit că o investiţie potrivită ar fi creşterea iepurilor. Primii 10 iepuri de rasă au fost oferiţi de către Fundaţia Orange Moldova. Acum Alina are planuri măreţe pentru viitor.

ALINA ŞALARI, s. VĂRATIC, RÂŞCANI, beneficiară a proiectului: „A fost o treaptă pentru o nouă viaţa, ceva ce ne-a făcut să mergem înainte, o şansă de a lupta să facem ceva cu mâinile noastre şi cu suportul Fundaţiei Orange. Avem planuri ca să înmulţim iepurii, pentru a avea un venit lunar stabil. Până acum venitul era de 600 de lei, ceea ce nu ne ajungea pentru necesităţile de bază ale familiei.”

Vera din raionul Râşcani este victimă a traficului de fiinţe umane. A plecat peste hotare să câştige un ban, dar a fost minţită.

VERA, RÂŞCANI, beneficiară a proiectului: „Când să mă întorc acasă, într-adevăr mi-era ruşine şi de copii şi de săteni să vin fără bani. Acum sunt convinsă că sunt oameni buni, care ne-au ajutat. Reparaţie am făcut. Multe lucruri le-am brodat, altele le-am cusut. Am avut multe comenzi la grădiniţă, la şcoală. Am cusut costume pentru manifestaţii. Acum îmi pare că încep să trăiesc.”

LILIANA SAMCOV, DIRECTOR, ASOCIAŢIA OBŞTEASCĂ „DEMOS”: „Este prima treaptă, un fundament care le-ar ajuta pe aceste femei să devină mai independente financiar, să reziste la provocări, să-şi poată întreţine familia. Sunt femei de la care trebuie să luăm exemplu, pentru că nu s-au sfiit să-şi împărtăşească problemele. Este o cultură nouă care trebuie să prindă rădăcini în Moldova, cultura responsabilităţii corporative sociale, şi acest lucru îl face Fundaţia Orange de mai mulţi ani în Moldova. Este un model ce trebuie urmat nu doar de companii mari, ci şi de cele mai mici.”

Proiectul „Femeile acţionează și câştigă” este implementat în perioada iulie – decembrie 2013. Acesta este o continuare a proiectului „Abilitarea economică a femeilor vulnerabile din Moldova”, desfăşurat în perioada 2011-2012 cu susţinerea financiară a Fundaţiei Orange Moldova. În cadrul acestui proiect, peste 1000 de femei în dificultate au beneficiat de suportul Fundaţiei Orange Moldova.

Click to view slideshow.

Sursa
2013-11-13 16:19:52Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă