Ce au invatat americanii in timp ce adoptau bugetul de stat
Au fost multe dezbateri vizavi de adoptarea bugetului de stat al americii în luna octombrie. În mare parte din cauza faptului că doreau din nou să mărească limita privind datoria externă.
Erau adoptate două poziții:
Prima spunea că trebuie să mărim limita privind datoria externă.
Iar argumentul principal în favoarea acestei poziții era: America este o țară puternică iar cei de la conducere se vor descura și vor găsi căi să își plătească obligațiunile.
A doua spunea că trebuie totuși să ne ocupăm cu achitarea datoriilor externe și să ne respectăm obligațiunile cît mai curînd.
Iar argumentul forte era: Nu poți în fiecare an să te finanțezi din bani împrumutați, fiindcă aceaste datorii oricum trebuie să le reîntorci, ceea ce trebuie de făcut este să întărim economia și să contribuim la dezvoltarea ei. Este necesar să ne gîndim ce se întîmplă cu economia noastră și de ce nu suntem capabili să ne autofinanțăm. Iar într-un final oricum nu poți să crești datoria externă la nesfîrșit.
Pînă în final la sfîrșit de octombrie conducerea în comun acord cu banca federală a adopta noul buget, crescînd astfel limita privind datoria externă.
Însă într-un stat din america între timp a fost învățată o lecție valoroasă și implimentată în cadrul universității.
Ei spuneau: Pentru ca să ai o viață economică sănătoasă și să reușești în viață trebuie să te gîndești să îți faci economii, contrar ideii promovate din anii 1980 și anume a consumului agresiv în rîndul persoanelor.
Ei au înțeles că îndatorarea nu este sănătoasă nici pentru viața unei persoane cât și pentru viața unei țări.
Economiile te ajută în vremurile de criză iar în vremurile bune îți oferă o siguranță și încredere.

Sursa
2013-11-12 20:39:51