Sinteza ședinței Primăriei din 11 noiembrie 2013
Vineri ar putea fi dat startul sezonului de încălzire
În cazul în care pe parcursul a trei zile consecutiv se vor înregistra temperaturi mai mici de 8°C, municipiul Chișinău va fi conectat în întregime la sistemul centralizat de încălzire. Decizia definitivă va fi luată miercuri, 13 noiembrie 2013. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul, Vlad Coteț astăzi, în debutul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei.
Locuitorii municipiului Chișinău, cu venituri ce nu depășesc 1700 lei de persoană pe lună vor beneficia și în acest an de compensații pentru efectuarea plăților pentru căldură.
Astfel, cetățenii care locuiesc în spații racordate la sistemul centralizat de încălzire, vor primi compensații în mărime de 40% din valoare facturii pentru energia termică. Va fi compensată cu 40% și factura pentru apă caldă. Persoanele care folosesc pentru încălzirea apartamentelor gaze naturale, energie electrică, lemne și cărbune vor beneficia lunar de 450 lei pentru o familie, iat pensionarii solitari – cîte 900 lei lunar.
Dosarele pentru compensarea cheltuielilor suportate pentru încălzire vor putea fi depuse, începînd cu data la care se va da startul noului sezon de încălzire. Cererile vor fi primite pînă la sfîrșitul sezonuluilui de încălzire 2013-2014.
Vacanțele scurte l-au uimit pe primar. Chirtoacă: „2 zile sînt zile libere și nu vacanțe”.
Anul acesta, prin ordinul ministrului Educației vacanţele elevilor au fost scurtate.
„Acest lucru s-a făcut deoarece programul educațional nu aduna necesarul de săptămîni de învățămînt, 30 de săptămîni. În acest context ministerul Educațeii a decis să scurteze vacanțele copiilor. Astfel de experiențe, sînt și în alte state, unde numărul de zile, pe care copii le petrec în școală este mult mai mare. De ex., în Germania – 200 de zile, în franța mai mult de 200 de zile. În republica Moldova sînt în jur de 180 de zile.”, a menționat șeful cabinetului Primarului, L.Carp. În opinia acestuia scurtarea vacanțelor ar putea aduce în timp la încărcarea exagerată a programului școlar.
Primarul s-a arătat surprins de această decizie a ministerului, comentînd-o în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei.
„Dacă Ministerul Educaţiei preconizează anumite schimbări în sistem, ele trebuie făcute în așa fel încît să aibă şi conţinut, şi aspect corect. Nu există vacanțe de două zile. Asta înseamnă frica de ați asuma propriile decizii. Dacă este o problemă cu numărul de zile în care copiii vin la şcoală, atunci renunţăm la o vacanţă şi le păstrăm pe celelalte. Sau se rămîne la vacanțele tradiționale de paște și de crăciun. Sau să mergem pe o altă formulă. Să nu ajungem într-o situaţie ridicolă – să avem două zile libere şi să le numim vacanţă. E un fel de simulare a unor lucruri. Nu am auzit despre două zile de vacanţă şi nu cred că cineva din societate acceptă acest lucru.”, a conchis Chirtoacă.
Bufet suedez – în școlile din municipiul Chișinău
Anul acesta 33 de instituții de învățămînt din municipiul Chișinău au fost dotate cu utilaj specializat, ce face accesibil modelul de alimentație a copiilor – bufetul suedez.
ideea de a introduce în școli un astfel de sistem de autodeservire a copiilor îi aparține primarului, Dorin Chirtoacă.
În cazul în care proiectul s-a dovedi a fi unul de succes el va fi implementat în toate instituțiile de învățămînt din municipiu.
Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2014
La 1 noiembrie 2013 în Parlamentul Republicii Moldova a fost votat în lectură finală un proiect de lege privind modificarea Legii finanțelor publice locale. În rezultatul acestor modificări autoritățile publice locale vor deveni mai independente din punct de vedere financiar.
„Patru unități administrativ teritoriale urmează, începînd cu 1 ianuarie 2014 ,să aplice noua modalitate de calculare a relațiilor interbugetare dintre respectivele unități și Bugetul de Stat. ”, a declarat șefa Direcției generale finanțe, Veronica Herța.
Astăzi Veronica Herța a prezentat cifrele preliminare ale bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2014.
Potrivit informațiilor oferite, partea de venituri a bugetului municipal va constitui 2 miliarde 660,2 milioane lei, iar cheltuielile preconizate sînt de 2 miliarde 799,3 milioane lei. Repartizarea mijloacelor se va face în comun cu Consiliul Municipal
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, situația suburbiilor se va modifica. „Acele suburbii, partea cărora de venituri este asigurată cu mai mult 120% nu vor transfera nimic la nivelul superior. Conform estimărilor noastre, la dispoziția lor vor rămîne circa 64 milioane lei. Sînt suburbii care vor avea la dispoziție cîte 10 milioane lei doar pentru continaure proiectelor investiționale, ce au fost inițiate cu sprijinul primăriei municipiului Chișinău”.
Au fost făcute publice și cifrele ce țin de bugetul orașului Chișinău în anul 2014. „În partea de venituri la dispoziția orașului vor rămîne, sub formă de defalcări 50% din impozitul pe venit din salariu; la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător -rămîne zero (pînă acum erau 50%) și transferurile cu destinație specială pentru întreținerea sistemului de învățămînt și a cheltuielilor legate de asitența socială.”, a explicat șefa de la Finanțe.
Conform calculelor preliminare, bugetul municipiului va fi unul „pierzător” , iar sumele care nu ajung vor fi transferate din Bugetul de Stat.
Dosarul „Panourile publicitare”
14 agenți economici din municipiul Chișinău nu achită taxele pentru panourile publicitare, începînd cu anul anul 2012. În pofida acestui lucru, li s-au prelungit autorizațiile de amplasare a panourilor publicitare pînă în anul 2016. În plus am fost dați în judecată de aceștea. Declarațiile au fost făcute de șefa direcției asistență juridică, Diana Gurschi.
„Există două decizii a Consiliului Municipal Chișinău privind panourile publicitare. În 2009 taxa pentru amplasarea panourilro publicitare a devenit de 500 lei/m.p. Decizia funcționează și nu avem probleme aici. În anul 2013 a fost aprobată o altă decizie, prin care s-a introdus o taxă unică de 500 lei pentru publicitatea stradală, indiferent dacă este socială sau comercială. Aici deja avem probleme”, a subliniat juristul.
Dorin Chirtoacă le-a solicitat subalternilor să le retragă celor 14 agenți economici autorizațiile de amplasare a panourilor publicitare, iar toate panourile acestora să fie demontate din oraș. În plus, primarul a cerut ca respectivilor agenți economici să le fie refuzată pentru totdeauna prelungirea licenței de activitate.
„Aici va fi un război de durată după cum se vede. Dacă ar fi un stat cât de cât normal, acești oameni ar fi arestați, ca să știe alții. Dar la noi se urcă în cap. Mulg și mulg bucata asta de pământ”, a conchis primarul.
Strada pietonală
Potrivit informațiilor oferite de arhitectul-șef interimar al Chișinăului, Ion Carpov, în partea dinspre strada Cosmonauților urmează un șir de lucrări de pozare a rețelelor „Moldetelecom” și „Gas Natural Fenosa” , iar prima partidă de piatră de pavare se află deja în vamă. Miercuri aceasta va fi deja pe șantier.
14 noiembrie – ziua mondială a diabetului. Săptămîna ușilor deschise în instituțiile medicale din Chișinău
Anual, pe data de 14 noiembrie este marcată ziua mondială a diabetului. Despre activitățile dedicate acestei date a vorbit șeful direcției sănătate M.Moldovanu.
„Începînd cu ziua de astăzi avem organizate în cadrul instituțiilor medicale săptămîna ușilor deschise. Fiecare cetățean se poate adresa și i se va face un test de glicemie, iar la necesitate va putea fi consultat de un medic endocrinolog”.
În ziua de 14 noiembrie astfel de puncte de triaj vor fi instalate în 33 de instituții medicale și într-o serie de farmacii din municipiu.
Momentan, în Republica Moldova stau la evidență circa 72 mii de pacienți bolnavi de diabet, dintre care 342 sînt copii.
The post Sinteza ședinței Primăriei din 11 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-11-11 15:16:51